Tak (lub bardzo podobnie) to działa w każdym APie.
Przy czym - warto poszukać, sprawdzić czy kopii (z zasobu danego AP) nie ma gdzieś dostępnych poza szwa i wtedy rozważyć zaoszczędzenie APowi czasu i wysiłku na obsługę zamówienia wycenionego na 1-4 zł:)
Witam Wszystkich
Natrafiłem na informację, że w Wieży mieszkalno-obronnej przed wojną mieszkał Jan Mazur.
" Jej wygląd z czasów przedwojennych opisał Stanisław Konieczniak w wywiadzie udzielonym swego czasu „Echu Klucz” (nr 6/85 z 1999 r.): „Domek ten (dworek – dop.) w nieco zmienionej formie przetrwał do okresu mojego dzieciństwa, mieszkał w nim już wówczas Jan Mazur. "
W związku z czym nachodzi mnie myśl czy to mógł być ten Jan Mazur, a jako to jest zabytek powinna być jakaś dokumentacja tego, gdzie takiej szukać?
Witam!
Tomasz, po kolei.
1. Ta księga z Niegowonic na FS, to jest swego rodzaju raptularz. Niektóre parafie prowadziły tego rodzaju zapisy równolegle do ASC. Coś jakby kontynuacja ksiąg metrykalnych.
2. Jeśli nie złożyłeś zamówienia do AP Katowice, to się wstrzymaj. W przyszłym tygodniu (chyba w czwartek) będę w Katowicach, to mogę zrobić Ci zdjęcia z tej j.a.
3. Sprawa wieży w Kwaśniowie. Spróbuję to wyjaśnić. W wieży moja ciotka miała piwnicę. Ona trafiła do Kwaśniowa D. po ślubie (03.09.1939 r.). Budynek ten nie należał do Mazurów. Mazurowie mieszkali (i chyba dalej tam mieszkają) na tej samej ulicy, po drugiej stronie i trochę dalej.
Nie znam osobiście St. Konieczniaka. Historią Kwaśniowa zajmował się nieżyjący już W. Karolczyk. Opisy tej budowli z XIX wieku znajdziesz w jego opracowaniach, albo na mojej stronie internetowej. Mam jeszcze trochę innych opisów budowli dworskich z Kwaśniowa.
4. Jeśli by tam miał mieszkać Jan Mazur w okresie przedwojennym, to mógł to być również Jan Mazur o którym ja pisałem (córka urodzona w 1922 roku).
5. Mówisz, że masz wynotowane wszystkie dzieci 'Twojego" Jana Mazura. Czy są tam synowie o imionach Jan oraz Piotr?
Pozdrawiam!
Tadek
6. Przejrzyj jeszcze lata 60-te XIX wieku - urodzenia parafii w Chechle. Zapewne nie znajdziesz Mazurów, ale dla upewnienia się. Wczoraj zajrzałem do tabel uwłaszczeniowych Kwaśniowa z 1864 roku. Mazurów nie było.
Ostatnio zmieniony śr 29 cze 2022, 19:00 przez Ted_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
1. Dobrze to teraz już wiem to raptularz, jest udostępniony w internecie.
2. Póki co nie złożyłem także byłbym wdzięczny za zrobienie zdjęcia.
3. Rozumiem, informację tą znalazłem w jednym z artykułów.
4. Tak to się zgadza nie ma pewności, który.
5. Otóż z metryk wynika, iż miał 5 synów: Franciszka, Stanisława, Antoniego, Władysława oraz Jana. Jan urodził się w 1907r. oraz zmarł w 1988r. pod Grudziądzem, był najmłodszy z rodzeństwa.
W takim razie poczekam, jak Pan sprawdzi akta w Katowicach i może się dowie czegoś o wieży.
Ściągnij z serwera i daj do tłumaczenia. Widzę, że Jan Mazur pochodził z Ożarowic, parafia Sączów. A więc rejony o których była powyżej mowa.
Pozdrawiam!
Tadek
Dotychczas udało mi się zgromadzić tyle informacji, które mogą pomóc w poszukiwaniach, jeśli ktoś ma jakieś cenne wskazówki to chętnie się dowiem czegoś nowego.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony ndz 28 kwie 2024, 16:51 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Tomasz! Widomości masz dużo, trzeba iść po nitce do kłębka.
Od tyłu:
1. W akcie notarialnym notariusza olkuskiego Piotra "Lubicza" Motylickiego z dnia 01/13.04.1880 r. (parcelacja dworu w Kwaśniowie), jako kupujący występują Mateusz s. Jana Mazur oraz Paweł i Wincenty s. Sebastiana Mazurowie (czyli bracia). Ślady Pawła znasz - prześledź teraz akty z parafii Chechło związane z Sebastianem oraz z tym powyższym Janem (Janów jest tu dostatek). Może one będą zawierać jakieś istotne informacje.
2. Ojciec Twojego Jana - Paweł - sprowadził się w 1878 roku do Kwaśniowa. Wcześniej wraz z żoną mieszkali (od 1870) w Tuliszowie (parafia Wojkowice Kościelne). Na FS masz 4 akty urodzenia jego dzieci (1870-1878), oraz 4 akty zgonu (1877-1878). Jedno ze zmarłych dzieci musiało się urodzić wcześniej (nie w Tuliszowie - bodajże Franciszka - zapewne w Ożarowicach). Zapewne z jej aktu zgonu dowiesz się o miejscu urodzenia. Wtóropisy ASC z Wojkowic są na FS.
3. Dochodzimy do Ożarowic. Zaczynają się schody. Sprawa dostępności ASC z Sączowa. Akta w AP Katowice zaczynają się w 1869 roku. Na FS są tylko księgi z dokumentami administracyjnymi z parafii Sączów wykonane w AAD Częstochowa. Można stąd wyciągnąć wniosek, że akt metrykalnych nie było w tym czasie w AAD Częstochowa. Teraz też nie ma ich w inwentarzu AAD, zaś parafia w Sączowie to obecnie diecezja sosnowiecka. Wątpię by były w AD Będzin, ale warto sprawdzić. Może jeszcze spoczywają na parafii?
Posprawdzaj wszystkie tropu. Może wywiodą Cię jeszcze w inne miejsca.
Pozdrawiam!
Tadek
PS. Franciszek Langner s. Stanisława to był również kolonista. Nie znam nikogo o tym nazwisku. Trzeba by zacząć od ASC z Chechła.
Dokładnie teraz, aby potwierdzić rodziców Pawła, bo póki co operuję na domysłach to musiałbym znaleźć jego akt urodzenia lub akt ślubu. W internecie raczej pustka, bo przeszukałem naprawdę sporo. Chociaż, wiele informacji wskazuję na to, że był on rzeczywiście bratem Walentego to rodziców jego już znam.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony ndz 28 kwie 2024, 16:53 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.