Rodzina Malińskich, Krzyżanowskich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Gortadt_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gortadt_Zbigniew »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Na początek mam propozycję:
zorientowałeś się jak czasochłonne jest pozyskanie informacji z tych dokumentów - ich indeksacja ma "największy uzysk", tzn trochę trudniej indeksować, za to wynik kilkukrotnie przewyższa wartość indeksów z księgi małżeństw o zachowanym skorowidzu/rejestrze ..
hm?:)

@ Św. Krzyż: W aneksach są informacje do małżeństwa zawartego, aneksy są do konkretnej księgi małżeństw. Jest księga, to nie szukasz dokumentów do konkretnego ślubu z tej parafii.
W przypadku Nawiedzenia nie ma księgi małżeństw z 1879 (żadnego egzemplarza), nie ma skorowidzów, a są aneksy (z 1879 niezindeksowane) - czyli jedyna szansa na stwierdzenie "był ślub w Nawiedzeniu 1879" to ich przejrzenie. Niestety nie można stwierdzić "nie ma aneksu, to ślubu nie było".

Kolej: może warto sprawdzić zespół, z którego przykład jest w:
https://skanoteka.genealodzy.pl/ar1-zs1403
(wątek znajdziesz, z tego co kojarzę jest w nim spis)
a może inne zespoły?

Popatrz i spisz sobie co z prawdopodobnych lat (jak 1879) nie jest jeszcze zindeksowane, a jest szansa za pozyskanie informacji (są księgi, aneksy albo chociaż skorowidz)

aaa...i to na pewno Warszawsko-Wiedeńska? Nie inna kolej?
Dzięki za podpowiedzi. Pomalutku ruszę, mam takową nadzieję. Dotarłem do około 1780 roku, a tera staram się to wszystko dokładniej podeprzeć dokumentami. Spore braki - niektóre zmielone, inne spalone, zaginione. Ale nie ma co się poddawać (na razie).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”