Łany i Prus-Wiśniowscy

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: mmaziarski »

Poprawka : Czesława NARTOWSKA córka Józefa i Leokadii Reklewskiej ur.1861 w Kowalowy parafia Jasło.
Ojciec Józef Trzaska Nartowski brał ślub w Jaśle w 1855 mając lat 29.Leokadia Reklewska córka Feliksa i Leonardy Gostkowskiej.

Mieczysław
MMaziarski
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: markcezar »

tak własnie zmienia się nazwiska-pomyłka moja
CZESŁAWA NARTOWSKA herbu trzaska
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Witam serdecznie - nie było mnie w domu i nie sprawdzałem wiadomości natury genealogicznej, a tu taki rarytas :-) Na nieszczęście długa odpowiedź, którą wyszykowałem, została zmazana przez system który kazał mi się zalogować ponownie........
Napiszę więc krócej:
@markcezar - jesteśmy spokrewnieni. Jestem potomkiem Emilli z domu Wiśniewskiej, córki Kajetana i Pauliny.
@jeronimo_77 - drzewo Dydyńskich opracowałem korzystając z Bonieckiego i własnych badań do XIII wieku. Nie wiem za to nic o Wiśniowskich, o samym Józefie Wiśniowskim nie wiem nic ponad to, że z Salomeą Sławińską spłodził Kajetana. Także zapytam, skąd wiedza o nazwisku panieńskim Justyny (Białobrzeska) oraz o tzw. "Dydyńszczyźnie"?
@wisnaytos - Akt który znalazłeś w internecie został tam zamieszczony właśnie przeze mnie ;-)
@mmaziarski - Jak zwykle Pańska wiedza jest nieoceniona, czy posiada Pan fotografie lub skany tych indeksów? Z pewnością ślub Józefa i Salomei z 1804 r. to ślub moich przodków!
Do stworzonego przeze mnie drzewa chętnie Państwa zaproszę, jak i do galerii w której znajdują się rzeczone skany i nie tylko, proszę tylko podać na priva swoje adresy e-mail.
Pozdrawiam,
Paweł
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Witam
Kajetan Wiśniewski jest moim prapradziadkiem ,potem był pradziadek Jakub Wiśniewski, dziadkiem Romuald Wiśniewski,oraz tata
Zbigniew Wiśniewski ./Jakub,Romuald ,Zbigniew pochowani na cmentrarzu Rakowieckim)
Bardzo mnie interesują losy Emilii Wiśniewskiej (wiem tylko to że wyszła Jana Maczuge i mieli syna Kazimierza.)
Dlaczego Kajetan Wiśniewski dostał dyspense na ślub z Zofią Dydynską ( akt ślubu opisuje ale jest bardzo nieczytelny i po łacinie)
Co się stało z Pauliną Wiśniewską z domu Dydyńska
Pozdrawiam całą rodzinke
adres markcezar@wp.pl
marek
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Łany i Prus-Wiśniowscy

Nigdzie nie było dyspensy.Była tylko adnotacja o zawarciu małżeństwa przez rodziców aby wcześniej urodzony syn miał tzw legalne pochodzenie z prawego łoża.

Mieczysław
MMaziarski
markcezar

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

Witam
Co się działo z Pauliną Wiśniewską z domu Dydyńska / urodzona w 1826 kiedy zmarla? /
Marek
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Łany i Prus-Wiśniowscy

@markcezar - czy masz dokumenty dotyczące Józefa, jego rodzeństwa i rodziców? Wszystko co posiadam znalazło się w galerii, do której dostęp już masz. Skąd dane o Tomaszu i Barbarze? Jakie masz źródła, czy masz skany lub fotografie aktów metrykalnych, czy oryginalne świadectwa z tamtych czasów? Czy masz być może gdzieś je online?
Co się działo z Pauliną Wiśniewską, czy też Zofią - nie wiem. Jedyne moje źródło informacji aż do teraz to owe kilka dokumentów.
Jan i Emilia Maczugowie mieli trzech synów i cztery córki, mieszkali w Krośnie, następnie w Sanoku a pod koniec życia - prawdopodobnie między 1900 a 1910 przenieśli się do Krakowa, gdzie umarli w latach 1910-1911. Jan był z zawodu krawcem, a więc małżeństwo musiało być mezaliansem, zawarte być może dlatego, że Wiśniewscy podówczas byli bardzo zubożali (to moje dywagacje tylko, nic pewnego nie wiem).
@mmaziarski - dyspensa definitywnie była. Mam skany oryginalnego dokumentów (odpis w języku polskim dodałem właśnie do galerii picasa na którą zapraszam), na których wyraźnie jest zaznaczone, iż drugiemu małżeństwu Kajetana została udzielona dyspensa od ożenku z krewną zmarłej żony. Może nie została zaznaczona w dokumentach krośnieńskich.
Natomiast ta adnotacja o której Pan wspomina jest bardzo istotna - wcześniej sądziłem, że matka Jakuba Filipa została podana mylnie jako druga żona Kajetana, bo Jakub Filip urodził się na rok przed ich ślubem.
Czy wszystkie dane zebrał Pan z parafii? Jeśli tak to proszę powiedzieć, czy tamtejszy proboszcz jest przyjazny dla genealogów, bo widać będę musiał się tam wybrać.
Paweł
janmacz

Sympatyk

Re: Łany i Prus-Wiśniowscy

Post autor: janmacz »

Paweł_z_Krakowa pisze:
Jan i Emilia Maczugowie mieli trzech synów i cztery córki, mieszkali w Krośnie, następnie w Sanoku a pod koniec życia - prawdopodobnie między 1900 a 1910 przenieśli się do Krakowa, gdzie umarli w latach 1910-1911.
Panie Pawle,
interesuje mnie nazwisko Maczuga pochodzące z okolic Jasła. Czy jest Pan może w posiadaniu informacji o przodkach wspomnianego wyżej Jana Maczugi?
Jan
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Panie Janie,
Tak, mam informacje o jego przodkach - wszyscy co najmniej do początku XIX wieku mieszkali w Krośnie, ale być może jakaś gałąź przeniosła się w międzyczasie do Jasła. Proszę uprzejmie podać nazwiska i najwcześniejsze daty jakie Pan posiada (może być na priv), zobaczymy czy coś wspólnego się znajdzie.
Paweł
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witam
Co prawda,nie mam w swoim drzewie Wiszniowskich,ale odwiedzam sporo cmentarzy.Na jednym z nich zrobiłam zdjęcie grobu
na którym widnieje nazwisko-Wiszniowski Władysław h.Prus I, ur.w 1882 w Trytelnikach na Podolu i chyba jego żony Janiny
z Pietraszewskich h.Ślepowron ur.1890r w Starym Konstantynowie na Wołyniu.Zainteresowanym chętnie prześle mailem zdjęcie.

Pozdrawiam Grażyna
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

W Krośnie nazwisko Maczuga pierwsze dane z urodzinami w 1817,pierwszy ślub w 1818,pierwszy zgon w 1816
W Jaśle a dokładnie w Jareniówce dane od 1764

Mieczysław
MMaziarski
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Panie Mieczyslawie, pierwsze dane z Maczugami z Krosna sa wczesniejsze - w 1807 roku rodzi sie Ignacy Maczugiewicz, ktory juz jako Ignacy Maczuga wezmie slub po raz drugi w 1839, a wiec Maczuga i Maczugiewicz to ta sama rodzina. Sfotografowalem stamtad kilka wpisow, ale nie mialem czasu wyszukac wszystkiego, stad jesli ma Pan jeszcze jakies wpisy w swoich rejestrach dotyczace nazwisk: Maczuga, Maczugiewicz, Sochacki, Cichocki, Telega/Teleka dotyczacych Krosna do 1880 roku, bede niewymownie wdzieczny.
Prosze wybaczyc brak polskich liter - jestem obecnie za granica.
Pozdrawiam,
Pawel Szczepanski
janmacz

Sympatyk

Post autor: janmacz »

Paweł_z_Krakowa pisze:Panie Janie,
Proszę uprzejmie podać nazwiska i najwcześniejsze daty jakie Pan posiada (może być na priv), zobaczymy czy coś wspólnego się znajdzie.
Paweł
Przesłałem kilka danych na priv.
Jan
Pozdrawiam Pana Mieczysława.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”