Podatek podymny ziemia bielska i nurska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Kulesza

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Niestety nie mam wiedzy . Poszukałem trochę. To ziemia nurska, parafia andrzejewska.
https://andrzejewo.info/2021/02/06/hist ... -kuleszki/
A Kuleszki-Zembki (Kuleszki-Ząbki ?), które są innym określeniem Kuleszek Małych są już nazwa całkowicie zapomnianą. Kuleszów ale i Kuleszków ? tam pełno. Nie miałem potrzeby przeglądać metryk sprzed 1808 roku ale chyba się zachowały ?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
A na pewno sumariusz bo ten widziałem
Bernadetta

Sympatyk

Post autor: Bernadetta »

Dziękuję serdecznie za pomoc.

pozdrawiam
Bernadetta
Artur59

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Artur59 »

Witam

Poszukuję z parafii piekuckiej informacji o Kazimierzu Piekutowskim, czy można poprosić o sprawdzenie?

Z góry serdecznie dziękuję.

Artur
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

A z jakiej ten Kazimierz był wsi? W 1790 nie było parafii Piekuty a była to parafia domanowska . Spis to odręczne bazgroły bez wyszukiwarki a nie chce mi się przeglądac całej parafii domanowskiej, tym bardziej że nie ma żadnej pewności że Kazimierza znajdę. Taryfa podymnego to bowiem informacja o tylko właścicielach. Zatem jeśli Kazimierz wtedy nie był właścicielem bo np. ojciec jeszcze żył to go w taryfie nie będzie.
Zdecydowanie sposobniejszy do kwerendy będzie sumariusz . Zwie się cytuję „ Regestr ksiąg urodzeń, zaślubienia i zejścia Parafii Piekutskiej poczynający się roku 1699 aż do 1825 włącznie mający pozostać na miejscu” . I zgodnie z tym przykazaniem za moich czasów jeszcze tam w parafii pozostawał.
Proszę napisać co o tym Kazimierzu konkretnie wiadomo, w jakich latach żył? może będę mógł pomóc
filipp10025

Post autor: filipp10025 »

Dzień dobry,
czy sprawdziłby Pan dla mnie Krynickich z Chodor, czy jest jakaś informacja o nich?
Pozdrawiam i z góry dziękuje
Filip
Bańkowski_Leszek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bańkowski_Leszek »

Dobry wieczór,
chciałbym zauważyć, że na FB Genealogia Podlaska i Mazowiecka są dostępne indeksy podymnego z 1790 z Ziemi Bielskiej. Można sobie je pobrać w formie pdf. Nie będzie potrzeby prosić o to Pana Jerzego.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Bańkowski_Leszek zdejmuje ze mnie te( już w moim wieku i przy moich oczach) kłopoty odpowiadania na pytania. Dziękuję.
filipp10025 zapisano oddzielnie dwóch Krynickich . Skróty ich imion to bodaj Marcin i Wojciech.
filipp10025

Post autor: filipp10025 »

Dziękuję za informację i przepraszam za kłopot. Jak człowiek sporadycznie zagląda na Fb to nawet nie zauważa że świat się tak szybko cyfruje
Artur59

Sympatyk
Mistrz

jamiolkowski_jerzy pisze:A z jakiej ten Kazimierz był wsi? W 1790 nie było parafii Piekuty a była to parafia domanowska . Spis to odręczne bazgroły bez wyszukiwarki a nie chce mi się przeglądac całej parafii domanowskiej, tym bardziej że nie ma żadnej pewności że Kazimierza znajdę. Taryfa podymnego to bowiem informacja o tylko właścicielach. Zatem jeśli Kazimierz wtedy nie był właścicielem bo np. ojciec jeszcze żył to go w taryfie nie będzie.
Zdecydowanie sposobniejszy do kwerendy będzie sumariusz . Zwie się cytuję „ Regestr ksiąg urodzeń, zaślubienia i zejścia Parafii Piekutskiej poczynający się roku 1699 aż do 1825 włącznie mający pozostać na miejscu” . I zgodnie z tym przykazaniem za moich czasów jeszcze tam w parafii pozostawał.
Proszę napisać co o tym Kazimierzu konkretnie wiadomo, w jakich latach żył? może będę mógł pomóc
Witam Panie Jerzy

Przepraszam, ale nie pamiętałem z jakiego wątku do Pana napisałem i nie mogłem odnaleźć swojego postu.

Jeśli chodzi o Kazimierza Piekutowskiego to wiem o nim niewiele. W 1840 roku jego syn Kalixt szlachetnie urodzony bierze ślub w Kuczynie (nr aktu 11) z Marianną Piętczanką, szlachcianką z Piętek Gręzek. W tym że akcie jest napisane, że jest synem Kazimierza i Marianny z Twarowskich, a rodzice już nie żyją. Urodzony w Piekutach i tam na gospodarstwie po rodzicach zamieszkały.
Mnie udało się przejrzeć w miedzy czasie podymne z ziemi bielskiej. Dziękuję również za wskazówkę odnośnie sumariusza parafii piekuckiej. Gdyby coś jeszcze miałby Pan na myśli w tej kwestii to bardzo proszę o radę.

Serdecznie pozdrawiam i serdeczne dzięki

Artur 59
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Czy ktoś z Państwa zechciałby podać adres publikacyjny "Taryfa Dymów i podatku Podymnego z Dóbr Dziedzicznych szlacheckich Ziemi Nurskiey" najprawdopodobniej z 1775 r.?
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
Ostatnio zmieniony wt 26 lis 2024, 21:39 przez t.dzwonkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Adam_Mar

Sympatyk

Post autor: Adam_Mar »

Marek Woliński
Rejestr podatkowy województwa podlaskiego z 1791 r.
https://wydawnictwokastor.pl/rejestr-po ... -book-pdf/

Pozdrawiam Adam
Artur59

Sympatyk
Mistrz

Bańkowski_Leszek pisze:Dobry wieczór,
chciałbym zauważyć, że na FB Genealogia Podlaska i Mazowiecka są dostępne indeksy podymnego z 1790 z Ziemi Bielskiej. Można sobie je pobrać w formie pdf. Nie będzie potrzeby prosić o to Pana Jerzego.
Witam, tak bardzo dziękuję i pozdrawiam

Artur59
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”