Geneteka - rejestr zasobów

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Oczywiście Horg, że bez tego rejestru geneteka byłaby tak samo użyteczna, ponieważ dane, które są w rejestrze, nijak mają się do rzeczywistości, więc podejrzewam, że NIKT z tego rejestru nie korzysta, bo i po co? Mało tego, ponieważ nie ma w rejestrze żadnej dodatkowej informacji, że NIE SĄ to pełne dane i w podanych zakresach mogą się znajdować nie opracowane roczniki, to korzystanie z samego rejestru wprowadza w błąd korzystającego użytkownika - ponieważ rejestr podaje NIEPRAWDZIWE dane na temat opracowanych zasobów, SPRZECZNE z wyszukiwarką!
A mógłby byc ten rejestr takim ZBIORCZYM RAPORTEM na temat tego co JEST opracowane i co POZOSTAŁO do opracowania. Czyli gdyby oprócz pełnych danych na temat opracowanych rocznków, zawierał również dane na temat parafii, w których NIC jeszcze nie jest opracowane, bo przecież są takie białe plamy. Oczywiście wtedy byłby dużo większy, niż jest obecnie, i mógłby być podzielony np. na poszczególne województwa, tak jak wyszukiwarka. Ale wtedy każdy korzystający czy też mający zamiar coś indeksować widziałby czarno na białym, co jeszcze pozostało do zrobienia.
I tutaj, Horg, nie trzeba nic porządkować, bo to już JEST uporządkowane, skoro pojawia się w wyniku wyszukiwania. Jest to tylko kwestia podmiany rejestrze tych ogólnych zakresów na szczegółowe.
Bez tego, powtarzam, ten rejestr jest bezużyteczny, a wręcz potencjalnie szkodliwy - wyobraźmy sobie osobę z zewnątrz, nie obeznaną z serwisem, która szuka jakiegoś przodka w danej parafii załóżmy w XIX wieku i wchodzi najpierw do rejestru, gdzie ma podany OPRACOWANY zakres 1800-1900, więc rzekomo cały wiek. Wchodzi następnie do wyszukiwarki, gdzie rozwijanej liście wyboru ma RÓWNIEŻ podany taki zakres (!), szuka i nie otrzymuje żadnych wyników. I może NIE ZWRÓCIĆ UWAGI, że nagle pojawia się zakres faktycznie opracowanych roczników "1800, 1900". Więc opuszcza serwis ZOSTAJĄC WPROWADZONA W BŁĄD! A następnie znajduje jednak te dane w innym serwisie, albo samemu szukając w archiwach i co sobie myśli wtedy o wiarygodności geneteki? Proszę sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
wojtwk1912

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wojtwk1912 »

Witam serdecznie

Mam prośbę do worwag ażeby zmienił forum, bo jeśli ma korzystać z czegoś co jest " bezużyteczny, a wręcz potencjalnie szkodliwe " to może szkoda jego czasu na naszym forum. Nie dość że Jacek Młochowski wkłada w to forum swój własny czas i stara się jak może, to są ludzie, którzy szukają dziury w całym. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to istnieje pw, gdzie może kierować wszystkie swoje pomysły bezpośrednio do zaintresowanych, a nie zaśmiecać forum otwarte dla wszystkich.
Aha, ja podpisuje swoje posty :)

Wojtek Wilski
kuba_ch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: kuba_ch »

Wojtku
Nie chciałbym polemizować z Toba ale nadmienię tylko iz zarówno Ty jak i ja oraz worwag i wielu innych mamy taki sam status na tym forum a uwagi aby zmieniać forum są nie na miejscu.
Ponadto jak pamiętam na tym forum nie ma obowiązku podpisywania się pod postami.

Osobiście sądzę iż choć w jednym miejscu podanie szczegółowych informacji dotyczacych lat zawartych w Genetece byłoby pożądane z kilku powodów:
- np to o czym wspominał worwag,
- w szybki sposób można by wtedy porównać zawartość lat w Genetece oraz w innych bazach (Pomorskie TG, PoznanProject) oraz wychwycić nowo pojawiające się roczniki w Genetece lub pojedyńcze nie zindeksowane roczniki.
- posiadając dostęp do szczegółowych lat zawartych w Genetece każdy z nas mógłby monitorować zawartość Geneteki.
Były przypadki iż po weryfikacji z Geneteki były przenoszone pojedyńcze roczniki o czym nie wspominało sie na ogólnym forum. A w przypadku awarii serwera łatwo możnaby dotrzeć do informacji jakie roczniki znikneły.

Ponadto twierdzę iż w samej wyszukiwarce Geneteki podawanie lat objętych ustawą o ochronie danych osobowych to jest dopiero wprowadzanie w błąd potencjalnych użytkowników.
Niby są w zakresie szukania a wyników brak. Osoby z zagranicy i nie tylko nie zawsze wiedzą o tej ustawie albo zapominają iz taka istnieje. Np. Pomorskie TG też posiada takie roczniki ale aby nie wprowadzać w błąd nie podaje o nich żadnych informacji skoro i tak nie można z nich skorzystać.

Właśnie takie lata można by podawać na oddzielnej stronie która zawierałaby dokładny spis wszystkich roczników.

Zgadzam się iz taki spis jak sugeruje worwag zajmuje sporo miejsca i wyjaśnie Jacka jest OK ... a może spróbować zrobić coś takiego w formacienie tabelki lub pdf. Choć zasadniczym minusem byłaby ręczna aktualizacja takiej strony, tak jak w przypadku informacji w tym wątku o nowych indeksach w Genetece.
Pod koniec roku bedę na potrzeby własnej strony weryfikował zakresy zindeksowanych lat (min w Genetece ) więc będzie okazja.

Ćwikliński_Leszek pisze:]Genetyka jak ładnie napisał Jacek jest z założenia naszym wspólnym dziełem i chyba wszystkim zależy żeby wszystko w niej działało prawidłowo. (...)Tak jak w każdym dynamicznie rozwijającym się dziele nie ustrzeżemy się błędów i pomyłek
I w tym przypadku Wojtku dyskusja na otwartym forum, może być bardziej konstruktywna niż wysyłanie PW.

Kuba Ch
DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

Do tej pory w tym wątku podawana były głównie informacje co do genetyki zostało dodane - wolałabym, żeby tak zostało.

Dlatego PROSZĘ trochę z większym szacunkiem do administratorów i do osób, które współuczestniczą w tworzeniu genetyki.
Mi np. takie uwagi odbierają ochotę do czegokolwiek.
Może trzeba przemysleć taki pomysł: udostępniać "niepotrzebna bazę danych" tylko dla osób, które indeksują lub cokolwiek z siebie dają ...

Pozdrawiam wszystkich i życze miłej niedzieli
Dorota
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

DorotaK pisze:Może trzeba przemysleć taki pomysł: udostępniać "niepotrzebna bazę danych" tylko dla osób, które indeksują lub cokolwiek z siebie dają ...
Bardzo proszę, czytajcie ze zrozumieniem - przecież mi nie chodziło o genetekę, ani tym bardziej o "niepotrzebną bazę danych", tylko o to, co konkretnie jest pod tym linkiem:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/rejestry.php
Więc osoby z góry nastawione negatywnie do wszelkich zmian i proszę przynajmniej zajrzeć na tę stronę i na chłodno zastanowić się nad problemem, o którym piszę. Bo mam wrażenie, że każda, przecież w dobrej wierze wypowiedziana uwaga jest odbierana przez niektórych jako atak.
Zgadzam się, że powinien być osobny dział na forum, w którym można by zgłaszać uwagi i sugestie pod kątem funkcjonowania serwisu. Czy gdyby był taki dział i tam zgłosiłbym swoje uwagi, to też byście mnie z taką zjadliwością atakowali?
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Witam,

Kolego/Koleżanko Worwag proszę podpisuj swoje posty. Jak tu odnosić się z szacunkiem do osoby która nie potrafi nawet napisać swojego imienia pod postem?

Serwis geneteki/metryk istnieje tylko dzięki społecznej pracy genealogów. Gdyby wszyscy tylko zgłaszali swoje uwagi i traktowali je jako wkład własny to tego serwisu by nie było.
Gdy zaczniesz indeksować lub robić coś innego pożytecznego dla ogółu to na pewno spotkasz się z innym traktowaniem.
W serwisie jest bardzo dużo do zrobienia ale nikt tego nie zgłasza bo nie ma osoby która miała by czas i wiedzę na realizację tych zadań.
Co z tego, że napiszesz nam o tym co nie działa jak należy jeśli nie ma osoby która to poprawi.
Gdybyś zajął/zajęła się np. indeksacją to może ktoś inny miałby więcej czasu na poprawianie błędów na stronie.

Uwag takich jak ty przekazałeś odnośnie serwisu mógłbym wymienić dziesiątki tylko co to da skoro sam nie mam czasu na ich poprawienie i inni też nie mają.
Powinniśmy się cieszyć z tego co mamy i jak najwięcej dawać od siebie żeby to wszystko stało się jeszcze lepsze.

pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Uważam, że narzekanie jest nie na miejscu. Ja tez wolałabym np możliwość szukania w genetece/metrykach nie tylko nazwisk, ale np nazwisk z imieniem przyłączonym do nazwiska i co z tego? Zamiast narzekać po prostu czasem włączam się w pracę przy indeksacji. Co prawda za rzadko, bo zdrowie (oczy) już nie te, ale zawsze coś tam zindeksuję dla poszerzenia danych na portalu. I wszystkim narzekającym proponuje zacząć od tego.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

A moim skromny zdaniem wszystko jest ok i jak tylko wrócę do Polski (już na wiosnę:)) to także postaram się coś zindeksować.

Michał
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

W związku z powyższymi sugestiami proponuję nowy wygląd http://www.geneteka.genealodzy.pl/rejestry.php - oceńcie sami. Po najechaniu kursorem na link (nazwa parafii) pojawi się bardziej szczegółowa informacja dotycząca lat. Dla porównania stary jest tu: http://www.geneteka.genealodzy.pl/rejestry0.php
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Query failed NB: Table 'geneteka_gtk2._genebirth' doesn't exist

Kiedy zostanie uaktualniony KZM?

Gospel
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Nowy wygląd daje wg mnie pełną informację. Jest to ważna dla szukających zmiana. Nie rozumiem skąd tyle krzyku i ataków dotyczących worwaga. Jego uwagi (jego nie jej, bo jeżeli ktoś pisze, że "chciałby" to raczej nie ma problemu z określeniem płci) okazały się możliwe do zrealizowania. Tym bardziej, że zgłaszał swoje uwagi w sposób kulturalny. W przeciwieństwie co do niektórych osób.
Gdy poszukiwałem danych dotyczących moich przodków i przeszukiwałem parafię Borszewice poprzedni spis wprowadził mnie w błąd. Podany zakres wskazywał na opracowane lata dotyczące urodzeń z zakresu 1865-1880. Dopiero po jakimś czasie zauważyłem mój błąd, bo opracowane lata to 1865, 1870-77 i 1880.
W poprzednim tygodniu jeszcze przed dyskusją wywołaną przez worwaga zamówiłem spisy z lat 1878-1879, aby uzupełnić urodzenia. Gdy przyjdą zindeksuję je i wyślę do geneteki.
Przyznam, że sam też indeksuję w miarę wolnego czasu. Mam swój mały wkład w genetekę i nawet przez moment nie poczułem się zniechęcony.

P.S. Marto, dwa tygodnie temu wysłałem indeksy dla ślubów z Borszewic z lat 1863-1867. Nie ma ich w genetece.
Pozdrawiam
Krzysztof
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Witaj Krzysztofie,
poschadel pisze:Jego uwagi (jego nie jej, bo jeżeli ktoś pisze, że "chciałby" to raczej nie ma problemu z określeniem płci)
Tylko dlaczego wszyscy użytkownicy którzy chcą odpisać worwagowi muszą przejrzeć wszystkie jego posty w poszukiwaniu określeń identyfikujących go z płcią?

Już nie raz przeglądałem kilka stron jakiegoś wątku w poszukiwaniu określeń które zidentyfikują czyjąś płeć. Jak dla mnie jest to brak uszanowania czasu forumowiczów oraz bezcelowe obciążanie już i tak przeciążonego serwera.

pozdrawiam,
Sebastian
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

sebastian_gasiorek pisze:Witaj Krzysztofie,
poschadel pisze:Jego uwagi (jego nie jej, bo jeżeli ktoś pisze, że "chciałby" to raczej nie ma problemu z określeniem płci)
Tylko dlaczego wszyscy użytkownicy którzy chcą odpisać worwagowi muszą przejrzeć wszystkie jego posty w poszukiwaniu określeń identyfikujących go z płcią?

Już nie raz przeglądałem kilka stron jakiegoś wątku w poszukiwaniu określeń które zidentyfikują czyjąś płeć. Jak dla mnie jest to brak uszanowania czasu forumowiczów oraz bezcelowe obciążanie już i tak przeciążonego serwera.

pozdrawiam,
Sebastian
Panie Gąsiorek, jeżeli koniecznie życzy Pan sobie poznać moją płeć (rozumiem, że w zależności od płci inaczej Pan traktuje rozmówcę??) i moje dane osobowe, to zapraszam na PW, zapewniam, że przy wysyłaniu PRYWATNYCH wiadomości zawsze przedstawiam się z imienia i nazwiska.
Jeżeli zaś chodzi o fora internetowe to za bardzo cenię sobie swoją prywatność, aby rozsiewać swoje dane po całym internecie. Mam takie święte prawo.
A płeć moja jest męska, jeżeli ma to dla Pana aż tak kolosalne znaczenie, że musi Pan starannie przeglądać wszystkie moje wcześniejsze posty, żeby ją zidentyfikować. Szkoda tylko, że tracą czas na poszukiwanie mojej płci, nie zastanowił się Pan nad MERITUM sprawy. Pan Jacek Młochowski, jak widać, się zastanowił i podjął działanie, choć podejrzewam, że Pan to by mu najchętniej zabronił tego robić.

PS. Jeżeli już tak Pan dosłownie przenosi "kulturę osobistą" z rzeczywistości do internetu, do pragnę przypomnieć, że na "ty" z Panem nie przechodziłem, bo Pana nie znam, więc proszę być w kwestii kultury osobistej konsekwentnym.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Zastanawiam się ,dlaczego od czasu do czasu ktoś musi wsadzać kij w mrowisko i doprowadzać do takiego magla?
Co do podpisywania postów,to przypominam ,że niedawno toczyła się burzliwa dyskusja na ten temat i przeważał pogląd ,że należy chociaż imieniem ,nawet jeżeli,jak w moim przypadku imię jest nickiem (lub odwrotnie).Z drugiej strony są osoby ,podobno bardzo zasłużone,które uparcie to ignorują,więc albo podpisywanie dotyczy wszystkich albo jak kto chce i wtedy nie wytykamy.
Ewa
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Panie Worwag,

Najwyraźniej poruszył Cię zarzut o marnowanie czasu mojego i serwera.
Proponuję poczytać najpierw troszkę o zasadach zachowania się w środowiskach internetowych. Ze względu na brak jakiejkolwiek możliwości oceny wieku rozmówcy raczej nie stosuje się tutaj pewnych określeń.

Powiem szczerze - przeraziłeś mnie. W końcu gdybyś podał swoje imię na forum to wszyscy w internecie będą mogli Cię powiązać z Twoim nickiem.

Odnośnie ciężkiej pracy jaka jest wkładana w rozwój projektów genealogicznych pod okiem PTG.
Skoro Jacek tak szybko zajął się problemem który zgłosiłeś wypadało by mu podziękować.

Ja ze swojej strony dziękuję. Sporo pracy wkłada w genetekę oraz w ostatnim czasie w projekt metryki. Gdyby nie on zapewne nic by tutaj nie chodziło jak należy.

Na kolejne posty związane z tym użytkownikiem nie będę odpowiadał gdyż nie jest to miejsce na mało konstruktywne kłótnie.

pozdrawiam,
Sebastian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”