Polska Kultura - Genealogia rodzina pisarz Marek Nowakowski

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

No to drodzy Przyjaciele chapeau-bas! Z wielkim uszanowaniem dla Waszej wiedzy i pracy. Teraz bardzo spokojnie siadam do budowania Historii Rodziny Marka Nowakowskiego. Świadomie użyłem słowa budowanie. Są pewne rzeczy na naszym świecie, które tworzone są z cegiełek dobrego serca, jestem pewien, że Marek dziękuje.

Drodzy, wracamy do detali. Bardzo proszę wszystkich, którzy już zgłosili swoje odkrycia do tej Historii Rodziny i nowych o akceptację umieszczenia przy swoich "cegiełkach" swojego "podpisu", najlepiej jako 1. imię i nazwisko/miejsce, lub 2. nick używany to na forum, lub 3. inne określenie, ostatecznie 4. anonimowo. Ja Was bardzo proszę o decyzje, wystarczy przesłać na narodowa@narodowa.pl wiadomość - Tadeusz, wybieram np. 1. Nie gniewajcie się, ale muszę wiedzieć, żeby jakiegoś faux pas nie popełnić. Ale inaczej i dla ułatwienia - jeśli zostawiacie nick z forum nic nie przesyłacie.

I ostania sprawa na dziś, bo też muszę na starcie wiedzieć - utworzyłem już specjalne miejsce w GA.PA, bardzo Was proszę, spójrzcie swoim mądrym okiem, co w treści należy zmienić, bo chyba tam jest z różnymi zdaniami przeładowane, Każdy chce wchodzić do wspólnego pokoju jasnego i uporządkowanego, a ja tam wrzuciłem prawie wszystko co miałem. A może po prostu to w większości skasować? Ba, ale co zostawić, żeby nikogo nie irytować? Oto link do niego:

https://narodowa.pl/exhibits/marek-nowa ... i-rodziny/

Miłego wieczoru, tu mówią, że jakiś mecz leci, jaki mecz? ;)

Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

MAREK KRZYSZTOF NOWAKOWSKI, pisarz jak ptak wolny - GENEALOGIA I HISTORIA RODZINY
praca zbiorowa sympatyków i członków PTG
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Witajcie, pardon za ten powyższy tytularny napis, ale ja naprawdę traktuję to za dorobek współpracy dobrych serc PTG.
A propos Waszych podpisów pod zgłaszanymi przez Was metrykami, opisami, itd., rozumiem na dziś, że mam prawo fragmenty tej "ekspozycji" w GA.PA zgłaszane przez Was podpisywać tak, jak się podpisujecie na forum. Przypominam mail pomocniczy i bezpośredni w tej sprawie: narodowa@narodowa.pl

Ale głównie nie o tym dziś. Melduję, że leżąc po operacyjnie w łóżku - a w nim przychodzą mi najbardziej szalone pomysły ( no mam trzech synów :) przyśniła mi się taka myśl: rzecz tej Genealogii niezwykłego pisarza Marka Nowakowskiego warta jest niezwykłych pomysłów. Otóż (może w swojej całkowitej naiwności i braku wiedzy) proponuję, aby nie była to zwykła ekspozycja, zwykły zestaw połączonych pól z imieniem, nazwiskiem i datami - przejrzałem bezpłatne czy darmowe Family Tree Builders - nie podoba mi się, chcę więcej . Proponuję DRZEWO INTERAKTYWNE - widzę to tak - w tle ok drzewo, to ładny symbol. ale na pniu i każdym konarze każdy zalogowany może umieszczać... linki do swoich materiałów (tak, tak, jak prozaiczne wstążeczki na drzewku szczęścia). Podobnie jak jest w galerii GA.PA - po zarejestrowaniu każdy może umieścić link czy rodzinną fotkę ściągając ją na dane wybrane pole i "upuszczać" na stałe - no może nie do końca na stałe - każdy "właściciel" linku może go zlikwidować, lub zmieniać jego zawartość (tak jak w GA.PA) - a ta zawartość przekazu, poprzez pomysł z linkami, może być nieograniczona! A poza tym daje możliwość umieszczenia w zawartości swojego linku kontaktu z jego właścielem. A jak tytułować taki "wpis"? Wystarczy odpowiednio nazwać link - vide ten link do naszej ekspozycji w GA.PA, już sam tytuł linku jest tytułem wpisu.

Czy są jakieś pomysły rozjaśniające mrok tej idei? Ja, jeśli zaakceptujecie, zwrócę się do programisty, który wykonał GA.PA (przedstawiciel niezwykle zdolnego młodego pokolenia polskich programistów - Robert Wrześniacki z firmy R-C) czy jest to w użytym WordPresie możliwe? Jeśli tak, to jaki byłby czas i koszt wykonania (płacę sam, rzecz warta każdych pieniędzy). W tym przypadku rozpoczęcie budowy "pawilonu" genealogii Marka Nowakowskiego trochę się opóźni, ale czy rzecz warta grzechu?

Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

POLSKA KULTURA Genealogia Historia Rodziny MAREK NOWAKOWSKI

post przeniesiony do generalnej wersji dnia 6.12.2022 r.
Ostatnio zmieniony sob 17 gru 2022, 08:00 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 64 razy.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Witaj Tadeuszu,

Nadal opierasz wszystko (niemal) na fantazjach i podpowiedziach. To wielki błąd i przyniesie więcej szkody bohaterowi niż chwały. Piszesz na podstawie nie sprawdzonych danych iż Jan Nowakowski zmarł w Chmielnie parafii Brzozowo w 1919 roku (miałby niemal 100 lat!) i był synem Franciszka i Józefy Nowickiej, a to bzdura wierutna, bo zmarło wówczas dziecię mające 6 tygodni! https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,177379,4
Lubię Cię Tadeuszu i szanuję, ale muszę Cię ostrzec przed pisaniem bzdur jako czyjegoś życiorysu lub jego rodziny. Jak będziesz bazował tylko na podpowiedziach i ubarwiał nie uzasadnionymi konkluzjami to będzie z tego więcej szkody niż pożytku.

Życzę rozwagi i sensownego opracowania,
zawsze życzliwa Janka
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Hej, spoko!

Cała ta przyjacielska współpraca polega na przesyłaniu tego co się ma i właśnie na weryfikowaniu przez innych przyjaciół. W tym przypadku otrzymałem informację jak wyżej i umieściłem do sprawdzenia. Ta informacja była taka, że ten Jan Nowakowski był notowany jako "gospodarz we wsi Dawidów" (dokładnie to samo siedlisko rodzinne), więc to nie było "dziecię mające 6 tygodni" :)
Uwaga - to ja mogłem coś przekręcić we wczorajszym, wieczornym szybkim pisaniu. Zawsze poprawię jak będzie trzeba, bo o czym pisałem - przed oficjalną publikacją jest prośba do przyjaciół o sprawdzania. A są tu nietęgie głowy polskiej genealogii. To jest jak brain storm - burza mózgów, bo z tego wychodzą najlepsze wyniki, tylko cierpliwości!

I nie pisz, że "to wszystko (niemal) fantazje i podpowiedzi". To nieprawda i krzywdzi tych, którzy z serca już pomogli i przesłali konkretne metryki i informacje - przyjaciele, przepraszam i dzięki!

Tak więc spoko Janko, przed nami daleka droga do pełnej prawdy :)

Tadeusz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

TadeuszTadWysocki pisze:Hej, spoko!

Cała ta przyjacielska współpraca polega na przesyłaniu tego co się ma i właśnie na weryfikowaniu przez innych przyjaciół. W tym przypadku otrzymałem informację jak wyżej i umieściłem do sprawdzenia. Ta informacja była taka, że ten Jan Nowakowski był notowany jako "gospodarz we wsi Dawidów" (dokładnie to samo siedlisko rodzinne), więc to nie było "dziecię mające 6 tygodni" :)
Uwaga - to ja mogłem coś przekręcić we wczorajszym, wieczornym szybkim pisaniu. Zawsze poprawię jak będzie trzeba, bo o czym pisałem - przed oficjalną publikacją jest prośba do przyjaciół o sprawdzania. A są tu nietęgie głowy polskiej genealogii. To jest jak brain storm - burza mózgów, bo z tego wychodzą najlepsze wyniki, tylko cierpliwości!

I nie pisz, że "to wszystko (niemal) fantazje i podpowiedzi". To nieprawda i krzywdzi tych, którzy z serca już pomogli i przesłali konkretne metryki i informacje - przyjaciele, przepraszam i dzięki!

Tak więc spoko Janko, przed nami daleka droga do pełnej prawdy :)

Tadeusz
Tadeuszu,

Obrałeś dziwną metodę budowania drzewa genealogicznego Marka Nowakowskiego, bazując wyłącznie na podpowiedziach, co prowadzi do błędów, których nie potrafisz zweryfikować na podstawie dokumentów. Oczywistą bzdurą jest powoływanie się na informację o tym, jakoby Jan Nowakowski zmarł w parafii Brzozów w 1919 roku, a jego rodzicami byli Franciszek i Józefa Nowicka. Wówczas zmarło dziecko mające 6 tygodni, a nie przodek Marka Nowakowskiego! Zaprzeczając mojemu sprostowaniu tej bzdurnej informacji o przodku Pisarza dajesz dowód naiwności, braku podstawowej dokładności w badaniach genealogicznych, co mnie ogromnie dziwi, bo masz bardzo długi staż genealogiczny.
Dziwacznie tłumaczysz pochodzenie przodków Pisarza, jakby pochodzenie nieszlacheckie było czymś niewłaściwym ( poprzednio dopatrywałeś się takiego pochodzenia, a nawet herbów w odniesieniu do jakiegoś Nowaka).
W mojej ocenie ta metodologia i sposób opracowania oparty niemal wyłącznie na egzaltacjach i domysłach przyniesie więcej szkody tej rodzinie niż pożytku. To Ty fruwasz jak ptak w obłokach fantazji przy tej pracy i jak widzę niewiele z tego wyniknie dla faktów historycznych.
Rodzina Nowakowskich mogła wywodzić się z Sochaczewa, a tylko przez małżeństwa osiadła w parafii Brzozów i zarówno bardzo trudno o metryki z Sochaczewa jak z Brzozowa. Trzeba ich szukać w AD Łowicz i wymaga to wiele trudu.
Nie interesujesz się stroną żeńską tej rodziny, a tam właśnie mogły być rodziny szlacheckie jak pobieżnie zauważyłam.
Zabrałam głos czytając to, co tu opublikowałeś i dostrzegając ewidentne błędy próbowałam skorygować tę drogę jaką obrałeś bez weryfikowania nadsyłanych danych. Myślę jednak, że nie warto już nic komentować skoro taka Twoja wola. Jestem spokojna o skutek takiego opracowania i życzę powodzenia.

Pozdrawiam
Janka

Widzę Tadeuszu, że nic nie rozumiesz i upierasz się przy bzdurach o przodkach Marka Nowakowskiego. Podałam Ci link do skanu dotyczącego tego aktu zgonu dziecka o nazwisku Jan Nowakowski, którego rodzicami byli Franciszek i Józefa z Nowickich i łatwo to można odczytać w Genbazie, bo są dostępne w internecie skany z Brzozowa od 1890 roku.
Zadziwia mnie Twój upór przy błędach i beztroskie manipulowanie przy przodkach Pani Idy Nowakowskiej. Ja bym się głęboko zastanawiała nad wypisywaniem czegoś takiego...

Życzę rozwagi przy pisaniu o rodzinie osoby, której potomkowie nadal żyją.

Janka
Robert_Kostecki

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Robert_Kostecki »

"Podałam Ci link do skanu dotyczącego tego aktu zgonu dziecka o nazwisku Jan Nowakowski, którego rodzicami byli Franciszek i Józefa z Nowickich i łatwo to można odczytać w Genbazie, bo są dostępne w internecie skany z Brzozowa od 1890 roku".

No, i chwała Janko, ale nie rozumiem tej całej obszernej nadbudowy.

Kultura naukowa, która dotyczy także amatorów genealogów, opiera się m.in. na tym, że jest pewien ciąg postępowania w dotarciu do prawdy, a mianowicie hipoteza-teza-teoria. Jak się okazuje w praktyce i teorie, także bywają obalane, a co dopiero hipotezy, czy stawiane na ich podstawie tezy. Jak zrozumiałem z wpisów Tadeusza, rzucił on temat z prośbą do Forumnowiczów o jego rozbudowywanie, poprawki i uzupełnienia. Jeżeli nawet ktoś bez dotarcia do tekstu danej metryki stawia domniemanie (bo tak należy to odczytywać), to inna osoba, która odkryła błąd, powinna grzecznie go sprostować. Na tym polega postęp w nauce. Pastwienie się nie jest tu właściwą metodą, ale jakże typową dla większej części społeczeństwa. Niestety w ostatnich latach zauważam, że czyha się tylko na błąd lub potknięcie czyjejś osoby, aby jej to wytknąć. Być może taka metoda postępowania ma doprowadzić do stworzenia społeczeństwa idealnego, co jest raczej ideologią utopijną.

Pozdrawiam

Robert
Ostatnio zmieniony sob 03 gru 2022, 17:58 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Droga Janko,

Jestem jak genealogiczny stary pies myśliwski, w poszukiwaniach nie pominę żadnego śladu, nawet fałszywego, a przecież przesyłanego od innych z dobrego serca. Mam tylko problem z rozczytaniem metryk po rosyjsku, ale wiem, że dobrzy przyjaciele na forum pomogą.

To wspólne dzieło jest żywe, patrz zawsze datę wersji głównego wpisu, na dzisiejszą trochę śnieżną sobotę proponuję właśnie dodany link do filmu o bohaterze naszej pracy niezwykłym człowieku i pisarzu Marku Nowakowskim:

https://www.youtube.com/watch?v=YpZQWhEdKdY
Robert_Kostecki

Sympatyk

Idąc za wskazaniem Wiesława, to:
I. Ignacy Nowakowski, dziadek Marka Nowakowskiego, rolnik we wsi Dawidów (parafia Brzozów), w dniu 24.10.1886 r. w parafii Brzozów (gmina Iłów) poślubił Małgorzatę Kalinowską. Ich dziećmi byli:
1. Jan (ur. 20.01.1888 r. Dawidów).
2. Józef (ur. 27.05.1890 r. Dawidów).
3. Marianna (ur. 25.03.1892 r. Dawidów).
4. Julianna (ur. 15.01.1894 r. Dawidów).
5. Antoni (ur. 11.06.1896 Dawidów - zm. 29.07.1981 Warszawa), ojciec Marka Nowakowskiego, mąż Stanisławy Jabłońskiej, którą poślubił w dniu 14.07.1927 r. w Sochaczewie.
6. Stefania (ur. 09.03.1900 r. Dawidów).
7. Edward (ur. 21.04.1902 r. Dawidów).
8. Bronisława (ur. 17.04.1904 r. Dawidów).
9. Stanisław (ur. 03.05.1906 Dawidów).

II. Jan Nowakowski, pradziadek Marka Nowakowskiego, był żonaty dwukrotnie: 1 v. Marianna Filipczak; 2 v. Teofila Filanowska, poślubiona w dniu 29.01.1853 r. w parafii Brzozów. Jego dziećmi z drugiego małżeństwa były:
1. Ignacy (ur. ok. 1863).
2. Józef Walenty (ur. 09.02.1868 r. Dawidów), w dniu 11.11.1891 r. w parafii Iłów poślubił Mariannę Rogowską.
3. Antoni Franciszek (ur. 21.01.1870 Dawidów), w dniu 22.11.1896 r. w parafii Młodzieszyn poślubił Józefę Imińską.
4. Eleonora (ur. 23.01.1872 Dawidów), w dniu 19.01.1890 r. w parafii Brzozów poślubiła Adama Paradowskiego.
5. Aniela (ur. 28.06.1874 Dawidów), w dniu 20.02.1895 r. w parafii Brzozów poślubiła Michała Pachniewskiego.

III. Na temat prapradziadka Marka Nowakowskiego, to w akcie małżeństwa Józefa Walentego Nowakowskiego jest wzmianka, że mieszkał u swojego dziadka we wsi Nowe Brzozowo (?):
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 1&zoom=1.5

Robert
Ostatnio zmieniony czw 08 gru 2022, 21:15 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Drogi Robercie,
Ogromne dzięki za pomoc i kolejną cegiełkę do budowy tego pięknego domu pamięci o rodzinie przyjaciela Marka Nowakowskiego, który to przez całą swoją twórczość pochylał się nad pamięcią o innych, nad ich trudnym losem, począwszy od powojennych postaci zagonionych z ruin Warszawy do naszych Włoch pod Warszawą, potem losów Polaków, których komuna rozgoniła po całym świecie, a sam o historii swoich rodziców, dziadków, pradziadów, przez to skomplikowane życie i pisarstwo, nie miał sposobu się dowiedzieć. Ale my, póki żyjemy, możemy w tym pomóc.
Tak więc dodaję natychmiast twoją pomoc do jego Historii Rodziny, przed publikacją do sprawdzenia przez innych. Dziękuję,

Tadeusz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Wydaje mi się, o ile dobrze odczytałem nazwę wsi - Nowe Brzozowo, że chodzi tu o Nowe Brzozowo w parafii Dzierzgowo. Była to okolica zamieszkana przez drobną szlachtę, chociaż samo Nowe Brzozowo było folwarkiem i wsią włościańską. Na terenie parafii Dzierzgowo, także mieszkali Nowakowscy, być może przodkowie Marka Nowakowskiego, ale raczej nie Filanowscy, bo na razie nie wiadomo, czy Józef Walenty przebywał u dziadka ojczystego, czy też macierzystego.

Robert
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Robert_Kostecki pisze:Wydaje mi się, o ile dobrze odczytałem nazwę wsi - Nowe Brzozowo, że chodzi tu o Nowe Brzozowo w parafii Dzierzgowo. Była to okolica zamieszkana przez drobną szlachtę, chociaż samo Nowe Brzozowo było folwarkiem i wsią włościańską. Tam, także mieszkali Nowakowscy, być może przodkowie Marka Nowakowskiego.

Robert
Ciekawe, dzięki, dołączam do materiału w głównym wpisie, rzecz kojarzeń przy następnych badaniach.

Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

"PODRÓŻ DO KRAINY PRZODKÓW W SEKUNDĘ", czyli do badań dodatek lżejszego gatunku :)

Drodzy genealodzy wagabundzi, jest tak, że jak się jest przymusowo w łóżku (ale już za 2 tygodnie wychodzę, to wam pokażę!), to można wybrać się do określonej krainy przodków w sposób powiedzmy wirtualno-wyobrażeniowy - pokażmy na dziś taką wycieczkę do krainy przodków znakomitego pisarza, przyjaciela Marka Nowakowskiego.
Sposób pierwszy - z widoku Anioła i Chmurek, spróbowałem ustawić centralnie miejsce, gdzie był rodzinny dom dziadków i pradziadów Marka Nowakowskiego, czyli DAWIDÓW, i rodzinne pole, to ziemia płaska, o 500 metrów w prawo do BRZOZOWA, gdzie rodzina Nowakowskich przez całe wieki w każdą niedzielę chodziła na mszę do kościoła, w letnie skwary, czy zimowe śnieżne zawieje, rodzinny kościół widać jak na dłoni, a jak użyjecie zoomu "-" to i rodzinny cmentarz zobaczycie, a potem całe okolice, powiat, drogę do Sochaczewa i Iłży, potem Wisłę, Mazowsze, Polskę, Europę, i świat cały - miłego latania z genealogiczną wyobraźnią:

https://www.google.pl/maps/@52.2994084, ... e3!5m1!1e1

Ale, ale, możemy z Niebiesiech zejść na ziemię i sobie pojeździć - tylko bardzo proszę po drogach ubitych, a nie po łąkach, bo bagniście - zacznijmy od rodzinnego kościoła w Brzozowie, stańmy na chwilę przed kościołem (nikt nie nadjeżdża?):

https://www.google.pl/maps/@52.2992865, ... 56!5m1!1e1

A teraz pojedźmy w kierunku naszego DAWIDOWA, tylko kilkaset metrów, po drodze jakiś budynek z wieżyczką, schludne domki, zadbane podwórka, pola i łąki, na trawie kurki po prawej stronie:
https://www.google.pl/maps/@52.2988035, ... 56!5m1!1e1
ale to nie, to chyba straż pożarna?

Jedźmy dalej, po drodze po prawej stronie duży krzyż przydrożny:
https://www.google.pl/maps/@52.2982054, ... 56!5m1!1e1

o, jest nareszcie jakaś tablica, rozwidlenie drogi, w lewo na Sochaczew, w prawo na Łask:
https://www.google.pl/maps/@52.2982861, ... 56!5m1!1e1

no i dojechaliśmy do rozjazdu, oj, chyba trzeba zawrócić i jeszcze raz poszukać tego pradziadowego DAWIDOWA.

Może na tak szybko tego DAWIDOWA nie znajdziemy, ale co się najeździliśmy to nasze :) Teraz tylko trzeba uruchomić wyobraźnię i tu zobaczyć dawne domy, obejścia, drogę do kościoła, pola i laski, łąki i pastwiska przodków z XX, XIX, XVIII, XVII wieku i wcześniej.

Miłego sobotniego wieczoru,

Tadeusz
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru 2022, 23:41 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Drogi Tadeuszu,
wprowadzasz straszny chaos w tym co robisz.
Pisała już Tobie o tym Janka.
Później nikt powstałej całości nie będzie w stanie zweryfikować.
Czy wiesz w jakiej parafii urodził się Marek Nowakowski?
Jeśli we Włochach w parafii św. Teresy, bo wtedy jego ojciec był już tam dyrektorem szkoły, to w 1935 roku Włochy nie należały do Warszawy.

Pozdrawiam,
Wiesław_F
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Drogi Wiesławie, darczyńco pamiątek do historii rodziny Marka Nowakowskiego,
tak, szczerze przyznaję się do tego chaosu, za dużo u mnie emocji, wspomnień, nie potrafię podejść do badań obiektywnie i na chłodno.
Metrykalnych dokumentów po przyjacielu Marku nie mam, a kto tam w czasach komuny myślał o dokumentach, a potem, po ponad 20 lat temu, kto wiedział, że trzeba to kompletować.

Wiesławie, ja mam taką prośbę, chciałbym zamknąć ten temat, za dużo tu moich emocji i zobowiązań do Waszej pracy. Czuję z tego tytułu wyrzuty sumienia.

Wiesławie, bardzo Cię i innych proszę, ja w imieniu Marka czuję się tym badaniem spełniony - dzięki Wam zaledwie w ciągu kilku dni pomogliście odkryć rzecz bezcenną - siedlisko rodowe jego rodziny Nowakowskich - to Dawidów parafia Brzozów, niech symbolem odkrywania historii polskiej rodziny będzie to, że to nazwa już nieistniejąca, zgodnie z podanym przeze mnie:
1. "Nazwy Miejscowe Polski Historia Pochodzenie Zmiany", PAN Instytut Języka Polskiego Kraków, 1997, tom II C-D, strona 270: Dawidów, cz. Nowego Brzozowa, dawniej wś, płoc., gm. Iłów
A więc to dawny Dawidów, potem Nowy Brzozów, teraz jak jedziemy do miejsca przodków to Brzozów.

Ja jeszcze raz przepraszam i proszę o zakończenie tego wątku. Ja tu, po niektórych waszych postach, nikogo nie chcę irytować swoim "chaosem", czy innymi inwektywami - może dla innych tak, ale dla mnie nie do zaakceptowania.

Tak więc na dziś cel prawie został osiągnięty, przyjaciel ma na tej planecie oznaczenie siedliska rodowego przodków z XIX wieku, dalej trzeba będzie szukać starszych miejsc i ich opisania, ale to już jest ta sztuka tego "chaosu".

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam,
Tadeusz
Ostatnio zmieniony pn 05 gru 2022, 03:50 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”