Pradziadek, zamach, gdzie szukać dokumentów?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
"O.... To oznacza, że Jan nie urodził się już w Warszawie, ale jeszcze w Nagłowicach. Jak to mogłem przeoczyć? Tak, wszystko się zgadza, Jan Markowski, ur. 19.05.1879, syn Kaspra (Kacpra) Markowskiego i Rozalii Treli. W pierwszym linku wszystko jest jak trzeba. Był murarzem i miał pseudonim (?) "Mareczek" (dobrze czytam?). Ale.. jakie odznaczenie? - tego nie umiem doczytać. Matko... cud prawdziwy!"
No cud nad cudy! A więc cudne to forum, a w tym temacie pomoc Anety no i głównie Elży - a więc tu główny bohater pradziadek JAN MARKOWSKI, ur. Ślęcin 1879 par. Nagłowice syn Kaspra i Rozalii z d. Trela, co miał dzielne całe życie pełne walki o Polskę, w Warszawie wziął ślub z Antoniną Kwiatkowską (matka Anna Kwiatkowska) 1904 / Św. Andrzej 239, zam. Solec 2903, potem w Niwce / Sosnowiec 6.01.1913 r. (wpis 110) ich syn Tadeusz Markowski się urodził - słynny zapaśnik Warszawy od 1932 r., ps. "Rywal", klub Legia, cyrk Staniewskich, mistrz Warszawy i V-ce mistrz Polski 1935/6, i żeby było niesłychaniej - po ciężkich przeżyciach II wojny światowej i obozach pracy w Niemczech/Austrii - powrót do Warszawy w tym zapaśnictwie w pocz 1950 r. podium mistrzostw Warszawy i Polski! No historie życia jak z filmu najlepszego.
Ale wróćmy do historii jego taty JANA MARKOWSKIEGO - też widzę ze znaleziskiem ELży! Kartoteka Odznaczeń MEDAL NIEPODLEGŁOŚCI 1936 r. Jan Markowski "Mareczek", ale i widzę adres: Zachodnia 17 m. 3.. - Zachodnia???? To teraz Włochy i moja Dziupli?? To ja mam zaraz zbierać się na rower (bo chodzić nie mogę) i zapedałować te kilka metrów dalej? Jeśli tak, to na Dziupli ja po stronie parzystej, a dom Jana na lewo po nieparzystej.
To jak, mam tam teraz zaraz skoczyć?
Tadeusz
No cud nad cudy! A więc cudne to forum, a w tym temacie pomoc Anety no i głównie Elży - a więc tu główny bohater pradziadek JAN MARKOWSKI, ur. Ślęcin 1879 par. Nagłowice syn Kaspra i Rozalii z d. Trela, co miał dzielne całe życie pełne walki o Polskę, w Warszawie wziął ślub z Antoniną Kwiatkowską (matka Anna Kwiatkowska) 1904 / Św. Andrzej 239, zam. Solec 2903, potem w Niwce / Sosnowiec 6.01.1913 r. (wpis 110) ich syn Tadeusz Markowski się urodził - słynny zapaśnik Warszawy od 1932 r., ps. "Rywal", klub Legia, cyrk Staniewskich, mistrz Warszawy i V-ce mistrz Polski 1935/6, i żeby było niesłychaniej - po ciężkich przeżyciach II wojny światowej i obozach pracy w Niemczech/Austrii - powrót do Warszawy w tym zapaśnictwie w pocz 1950 r. podium mistrzostw Warszawy i Polski! No historie życia jak z filmu najlepszego.
Ale wróćmy do historii jego taty JANA MARKOWSKIEGO - też widzę ze znaleziskiem ELży! Kartoteka Odznaczeń MEDAL NIEPODLEGŁOŚCI 1936 r. Jan Markowski "Mareczek", ale i widzę adres: Zachodnia 17 m. 3.. - Zachodnia???? To teraz Włochy i moja Dziupli?? To ja mam zaraz zbierać się na rower (bo chodzić nie mogę) i zapedałować te kilka metrów dalej? Jeśli tak, to na Dziupli ja po stronie parzystej, a dom Jana na lewo po nieparzystej.
To jak, mam tam teraz zaraz skoczyć?
Tadeusz
Ostatnio zmieniony śr 12 paź 2022, 09:13 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Dzień dobry Tadeuszu,
ja także zastanawiałam się nad ta ulicą Zachodnią i powiem szczerze - tylko jedna ulica przychodziła mi na myśl, ale po Twojej informacji sama już nie wiem.
Była mianowicie na Bielanach Aleja Zachodnia (Westendallee), dziś Al. Zjednoczenia, utworzona w 1941 roku - nazwa Al. Zachodniej funkcjonowała do roku 1945.
Tu źródło: https://www.trasbus.com/histzmianyulic.htm
Sądziłam, że o nią właśnie chodzi.
Mogę się oczywiście mylić
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
ja także zastanawiałam się nad ta ulicą Zachodnią i powiem szczerze - tylko jedna ulica przychodziła mi na myśl, ale po Twojej informacji sama już nie wiem.
Była mianowicie na Bielanach Aleja Zachodnia (Westendallee), dziś Al. Zjednoczenia, utworzona w 1941 roku - nazwa Al. Zachodniej funkcjonowała do roku 1945.
Tu źródło: https://www.trasbus.com/histzmianyulic.htm
Sądziłam, że o nią właśnie chodzi.
Mogę się oczywiście mylić
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Może już odszukałeś...
Aneksy do ślubu Jana Markowskiego z 1904r.
1. https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 5_0764.jpg
2. https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 5_0765.jpg
3. https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 5_0766.jpg
Bożena
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Dzień dobry Aneto i piękny dniu złotej polskiej jesieni,
Otóż melduję, że moja uliczka we Włochach, dom przedwojenny, to przed i zaraz po wojnie była Zachodnia - no jeszcze mam w piwnicy pamiątkę - starą tabliczkę domu z napisem Zachodnia - to teraz ją wyciągnę i odświeżę. Po wojnie po przyłączeniu Włoch do molocha Warszawy pozmieniano nazwy niektórych ulic, ponieważ już w Warszawie nazwy istniały, i tak np Zachodnią zmienili na Dziupli (no kurcze co za nazwa!, od wielu lat jak mnie władza zatrzymuje za przekroczenie szybkości to słyszę tradycyjny tekst "a, pan kierowca to niezły interes z samochodami musi prowadzić z tą dziuplą", to ja mam przygotowany tekst "no wie pan panie władzo, jakoś w życiu trzeba dorobić" i najczęściej rozbawiona władza mnie puszcza
Aneto, miłego dnia,
Tadeusz
Otóż melduję, że moja uliczka we Włochach, dom przedwojenny, to przed i zaraz po wojnie była Zachodnia - no jeszcze mam w piwnicy pamiątkę - starą tabliczkę domu z napisem Zachodnia - to teraz ją wyciągnę i odświeżę. Po wojnie po przyłączeniu Włoch do molocha Warszawy pozmieniano nazwy niektórych ulic, ponieważ już w Warszawie nazwy istniały, i tak np Zachodnią zmienili na Dziupli (no kurcze co za nazwa!, od wielu lat jak mnie władza zatrzymuje za przekroczenie szybkości to słyszę tradycyjny tekst "a, pan kierowca to niezły interes z samochodami musi prowadzić z tą dziuplą", to ja mam przygotowany tekst "no wie pan panie władzo, jakoś w życiu trzeba dorobić" i najczęściej rozbawiona władza mnie puszcza
Aneto, miłego dnia,
Tadeusz
-
Slawinski_Jerzy

Dzień Dobry,
ulica Zachodnia istniała niegdyś na Targówku Fabrycznym i o ile mi wiadomo stał tam (przynajmniej jeden) duży budynek drewniany, który był prawdopodobnie podzielony na mieszkania. Samą ulicę wraz z ostatnimi budynkami przy niej zlikwidowano bodaj w latach 80, obecnie nie ma już śladu ani po tej ulicy ani po zabudowie. W 1936 ulica ta na pewno już istniała i taką też nosiła nazwę.
Edit: już wiemy, że chodziło o dawną ulicę Zachodnią we Włochach.
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
ulica Zachodnia istniała niegdyś na Targówku Fabrycznym i o ile mi wiadomo stał tam (przynajmniej jeden) duży budynek drewniany, który był prawdopodobnie podzielony na mieszkania. Samą ulicę wraz z ostatnimi budynkami przy niej zlikwidowano bodaj w latach 80, obecnie nie ma już śladu ani po tej ulicy ani po zabudowie. W 1936 ulica ta na pewno już istniała i taką też nosiła nazwę.
Edit: już wiemy, że chodziło o dawną ulicę Zachodnią we Włochach.
serdecznie pozdrawiam
Jerzy
...nie... tego się nie doszukałem. Niestety, moja znajomość rosyjskiego jest nikła...to tak zwane allegata? Bardzo dziękuję!.... Czy ktoś wie, co tam jest napisane mniej więcej?puszek pisze:Może już odszukałeś...
To forum to niesłychane miejsce! Jak mogłem tyle lat pracować nad historią rodziny i nigdy tu nie zajrzeć? No nie wiem, jak dziękować
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
I tu masz rację! Że też dopiero teraz zajrzałam do Kwiryny Handke (Słownik nazewnictwa Warszawy) - ul. Zachodnia istnieje od 1919 rokuTadeuszTadWysocki pisze: Otóż melduję, że moja uliczka we Włochach, dom przedwojenny, to przed i zaraz po wojnie była Zachodnia - no jeszcze mam w piwnicy pamiątkę - starą tabliczkę domu z napisem Zachodnia - to teraz ją wyciągnę i odświeżę. Po wojnie po przyłączeniu Włoch do molocha Warszawy pozmieniano nazwy niektórych ulic, ponieważ już w Warszawie nazwy istniały, i tak np Zachodnią zmienili na Dziupli (no kurcze co za nazwa!, od wielu lat jak mnie władza zatrzymuje za przekroczenie szybkości to słyszę tradycyjny tekst "a, pan kierowca to niezły interes z samochodami musi prowadzić z tą dziuplą", to ja mam przygotowany tekst "no wie pan panie władzo, jakoś w życiu trzeba dorobić" i najczęściej rozbawiona władza mnie puszcza
Aneto, miłego dnia,
Tadeusz
Miłego dnia
Aneta
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Hej, zapomniałem przesłać wiadomość, że popedałowałem tą moją uliczką Dziupli (d. Zachodnia) i pod numerem 17 jest powojenny domek jednorodzinny, natomiast kilka numerów wcześniej stoi sobie stara zaniedbana przedwojenna kamienica, dwa piętra, z podwórkiem i przybudówkami, to jest Dziupli nr 9 - czy to ten dom gdzie mieszkał w 1936 r. pradziadek Jan Markowski to ja nie wiem, może ktoś kojarzy bazę danych ze zmianą numerów domów w Warszawie po WWII. W każdym bądź razie zapraszam do zobaczenia tego domu z google street view - adres ul. Dziupli 9, Warszawa-Włochy.
A tak w ogóle patrząc na zebrane przez Adriana pierwsze informacje genealogiczne i tak bogatą historię rodziny - błagam wszystkich nowych o zbieranie nie tylko metrykalnych dat i miejsc, ale dodawanie historii odnalezionych członków rodziny, jest coraz więcej baz i opisań miejsc i urody lokalnych okolic. Ale zacząć od rodziców, dziadków, cioć, wujków, itd - jak najszybciej spisywać ich rodzinne opowieści.
I pozwalam sobie zaproponować nową nazwę tego typu chronienia pamięci rodzinnej jako Genealogia GO (Genealogia Opisowa).
Miłego jesiennego weekendu wszystkim poszukiwaczom rodzinnych okruchów przeszłości, co "z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (motto wirtualnej galerii GA.PA, zapraszam)
Tadeusz
A tak w ogóle patrząc na zebrane przez Adriana pierwsze informacje genealogiczne i tak bogatą historię rodziny - błagam wszystkich nowych o zbieranie nie tylko metrykalnych dat i miejsc, ale dodawanie historii odnalezionych członków rodziny, jest coraz więcej baz i opisań miejsc i urody lokalnych okolic. Ale zacząć od rodziców, dziadków, cioć, wujków, itd - jak najszybciej spisywać ich rodzinne opowieści.
I pozwalam sobie zaproponować nową nazwę tego typu chronienia pamięci rodzinnej jako Genealogia GO (Genealogia Opisowa).
Miłego jesiennego weekendu wszystkim poszukiwaczom rodzinnych okruchów przeszłości, co "z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (motto wirtualnej galerii GA.PA, zapraszam)
Tadeusz