Genealogia we Lwowie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Witam! Oj, też mi sie marzy powstanie Lwowskiego Towarzystwa Genealogicznego. Serdecznie pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Oj, mnie tez.
Poszukuje danych o Stanislawie Czemerynskim urodzonym okolo 1895 roku.
Slub bral we Lwowie w 1936 roku w kosciele Marii Magdaleny. Coz z tego ze mam dokladna date, jesli nie ma akt tej parafii. Doktoryzowal sie na wydziale prawa na Uniwersytecie JK we Lwowie w 1925 roku. Pracowal jako adwokat (akta adwokatow przepadly).
W 1940 roku aresztowany, wieziony na Brygitkach i wywieziony na Sybir (na stronie Memorialu nie wystepuje).
Wedlug przekazow rodzinnych bral udzial w "marszu na Wilno" gdzie byl ranny. Matka miala prawdopodobnie na imie Maria, imienia ojca nie znam.
Mial prawdopodobnie dwoch braci. Wszyscy zgineli w czasie wojny.

Od czego zaczac? Gdzie szukac? Czy ktos mi moze pomoc?

Elzbieta
Awatar użytkownika
Edward_Wojtakowski

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Edward_Wojtakowski »

W księdze adresowej miasta Lwowa z 1902 roku wymienionych jest dwóch Ignacych Czemeryńskich (ojciec i syn), byli to prawdopodobnie ojciec i dziadek Stanisława (1830-1906).

http://worsten.org/ukrainio/lviv/nomaro ... 1902_c.htm

Obaj byli adwkatami. Po wpisaniu Ignacy Czemeryński do Google pojawia się Ignacy Szczęsny oraz Ignacy Czesław. Może coś więcej będzie w I. Cz., krótki nekrolog, Tygodnik Ilustrowany, nr.26, 1906(I), str. 511

pozdrawiam
Edward (lwowianin po małżonce)
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Mozna znalezc tez Wlodzimierza:
http://www.palestra.pl/index.php?go=artykul&id=1512

W ksiegach adresowych Lwowa nazwisko to wystepuje dosyc czesto.
Jak jednak na tej podstawie ustalic koligacje?

Nekrolog dotyczy Ignacego, zalozyciela i redaktora czasopisma Prawnik.
Jest zdjecie, niestety, nekrolog nie jest podpisany przez rodzine.

Elzbieta
Awatar użytkownika
Edward_Wojtakowski

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Edward_Wojtakowski »

Koligacje najpewniej ustala się na podstawie zapisów w księgach metrykalnych, jednak gdy dostęp do ksiąg jest utrudniony lub gdy nie znamy w jakich parafiach żyli nasi przodkowie, należy przystąpić do budowy drzewa genealogicznego całego rodu i szukać kontaktu z dalekimi kuzynami. Tak było przy ustalaniu rodowodu mej małżonki. Dotychczas nie przeglądaliśmy ksiąg metrykalnych ze Lwowa i innych parafii Galicji, ale dotarliśmy do dalekiego stryja (wspólny przodek Adam urodził się w 1828 roku), który posiadał list z 1831 roku. Na podstawie tego listu dotarliśmy do miejscowości, z której przodek żony przybył w 1804 roku do Galicji. Na drzewie genealogicznym jego potomków umieściliśmy już ponad 500 osób, na podstawie dokumentów posiadanych przez różnych dalekich kuzynów.

Niektóre koligacje można z pewnym prawdopodobieństwem ustalić na podstawie ksiąg adresowych. Po zgonie mężą w następnej księdze figuruje jego żona jako wdowa, z tym że zmienia się jej status materialny i zmienia mieszkanie (adres). Osoby mieszkające pod tym samym adresem to przeważnie dorosłe rodzeństwo lub matka z pełnoletnimi dziećmi. Pełnoletni w tym okresie miał ukończone 25 lat. Taki zawód jak adwokat zwykle przechodził z ojca na syna. Mam dostęp tylko do 3 ksiąg adresowych Lwowa (1902, 1910 i 1913).

1902
Czemeryński Dr Ignacy, adwokat, ul. Halicka 20
Czemeryński Dr Ignacy, senior, ul. Grodzickich 14
(z tego zapisu wynika, że byli to ojciec i syn. Senior to wydawca tygodnika „Prawnik“. Stanisław mógł być jego wnukiem)

1910
(w tej księdze brak obu Ignacych, senior zmarł w 1906 roku, drugi Ignacy zmarł w latach 1902-1910 lub przeniósł sie do innej miejscowości. Brak wdów po adwokatach. Jedna prawdopodobnie już nie żyła, druga mogła mieszkać poza Lwowem, miała konkretny zawód, lub miała drugiego męża.)

1913
Czemeryńska Ernestyna, wdowa po adwokacie, ul. Bielowskiego 1
(w tej księdze pojawia się wdowa po adwokacie, prawdopodobnie po juniorze lub seniorze. Jeżeli Stanisław był jej synem lub pasierbem, to jako nieletni mieszka z nią, ale nie figuruje w księdze adresowej. Razem z Ernestyną mieszkają Maria nauczycielka i Zofia wdowa. Maria mogła być wdową po Ignacym juniorze, ale posiadała zawód, mogła być też niezamężną córką któregoś z Ignacych)

Gdyby był dostęp do wszystkich wydań księgi adresowej, można by wysunuć więcej hipotez. Część Czemeryńskich mogła być grekokatolikami.

Księgi rzymskotolickie lwowskich parafii znajduję się w czterech archiwach:
1) Archiwum we Lwowie
• Центральний державний історичний архів Украини у Львові • Central National Historical Archive of Ukraine in Lwów • Centralne Historyczne Archiwum Państwowe Ukrainy we Lwowie, Pl. Soborny 3 a, UA 79000 Lwów (e-mail archives@cl.lv.ukrtel.net ), http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ca04
• Державний архів Львівської області, вул. Пiдвальна, 13, м. Львiв, UA 79000, E-mail: dalo@mail.lviv.ua http://www.archives.gov.ua/Archives/index.php?ra13
• Генеалогічні запити • Badania genealogiczne • Genealogical researches http://www.archives.gov.ua/Quests/index.php#Genealogy
2) Archiwum Akt Dawnych w Warszawie, ul. Długa 7
3) Urząd Stanu Cywilnego Warszawa-Śródmieście, Archiwum Ksiąg Zabużańskich, Warszawa, ul. Smyczkowa 14
4) Archiwum Arcybiskupa Eugeniusza Baziaka w Krakowie, ul. Kanonicza 13
krzykwa

Sympatyk

Post autor: krzykwa »

Elżbieto, pozwalam sobie przytoczyć informacje, które zawarłem w odpowiedzi z dnia 5.06.2008r.na Twój post z dnia 5.06.2008r.(wątek ”Polskie archiwa kościelne on-line ?”)
Witam,
i pragnę poinformować, że akty małżeństwa z kościoła
Marii Magdaleny, Kulparków, z lat 1898-1938 (zespół: 186/0 Akta metrykalne wyznania rzymskokatolickiego) przechowywane są w:

Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy. Wydział Archiwum
02-678 Warszawa, ul. Smyczkowa 14
tel: (22) 852-29-09, 852-29-11 do 1
fax: 852-10-59
email: usc@warszawa.um.gov.pl
www.um.warszawa.pl
Informację tę uzyskałem korzystając z Bazy PRADZIAD NDAP
Pozdrawiam,
Krzysztof Kwasucki
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

krzykwa pisze: pragnę poinformować, że akty małżeństwa z kościoła
Marii Magdaleny, Kulparków, z lat 1898-1938
Wydaje mi sie, ze w Kulparkowie (miejscowosci kolo Lwowa) byl kosciol bedacy filia parafii Marii Magdaleny.
Tak wiec jest prawdopodobne, ze ocalala tylko czesc akt parafialnych.
Jednak, dla pewnosci, juz miesiac temu wyslalam zapytanie na Smyczkowa.
Pozostaje mi cierpliwie czekac.
Dam znac jak tylko dostane odpowiedz.
Dziekuje Ci za zainteresowanie, juz mi raz pomogles na Forgenie.:lol:
Wtedy moje pytanie dotyczylo brata (lotnika, wedlug przekazow rodzinnych) w/w Stanislawa.
Pozdrawiam. Elzbieta
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Edward_Wojtakowski pisze:Koligacje najpewniej ustala się na podstawie zapisów w księgach metrykalnych, jednak gdy dostęp do ksiąg jest utrudniony lub gdy nie znamy w jakich parafiach żyli nasi przodkowie, należy przystąpić do budowy drzewa genealogicznego całego rodu i szukać kontaktu z dalekimi kuzynami. .......Niektóre koligacje można z pewnym prawdopodobieństwem ustalić na podstawie ksiąg adresowych.
Edwardzie.
Dziekuje za cenne rady. Rozwialy one moje watpliwosci poczatkujacego genealoga.
Na rezultaty pewnie przyjdzie poczekac, ale co mi tam... Zabieram sie do pracy. :)
Pozdrawiam.
Elzbieta
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Re: Genealogia we Lwowie

Post autor: mmaziarski »

Łaptaszynska_Iwona pisze:
Wanda_Knobloch pisze:Na Ukrainie nie ma jeszcze tradycji prowadzenia poszukiwań genealogicznych, może ktoś ma pomysł jak zachęcić mieszkańców Ukrainy do genealogii? Jak im pomóc w założeniu Lwowskiego Towarzystwa Genealogicznego?
Witam! Oj, też mi sie marzy powstanie Lwowskiego Towarzystwa Genealogicznego, a i może nawet i o większym zasięgu .Niestety do tego prowadzi daleka droga .Jak do tej pory korzystam z prywatnych kontaktów na Ukrainie oraz z pomocy przyjaciół zrzeszonych w różnych organizacjach kresowych. Serdecznie pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Mam trochę aktów ze Lwowa.
Dla ciebie Iwono znalazłem w parafii Marii Magdaleny
w 1881 ślub Jana Łaptaszyńskiego z Teofilą Czajkowską.

Mieczysław
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Mam trochę aktów ze Lwowa.
Dla ciebie Iwono znalazłem w parafii Marii Magdaleny
w 1881 ślub Jana Łaptaszyńskiego z Teofilą Czajkowską.

Mieczysław[/quote]

Czy ja mogę mieć prośbę do pana ?
We Lwowie umierali moi Wujkowie nazwisko Rychlewski. Trudno mi określić w których latach. Ostatni który tam zmarł był brat mojej Babci Antoni Rychlewski w roku 1942-44. Wcześniej Jego dzieci 2 jako orlęta Lwowskie . Gdyby Pan na coś trafił byłabym niezmiernie wdzięczna
Serdeczności Bożena Balawender
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

W parafii Marii Magdaleny we Lwowie jest akt ślubu z 18 lutego 1873 roku Włodzimierza Czemeryńskiego lat 24 z Eleonorą Łotocką lat 18.Włodzimierz to doktor praw,syn Karola i Zofii Tofan,adwokat w Mogielnica dystrykt Trembowla.Eleonora jest córką Józefa i Anieli Pomorskiej.

Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Witam,

mam serdeczną prośbę do osób przeglądających księgi Lwowa. Chodzi mi o ślub
Marceliny Sembrich (ew Kochańskiej, używała nazwiska panieńskiego Matki nie wiadomo dlaczego?) i Wilhelma Stengla (Stengela) ok. 1880 roku, niestety nie wiem w której parafii.

Marcelina ur. 18.II.1858, Wilhelm Stengel 1846

ślub mógł się odbyć i wcześniej (ok 1876).
Jeśli ktoś trafi na takowy zapis to prośba o informację

pozdrawiam WM
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Czy ktoś z Państwa ma dostęp do slubów w lwowskiej parafii św.Andrzeja z lat 1882-1888 ?
Stefan
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Wybrane śluby ze św.Mikołaja we Lwowie

Aleksander Zaleski lat32 x1873 Wanda Pierożyńska l21
August Dzieduszycki lat29 x1873 Melania Szeliska lat26
Stanisław Czekański 39 x1872 Olimpia Bielska 30
Alojzy Cisowski lat41x1871 Antonina Trusiewicz lat23
JulianDębicki l40x1869 Ida Mehlen l21
Kazimierz Radziewicz l26x1869 Leontyna Bogucka l26
Oskar Kopystyński l30 x1868 Antonina Herman l21
Piotr Zabłocki l38 x 1868 Anastazja Niezabitowska l37
Karol Trzciński l31x 1868 Katarzyna Bednarz
Franciszek Ordyczyńskil 30 x 1866 KarolinaKwiatkowska l 23
SewerynKorzeliński l 61 x1866 Sabina Dobrzanska l 30 wd.po Pawlikowskim
Grzegorz Stankiewicz l 41 x1865Marianna Kovatsl40
Artur Rożnowski l 37 x1864 Aniela Trzaskowska z domu Zaleska l 32
Michał Olexy l60 x1864 franciszka Stegl l21
Karol Szczudłowski l26x 1864 Rozalia Bereznicka lat22
Ludwik Czerkawski l30 x1862 Dominika Piątkowska l22
Michał Pelczar l36 x1862 Franciszka Baran l37
Adam Zamoyski l70 x1861 Rozalia Grabianka l49
Jan Szeptycki l25 x1861 Zofia Fredro l24
MMaziarski
tutmiak

Sympatyk

Post autor: tutmiak »

Witam mmaziarski,
Czy istnieje możliwość dolączenia Twoich danych z parafii lwowskich do ogólnie dostępnych baz (wraz z wyszukiwarką nazwisk) na Genealodzy.pl ?
Tak byłoby chyba lepiej.
Pozdrawiam,
Maryla T.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

tutmiak pisze:Czy istnieje możliwość dolączenia Twoich danych z parafii lwowskich do ogólnie dostępnych baz (wraz z wyszukiwarką nazwisk) na Genealodzy.pl ?
Zapewne tak ! ! !
Ale na to musiałyby się zgodzić dysponenci tych danych .... czyli parafia lwowska.
Jak dotychczas nie wyraziła na to zgody :(
Jedynie mormooni dostali możliwość zmikrofilmowania tych ksiąg i wykorzystania ich dla własnych celów..... bez możliwości publikacji ! ! !

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”