Ród Koziorowskich w Wielkopolsce

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Sylwek52

Sympatyk

Post autor: Sylwek52 »

Dzień dobry Robercie!
Mam wrażenie, że im bardziej próbujemy ten problem rozwiązać, tym więcej zagadek! Jeżeli Franciszek i Zofia w 1811 roku biorą ślub w Otorowie, jakby nie było to zachodnia Wielkopolska, a potem w 1820 i 1822 roku w parafii Biskupice Ołoboczne i parafii Kuchary rodzą się im dzieci na przeciwległym krańcu Wielkopolski, w odległości prawie 200 km, to wydaje się to wszystko dziwne. Czy takie przemieszczanie się było możliwe, a może było to związane z sytuacją panująca wtedy na ziemiach polskich!? Córka Franciszka i Zofii, Marianna, była przez całe życie związana rodzinnie z miejscowościami leżącymi w trójkącie Gniezno-Słupca-Września. Czuje to intuicyjnie, że problem rozwiąże się w momencie odszukania aktu zgonu Franciszka lub Zofii
Pozdrawiam!
Sylwester
Nie umiera ten , kto pozostaje w sercu i pamięci bliskich
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Robert_Kostecki »

Wynika z poniższego, że Franciszek Koziorowski zmarł po 1832 roku.
Gołuchów (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1832,
Ludwig , rodzice: Franz Koziorowski i Sophie Szulczewska,
Komentarz indeksującego:
06.08.1832 Czerminek
Zastanawia, że w metrykach chrztów jego dzieci brak odnotowania cech szlachectwa poprzez owe "von" przy nazwisku.

Podkreślenie stanu szlacheckiego można prześledzić na przykładzie innych rodzin szlacheckich Kozierowskich z Wielkopolski:
1. Franciszek von Kozierowski i Klementyna Ro(u)szczyńska (ur. ok. 1829, par. Objezierze - zm. 1899 Września), córka Wawrzyńca i Nepomuceny Cembrowicz mieli dzieci: Władysławę Marię (*ok.1857), mąż Norbert Jan Grodzki, ślub 1887 Popówko; Jadwigę Franciszkę (*ok.1859), mąż Karol Aleksander Świniarski, ślub 1890 Oborniki; Zofię (*ok.1862), mąż August Juliusz Innocenty Ulrich, ślub 1889 Popówko; Bolesława (*ok.1863), żona Marianna Elżbieta Plucińska, ślub 1896 Lwówek; Marię (*1866), mąż Wincenty Gabriel Baranowski, ślub 1885 Popówko.

2. Antoni [Onufry] Kozierowski, nobilis, strażnik celny (graniczny) i Julianna de Krzyckie, mieli synów: Franciszka (ur. ok.1810 - zm. 1819 Wielowieś, par. Ołobok); Franciszka (ur. ok.1818 - zm. 1819 Wielowieś); Cyryla Michała (chrzest 25.07.1821 Wielowieś) - patrz wpis z 27-06-2022.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Jeszcze jedna rodzina szlachecka tego nazwiska z terenu Wielkopolski:

Generosus Maciej Koziorowski (zm. po 1753 przed 1758) z urodzoną Anną Stawicką miał dzieci: Michała Stefana (*1739 Wysoczka, par. Buk); Michała (*1742, par. Modrze); Floriana Wojciecha (*1743, par. Buk); Wawrzyńca Grzegorza (*1744, par. Buk); Wiktorię Annę (*1746, par. Buk); Ignacego Marcina (*1747, par. Buk - zm. 1748, par. Buk); Melchiora Antoniego (*1749 Wysoczka); Magdalenę Annę (*1749, par. Buk); Mariannę Apolonię (*1753, par. Buk).
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

W zespole heroldyjnym pruskiego tajnego archiwum w Berlin Dahlem znajdują sie trzy teczki o tym nazwisku: v. Kozierowski [Heroldsamt]; v. Dolega - Kozierowski [Heroldsamt]; Kozierowski (Dolega Kozierowski). 1817-18 [Hausministerium]
Sylwek52

Sympatyk

Wyszukałem akt zgonu Konrada Kozierowskiego nr 34 z 1888 roku wystawiony przez USC Skalmierzyce
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 405f2210c2
. Dane zawarte w akcie świadczą, że był synem Franciszka zmarłego dzierżawcy majątku ziemskiego /der Gutspächter/i jego także zmarłej żony Sophie urodzonej Sliwnicka(jej nazwisko rodowe Winnicka jest prawdopodobnie błędnie wpisane przez urzędnika). W chwili zgonu miał 73 lata, a urodził się około 1815 roku w miejscowości Węgry niedaleko innych miejscowości gdzie rodzili się pozostali z rodzeństwa: Teodora 1820 Kęszyce i Marianna 1822 Kuchary. Pozostaje do pełnego potwierdzenia odnaleźć tylko wpis urodzenia Konrada w miejscowości Węgry parafia Biskupice Ołoboczne.
Pozdrawiam!
Sylwester
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Węgry były od zawsze w parafii Gostyczyna ( jestem też po części węgierskiego pochodzenia).

Pozdrawiam
Janusz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

janusz59 pisze:Węgry były od zawsze w parafii Gostyczyna ( jestem też po części węgierskiego pochodzenia).

Pozdrawiam
Janusz
Janusz ma rację, to parafia Gostyczyna i odnalazłam ten akt chrztu w 1816 r.

Konrad Alexander Koziorowski urodził się 18 lutego 1816 r o godz. 3 po południu w dworze Węgry i został ochrzczony w dniu 25 lutego 1816 r akt 12.
Rodzice to generos Franciszek Koziorowski lat 33 syn Andrzeja i Marianny Koziorowskich i Zofia Winnicka córka Józefa i Magdaleny Winnickich lat 34 mająca. Rodzice chrzestni Gnos Michał Jasiński lat 32 ze wsi Petryki i Jadwiga Kryzelka lat 40 z Kalisza, asysta honest Samuel Schmidt lat 36 i Martianna Jasińska lat 26.

Proszę do mnie napisać i podać e-mail bym mogła wysłać ten akt.
Tu rejestr zabytków - dwór z I połowy XIX wieku, może warto tam pojechać?
http://www.polskiezabytki.pl/m/obiekt/6413/Wegry/

Pozdrawiam
Janka
Robert_Kostecki

Sympatyk

Na razie Konrada Koziorowskiego (ok. 1815 Węgry - zm. 1888 Skalmierzyce) z von Kozierowskimi łączy tylko teren przebywania. Konrad Koziorowski z Psar w metryce chrztu z 1859 roku w parafii Biskupice Ołoboczne, występuje jako świadek. Jego żoną była Jadwiga z Kucharskich, a córką Franciszka (ur. ok. 1857 Psary). W parafii Skalmierzyce odnotowano też: Kornelię z Koziorowskich Szymankiewicz z Gostyczyna (1883), zapewne bliską krewną Konrada; Bronisława Kozierowskiego (1885); Józefa (Józefata) Kozierowskiego ożenionego z Józefą Sałacińską. Ich dziećmi byli: Helena (ur. ok. 1883 - zm. 1886); Ildefons Jan (ur. 1888); Mieczysław Marian (ur. 1891 Sieroszewice - zm. 1891 Sieroszewice); Janina Nepomucena (ur. 1894 Sieroszewice)

W pobliskich parafiach odnotowano:
Parafia Ołobok - Antoniego [Onufrego] Kozierowskiego, szlachcica, strażnika celnego (granicznego) i Juliannę de Krzyckie, którzy mieli synów: Franciszka (ur. ok.1810 - zm. 1819 Wielowieś); Franciszka (ur. ok.1818 - zm. 1819 Wielowieś); Cyryla Michała (chrzest 25.07.1821 Wielowieś).
W Wielowsi w 1881 roku świadkiem chrztu dziecka, chyba osadników niemieckich, był Otto Kożyrowski alias Koziorowski.

Wiem z doświadczenia, że bardzo mylące może być wiązanie ze sobą osób tego samego nazwiska, jako krewnych.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Ten Konrad (Alexsander) Koziorowski ur 18.02.1816 r w dworze Węgry wg zapisów w Poznań Projekt:

Parafia katolicka Rososzyca, wpis 11 / 1844

Conradus Koziorowski (28 lat) 100%
Hedvigis Kucharska (24 lat)

Wygląda zatem, że ta część rodziny pozostała na tym terenie bo Skalmierzyce, Węgry, Gostyczyna, Psary i Rosoczyca to sąsiadujące miejscowości.
Odnoszę się tylko i wyłącznie do faktów, a nie interesuje mnie problem szlacheckiego lub nie pochodzenia tej rodziny.

Pozdrawiam
Janka
Robert_Kostecki

Sympatyk

Tak Janko, ale akurat zebranie tych danych i dokonane ustalenia pozwolą na istotne uzupełnienie informacji zawartych w herbarzach. Może się komuś, to przyda. Poza tym wpis rozpoczynający ten temat był o Mariannie von Koziorowskiej.

Pozdrowienia
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Podobnie jak założyciel tego tematu Sylwester pragnę tylko i wyłącznie dążyć do ustalenia linii genealogicznej, z której pochodziła Marianna z Koziorowskich vel Kozierowskich Wojciechowska.
Tylko ze względu na fakt posiadania licznych filmów ze skanami z Wielkopolski, a konkretnie z parafii Gostyczyna , gdzie mieszkali także moi porzodkowie, postanowiłam pomóc Sylwestrowi w poszukiwaniach.
Nie jest i nie będzie moim celem dywagowanie o szlacheckości mniejszej lub większej danej rodziny, bo to jest w moim mniemaniu bezsensowne. Jednak to wola osoby zainteresowanej i niech bada wiarygodność herbarzy.
W Tekach Dworzaczka już tu przywoływanych jako źródło informacji są dwa zapisy dotyczące zgonu MD Franciszka Kozierowskiego:
1.
4627 (Gostyczyna)
1800.28/IV. + MD. Franciszek Kozierowski l. 60

2.
30263 (Poznań, Św. Marcin)
1912.3/IX. + Franc. de Kozierowski l.87, m.10, dni 13, rządca, s. Tom. dzierż. i Marjanny Morkowskiej

Są to oczywiście 2 różne osoby pochodzące z różnych rodzin o tym samym nazwisku i mimo, iż urodzili się w podobnym czasie, to zmarły w Gostyczynie Franciszek Kozierowski jest tym przodkiem Marianny, Konrada i innych dzieci.
Sprawdzę czy mam ten akt zgonu na moich filmach i ewentualnie pomogę Sylwestrowi jeśli będzie zainteresowany.
Moje wnioski na temat "szlacheckości" w tej rodzinie są takie, że nie mając już własnych posiadłości pracowali w charakterze ekonomów, czyli pracowników najemnych. Mieli jednak szlacheckie pochodzenie, co trzeba sprawdzić ustalając dane w XVIII wieku Andrzeja i Marianny Koziorowskich vel Kozierowskich.

Pozdrawiam
Janka

ps. Treść aktu zgonu nr 158
Osiek
28.041800 r zmarł w Panu MD Franciszek Kozierowski lat 60. Opatrzony sakramentami pochowany na cmentarzu, przyczyna zgonu: zainfekowany dyzenterią.

Jest tu być może wyjaśnienie przyczyny odbycia tak dalekiej podróży rodziny Koziorowskich, bo mogły ich sprowadzić na ten teren sprawy spadkowe-majątkowe po tym zmarłym. Wiek wskazuje, że urodził się ok 1740 r i mógł być dziadkiem Franciszka Koziorowskiego lub bratem jego ojca.

https://kalisz.naszemiasto.pl/opuszczon ... c7-8044085
Sylwek52

Sympatyk

Szanowna Janko!
Dziękuję za obszerne informacje o rodzinie Koziorowskich vel Kozierowskich żyjących na terenie południowej Wielkopolski w I połowie XIX wieku. Miejscowość Węgry błędnie zaliczyłem do parafii w Biskupicach, a już po wpisaniu zauważyłem pomyłkę, faktycznie należy do parafii w Gostyczynie. Wracając do ustalenia daty zgonu Franciszka Koziorowskiego to niestety nie może to być rok 1800 i 1912. Jeżeli syn Konrad ur. się w 1816 w m. Węgry, córka Teodora ur. się w 1820 w Kęszycach, córka Marianna Róża ur. się w 1822 w Kucharach i syn Ludwik ur. się w 1832 w Czerminku to ich ojciec Franciszek mógł umrzeć tylko po 1832 roku!!! W akcie ślubu Konrada z 1888 roku jest wyraźny wpis, że jego rodzice nie żyli! Natomiast w akcie zaślubin córki Marianny z Antonim Wojciechowskim w 1843 w m. Usciencin parafii w Graboszewie wpis nr 9 jest adnotacja o zgodzie rodziców na ślub. Zatem zakładam, że rodzice wtedy żyli, tylko gdzie, być może Franciszek zarządzał jakimiś dobrami w rejonie Słupca-Września-Gniezno!!!! Parafia Graboszewo jest położona około 60 km na północ od miejsc urodzenia Marianny i jej rodzeństwa. Losy rodziny Antoniego Wojciechowskiego i Marianny Koziorowskiej mam dość dobrze udokumentowane i nie budzą żadnych wątpliwości. Sprawa ustalenia dat zgonu Franciszka i Marianny jest ciągle według mnie otwarta. Treść wpisu w akcie chrztu Konrada z 1816 r. dużo wyjaśnia, szczególnie przez rzadki przypadek, że są podane dokładne dane jego rodziców rodziców!
Pozdrawiam!
Sylwester
Robert_Kostecki

Sympatyk

Z dużym prawdopodobieństwem, po zebraniu danych ze wszystkich wpisów pod tym tematem, genealogie dwóch rodzin szlacheckich Kozierowskich vel Koziorowskich mogą wyglądać następująco:
1. Andrzej Koziorowski z Kuchar (żona NN. Wołyńska?) miał syna Franciszka (*ok. 1783), który w 1811 roku w Dębinie (par. Otorowo) poślubił Zofię Winnicką. Ekonomem w dobrach Czerminek (błędnie podane w BASIA - Czerlinek) był także Franciszek Kozierowski (1786). Stawiam, że był to ojciec lub brat Andrzeja. Dziećmi Franciszka i Zofii, małżonków Koziorowskich byli: Marianna (*ok. 1812 - zm. 1896), mąż Antoni Wojciechowski; Konrad Aleksander (*1816 Węgry - zm. 1888 Skalmierzyce), który w 1844 roku w Rososzycy poślubił Jadwigę Kucharską; Teodora Karla (*ok. 1820 Kęszyce - zm. 1823 Czerminek); Marianna Róża (*1822 Kuchary). Konrad Aleksander miał córkę Franciszkę (*ok. 1857 Psary) oraz prawdopodobnie Kornelię (zm. po 1912) zamężną Wojciech Szymankiewicz.
________________________________________________________________________________________
2. Antoni Koziorowski (*ok. 1768) w 1797 roku w Kolegiacie Poznańskiej poślubił Brygidę Michalską. Ich dziećmi byli: Franciszek Mikołaj (*1797 Szamotuły - zm. 1798 Szamotuły); Wojciech (*1799 Biezdrowo - zm. 1799 Szamotuły); Antonina Brygida (*1800 Sowiniec); Stanisław Andrzej (*1801 Szamotuły).

Czy na przestrzeni wpisów tego tematu, mimo burżuazyjnego podejścia do genealogii i heraldyki, także się do czegoś przydałem? :-)

Pozdrawiam

Robert
Sylwek52

Sympatyk

Witaj Robercie!
Twoja wiedza i pomoc są bardzo pomocne i niezależnie od osobistych przekonań służą prawdzie i pamięci o naszych przodkach, a przede wszystkim wzbogacają nasza historię!
Temat, który wywołałem wydaje się wyczerpywać resztki danych z dostępnych źródeł, ale ciągle coś znajduję do zweryfikowania. Jak wcześniej stwierdziłem, rodzinę Antoniego Wojciechowskiego i Marianny dd Koziorowskiej vel Kozierowskiej mam dobrze udokumentowaną. Marianna żona Antoniego urodziła się z dużym prawdopodobieństwem w 1822 w Kucharach, a potwierdzają to dwa akty: wpis nr 9 ślubu w Graboszewie z 1843 gdzie jest zapisane, że panna młoda miał 21 lat i akt zgonu nr 27 USC Strzałkowo z 1896, gdzie podano jej wiek w chwili zgonu 74 lata oraz podawane dane w przekazach rodzinny Wojciechowskich, że jej miejscem urodzenia były właśnie Kuchary w 1822 rok. Wracając do rozszyfrowania losów żony Franciszka Koziorowskiego vel Kozierowskiego, Zofii Koziorowskiej dd Winnicka, to odszukałem w archiwach wpis nr 6 z 1846 r. jej ślubu w parafii w Pogrzybowie, w którym bierze ślub jako wdowa z młodszym o kilka lat kawalerem Raphaelus Faukacz. Zakładam z dużym prawdopodobieństwem, że to właśnie "ta Zofia". Dane co do jej wieku w chwili ślubu, 47 lat, uwiarygadniają moje założenia, chociaż znam przypadki, że kobiety zaniżały swój wiek. Pogrzybów to parafia leżąca kilka kilometrów od Ostrowa Wlkp i innych miejscowości związanych z rodziną Zofii takich jak Kuchary, Kęszyce czy Skalmierzyce. Jezeli to był ślub Zofii, to Franciszek zmarł w latach 1832-1846 w tym rejonie Wielkopolski!
Poniżej link do wpisu ślubu:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 1989cb6132

Pozdrawiam!
Sylwester
Robert_Kostecki

Sympatyk

Abstrahując od Twojego powyższego Sylwestrze wpisu, to wychodzi na to, że:
1. W 1771 roku w Szamotułach Jadwiga z d. Szulczewska poślubiła Bartłomieja Relewicza (zmarł 1786 Szamotuły). Po jego śmierci Jadwiga w 1787 roku w Szamotułach poślubiła Józefa Winickiego, zakrystiana kolegiaty, który zmarł w 1791 roku w Szamotułach. W metrykach parafii Szamotuły m.in. odnotowano pod nazwiskiem Winicka trzy córki Jadwigi z Szulczewskich:
a) Krystynę Nepomucenę (ur. 1785 Szamotuły - zm. 1789 Szamotuły) z ojca Bartłomieja Relewicza, ale ojczymem był Józef Winicki.
b) Jadwigę (ur. 1788 Szamotuły) z ojca Józefa Winickiego.
c) Zofię Barbarę (ur. 1792 Szamotuły), być może pogrobowca Józefa Winickiego.

2. Andrzej Koziorowski z Kuchar (żona NN. Wołyńska?) miał syna Franciszka (*ok. 1783), który w 1811 roku w Dębinie (par. Otorowo) poślubił Zofię Winnicką, córkę Józefa i Magdaleny Winnickich.

A więc, tak jak podejrzewałem wcześniej, być może mamy tu do czynienia ze zbiegiem okoliczności i odrębnymi parami - Franciszek Koziorowski oraz Zofia Win(n)icka!?

Pozdrawiam

Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”