Czytając nekrolog (Dziennik Wileński nr 56, 1920), wydaje się, że nieMarcin.Rybicki pisze:Czy para Ksawery-Idalia miała inne dzieci oprócz Zofii?
https://elibrary.mab.lt/bitstream/handl ... sAllowed=y
U Dominikanów nie ma aktu zgonu.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Czytając nekrolog (Dziennik Wileński nr 56, 1920), wydaje się, że nieMarcin.Rybicki pisze:Czy para Ksawery-Idalia miała inne dzieci oprócz Zofii?

Idalia Paplińska ur. 1834, masz na myśli Ksawerę Idalię urodzoną w wigilię 1833r. ochrzczona na początku stycznia 1834?Ola.K80 pisze:Poszukuję aktu urodzenia z Petersburga z roku 1892r mojej prababki Zofii Staden (z domu Massalska). Jej rodzice to Idalia Paplińska (1834-1920Wilno) i Ksawery Massalski (1840-1917Moskwa)

Aj, dobrze, że Pan sprostował. Szkoda, że nie można zamieszczać tu zdjęć. Natomiast, jak zaczęłam czytać o Owsianiszkach, to Staden nigdy nie był właścicielem. Natomiast pojawiały się fotografie i wzmianki o naszej rodzinie Fiorentini i to chyba od nich mój pradziadek otrzymał Owsianiszki, lub mógł tam mieszkaćTomasz_Lenczewski pisze:Bardzo proszę. Źle Pani odczytała zapis. Tam jest: a.(uf) czyli (pan) na Owsianiszkach - ówczesny i niemiecki sposób zapisu. A ślub Wilno marzec 1913 …

Wiem tylko, że była taka Aleksandra Kołłątaj, ale nigdy się nie zagłębiałam. Wiem, bo sama tak się nazywamSroczyński_Włodzimierz pisze:Dziękuję.
Sporo popularnych pozycji związek pierwszego męża tej właśnie Aleksandry z Hugonem mocniej niż sugeruje. Bez argumentów. Spotkałem się natomiast z opinią, że brak zaprzeczenia / milcząca akceptacja takich informacji mogła "pomagać" Aleksandrze (stąd też została przy tym nazwisku pomimo kolejnego związku). Tzn może być to mit bez żadnego pokrycia w faktach, celowo podtrzymywany i do dziś funkcjonujący. Ale może być i prawda:)