Cherson na Ukrainie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pięknoręki

Sympatyk

Re: Cherson na Ukrainie

Post autor: Pięknoręki »

Panie Jerzy,

dziękuję za pożyteczne informacje. Idąc od początku: bardzo mnie ciekawi, na jakiej zasadzie w internecie są publikowane adresy i numery telefonów, a co lepsze - daty urodzenia ich właścicieli?
Po drugie - ciekawi mnie, czy widnieje tu abonent, czy właściciel mieszkania, czy może jeszcze kto inny. Jedna z podanych przez Pana osób z ogromnym prawdopodobieństwem jest kuzynem mojego dziadka - a w zasadzie była, ponieważ zmarła kilka lat temu. Stąd moje pytanie, ponieważ dalej widnieje na spisie. Czy takie spisy są powszechnie dostępne w internecie?

Strona Towarzystwa Polskiego w Chersoniu jest rzeczywiście zdumiewająca, bo często aktualizowana! Wywiad z ks. Dariuszem Balą przeczytałem, w najbliższym czasie zamierzam się z nim skontaktować.

Spisy właścicieli ziemskich - serdecznie dziękuję za to ciekawe źródło. O ile się orientuję, nazwiska i otcziestwa powyższe mają brzmienie ukraińskie, więc to raczej nie moja rodzina - chociaż nic nie jest pewne. Wiem, że w Carewodarze żyły też ukraińskie rodziny Jaworskich.

Mój pra-pradziad, Adam Jaworski, we wsi Carewodar na początku XX wieku miał ogromne pole i uprawę kawonów (arbuzów),co roku najmował wielu parobków do pracy, Dzieci u niego było 14-cioro - natomiast wiadomo o losach 6-ciu. Samego pra-pradziada Adama NKWD ciągało po więzieniach, a dalszy los nie jest znany. W związku z tym - czy są dostępne gdzieś archiwa NKWD? Z artykułu na stronie, którą podaję poniżej, wynika, że niektórzy ludzie uzyskali do nich dostęp.

INNE PRZYDATNE LINKI:

Książka "Rehabilitowani przez historię" - tom danych z Chersonskiej Oblasti:
«Реабілітовані історією» (Херсонська область)
http://www.reabit.org.ua/books/ks/

Artykuł o historii Carewodaru i prześladowaniach NKWD - В Цареводар повертається правда:
http://new-time.ks.ua/?p=2413

Póki co - czekam na kontakt od pana Andrieja, bo wygląda na to, że na Ukrainie ktoś z podobnym problemem już się zmierzył.

Pozdrawiam,

Adam Jaworski
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Widzę solidną działalność i dlatego odpowiadam dość szczegółowo, ale im więcej szczegółów, tym mniej osób z nich korzysta. Dlatego proszę pisać na moją skrzynkę mailową jaftanas@gmail.com.
Ogólnodostępna internetowa książka telefoniczno-adresowa całej Ukrainy nie zawsze jest aktualizowana, ale jest i obejmuje wszystkie miejscowości.
Wioski Carewodar były dwie w 1896r w tej samej wołosti chersońskiego powiatu: Царево-Дар Первая,  Царево-Дар Вторая.
Resztę porad i szczegółów na mail. 
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ludwih

Sympatyk

Post autor: ludwih »

Нужна информация о Банишевских с села Правдино (старое название Цареводар) Белозерского района Херсонской области Украина.
Цареводар был основан в1846 году переселенцями з Западных губерний Росийской империи - Виленской, Гродненской и Подольской. Переселенние не было стихийним, а вследствии целенаправленной политики царского правительства после подавления польского восстанния 1830 -1831 гг.
Это село почти полностью с польскими фамилиями.

Ревизская сказка
Тысяча восемь сот пятьдесят осьмого года апреля тридцатого дня Херсонской губерніи уъезда и округа казенного, Станиславского сельского общества казенного селения Цареводара о состоящих мужского и женского пола государственых крестьян.

Кимпакович, Корнич, Остроковский, Борык, Шаранський, Токарський, Яворский, Комарницкий, Куликовский, Огродзинский, Голыньский, Маньковский, Депровский, Малиновский, Антко, Токарський, Нагыль, Высоцкий, Цысовский, Горовский, Ободовский, Котельский, Рожновский, Ясыньский, Добровольский, Сасинович, Бутвиньский, Вышневский, Дрогомырецкий, Репецкий, Быстрыевский, Гороховский, Кирницкий, Жураковский, Качуровский, Иваниковский, Крыжановский, Залевский, Макроцкий, Маевский, Зимницкий, Шулятвицкий, Билецкий, Шепетовский, Савицкий, Самойла, Банишевский, Мавський, Баньковский, Круглинский, Затвардницкий, Вонсович, Крыжановский, Поплавский, Высоцкий, Рудковский, Рудницкий, Тычинский, Стрелецкий, Малецкий, Грудковский, Ортеховский, Харжевский, Сачковский, Терлецький, Конопка, Бильский, Марыновский, Яворский, Корницкий, Ольшевський, Волховський, Петровський, Студзинський, Джыджевский, Древновский, Добровольский, Тарнавський, Гавлоньский, Станишевский, Босакевич, Григориев, Петроченко.

сообщение 2009 года на VGD
Pięknoręki

Sympatyk

Odświeżam temat, żeby krótko zdać sprawę z obecnego stanu wiedzy, gdyby ktoś w przyszłości poszukiwał danych o genealogicznym Chersoniu i okolicach.

Dzięki pomocy p. Andrieja udało się znaleźć bardzo cenny kontakt, p. Wiktorię z tamtych rejonów. Dzięki niej dowiedziałem się mnóstwa informacji o Carewodarze, genealogii Carewodarskiej, a przede wszystkim - o swojej rodzinie. W archiwum w Chersoniu są księgi metrykalne parafii katolickiej z lat 1858 - 1924, oraz przyzwoita liczba innych danych.

Pozostaje jedynie pytanie, z jakiego dokładnie miejsca w Polsce przyjechali polscy przesiedleńcy. Gdyby ktoś znał historię lub był w stanie podać sensowne źródło przesiedleń ok. 400 Polaków do Gubernii Chersońskiej w roku 1846, podjętej z inicjatywy min. Kisielowa - byłbym bardzo wdzięczny.

Summa summarum, dysponuję dość pokaźnym zbiorem informacji i jestem w stanie udzielić merytorycznej pomocy w genealogii okolic Chersonia. Wszystkim, którzy mi w tym pomogli, serdecznie dziękuję! Natomiast moje poszukiwania trwają dalej.Temat odświeżony, ale nie zamknięty!

pozdrawiam,
Adam Jaworski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"dysponuję dość pokaźnym zbiorem informacji i jestem w stanie udzielić merytorycznej pomocy w genealogii okolic Chersonia. "

gorąco namawiam na artykuł do publikacji tu na portalu

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Damazyn_Michał

Post autor: Damazyn_Michał »

opracowuję życie p. doc. dr Ludmiły Roszko, której ojciec - Bazyli Rożkow (Василий Рожков) był Rosjaninem i dyrektorem gimnazjum w obwodzie chersońskim między 1913 a 1917 rokiem.
Czy ktoś ma może świadectwo ukończenia szkoł z jego podpisem lub wie, gdzie mógł on pracować? Dizęki temu będę mógł znaleźć miejsce jego pracy i szukać aktu urodzenia Ludmiły. Proszę o pomoc
Antko_Elena

Post autor: Antko_Elena »

Dzień dobry,
Przepraszam za mój zły polski, więc jestem po prostu nauczyć.

Chcę przywrócić informacji o moim dziadku - Antko Aleksandra Grigoriewicz, urodzony 2 maja 1915 w miejscowości Pravdino / Carewodarze (Chersoniu).
Miał dwóch braci, Piotra i Teodozjusz, i dwie siostry, Nina i Anna. Ich rodzice Antko Anisimovich Gregory i Mary (nazwa nie wiem).
Na Antko Anisimovich Gregory Andrew byli braćmi, Wasilij, Theodore, Nicanor i siostra Dunia i Anna. Andrew i Wasilij został nakręcony w 1938 roku. Proszę mi powiedzieć, gdzie przywrócenie dokumentów.
Pięknoręki

Sympatyk

Dzień dobry,

najprawdopodobniej interesujące Panią dokumenty (metryki w księgach parafialnych) znajdują się w państwowym archiwum w Chersoniu. Księgi parafii prawosławnej i katolickiej zachowały się całkiem nieźle. Najlepiej udać się tam osobiście -- gdzie Pani mieszka? BYć może jest to najlepsza opcja, szczególnie, jeśli posługuje się Pani językiem rosyjskim.

Po więcej informacji proszę pisać do mnie -- najlepiej prywatną wiadomość.

Pozdrawiam,
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”