Momina, Św. Wojciecha, świętokrzyskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Księgi metrykalne parafia Św. Wojciecha, Momina, świętok

Post autor: Bazyl3 »

Chrzanowski_Stanisław pisze:Ten ślub był w par.Waśniów w 1889r.
Szukałem szerzej, bo była spora szansa, że prababcia pochodziła z ościennej parafii, ale niestety Waśniów, podobnie jak Momina ma cyfrowe księgi ślubów od 1890 :(
Dysponuje Pan może jakąś zdigitalizowaną formą wpisu czy tylko ogólną wiedzą? Za informację tak czy inaczej bardzo dziękuję, bo nie ma jak grzebanie w ciemno :(
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Chrzanowski_Stanisław »

To wiedza ze skorowidza, więcej informacji nie posiadam.
Ale też z Geneteki wynika, że była to jego druga żona.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

Chrzanowski_Stanisław pisze:To wiedza ze skorowidza, więcej informacji nie posiadam.
Ale też z Geneteki wynika, że była to jego druga żona.
Rozumiem, że skorowidz oprócz imion małżonków i daty nie zawiera wiele więcej? :(
Przy przeglądaniu Geneteki nie rzuciły mi się w oczy rekordy pasujące do "mojego" Ignacego Karcza. Skąd te wniosek? :)
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

Chrzanowski_Stanisław pisze:Między innymi stąd
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... c=1&near=1
Rozumiem, że chodzi o małżeństwa Michała i Jana, synów małżeństwa: Ignacy Karcz i Zofia Wójcik?
Nie wiem skąd w dopisku (i) informacja o urodzeniu Michała w Janowicach, par. Bidziny (??), bo już u Jana by się zgadzało - Janowice par. Momina.
Ciekawy wątek, serdeczne dzięki za jego wskazanie :)
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

Dopisek z par. Bidziny to nadgorliwość indeksującego, wprawdzie w par. Bidziny jest wioska Janowice, ale Michał urodził się w 1874 w Janowicach par. Momina.
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

Co za tym idzie, czas zakończyć etap genealogii zza biurka (czy tam monitora) i udać się w teren. Ciekaw jestem podejścia proboszczów do wizyt takich natrętów jak przykładowo ja :) No i AP w Kielcach też się kłaniają :)
Jeszcze raz, serdeczne dzięki za pomoc.
mientras

Sympatyk

Post autor: mientras »

Byłem 2 tyg. temu w Mominie, akurat była uroczystość patriotyczna ku czci mjr Jana Piwnika PONUREGO w 79 rocznicę jego śmierci. Ja byłem w sprawie krewnego, lokalnego zasłużonego obywatela, pochowanego w kościele. Ksiądz był bardzo w porządku dla mnie. Ale nie grzebałem w księgach, więc nie wiem jak ten temat... Powodzenia.

Maciej
olaziol

Sympatyk
Adept

Post autor: olaziol »

Ignacy Karcz to również mój przodek. Jego syn z pierwszego małżeństwo Michał jest moim prapradziadkiem.
Niestety moja wizyta w parafii zakończyła się niepowodzeniem, proboszcz się gdzieś śpieszył, a ze względu na odległość na razie nie mam jak spróbować ponownie. Informacje jakie mam to tylko to co w internecie i trochę rodzinnych historii, które potwierdzają właśnie, że Ignacy miał drugą żonę. Nie znam nawet daty zgonu Ignacego, czy udało się ją może Panu ustalić?
W razie jakby znalazł Pan coś ciekawego zapraszam do kontaktu priv.
Ola
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

olaziol pisze:Ignacy Karcz to również mój przodek. Jego syn z pierwszego małżeństwo Michał jest moim prapradziadkiem.
Ja muszę odjąć jedno pra, bo Ignacy był ojcem mojego dziadka Wojciecha jednego z dzieci, które miał z drugiego (jak się okazało) związku z Marianną z Kucharskich. Niestety nie dotarłem, póki co, do aktu żadnego z tych małżeństw :(
Oczywiście jak tylko coś uda mi się ustalić, podzielę się wiedzą :)
PS. Przyjrzałem się cytatowi i muszę jednak odjąć dwa "pra" :D
Chrzanowski_Stanisław

Sympatyk
Mistrz

olaziol pisze:Ignacy Karcz to również mój przodek. .... Nie znam nawet daty zgonu Ignacego
Ola
Bazyl3 pisze: .....
Oczywiście jak tylko coś uda mi się ustalić, podzielę się wiedzą :)
Ignacy Karcz zmarł jako wdowiec po Mariannie 16.06.1937 w Janowicach.
PS.
Odczytajcie swoje PW
Pozdrawiam
S.Chrzanowski
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

Chrzanowski_Stanisław pisze:Ignacy Karcz zmarł jako wdowiec po Mariannie 16.06.1937 w Janowicach.
PS.
Odczytajcie swoje PW
Kolejna cenna informacja :D Niestety chyba coś się dzieje przy przenosinach forum, bo nie mam żadnych PW :(
Co ciekawe wprowadzenie danych z małżeństwa Michała dało zwrot z innego drzewa myheritage, ale tam jest żonaty z kobietą o nazwisku "Zaręba" (imię jest "private"), a nie z Heleną Adamską jak wynika z podrzuconego przez pana Stanisława linka. Dziwne. Czyżby znów dwa małżeństwa?
olaziol

Sympatyk
Adept

Post autor: olaziol »

Bardzo dziękuję za wszelkie informacje!
Tak, Michał miał drugą żonę, Helena Adamska zmarła w 1901 r. i ożenił się z Anną Kosielą w 1902 r. (akt jest dostępny online: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,409845,84) i razem dożyli starości. W żadnym z aktów nie wspomniano by miał wcześniej jeszcze jedną żonę nazwiskiem Zaręba, musi być to albo pomyłka, albo jakiś inny Michał :)
Bazyl3

Sympatyk
Nowicjusz

olaziol pisze:Bardzo dziękuję za wszelkie informacje!
W żadnym z aktów nie wspomniano by miał wcześniej jeszcze jedną żonę nazwiskiem Zaręba, musi być to albo pomyłka, albo jakiś inny Michał
Bez reszty danych, które są zanonimizowane, to ciężko sądzić.
Z tego miejsca chciałbym serdecznie podziękować panu Stanisławowi za nieocenioną pomoc i wepchnięcie jednego z rodzinnych pni na poziom przełomu XVIII i XIX wieku. Serdecznie pozdrawiam :D
huga95

szukam inf. o Małgorzacie Brociek zd. Skrzypczak

Post autor: huga95 »

Witam, szukam inf. o Małgorzacie Brociek zd. Skrzypczak zm. przed 1856 w Mirkowicach par. Momina, jej mężem był Mikołaj Brociek - może brali też ślub w tej parafii ?
Z góry dziękuję za inf. o ww osobach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”