O, jaka w tym wątku świetna robota! Czy nie czas, żeby te genealogiczne skarby zebrać do kupy w jednym opracowaniu? Dla szacunku dla tego niezwykłego pisarza, polskiego Geneta, którego losy wrzuciły w przaśną polską komunę, co to Gomółka z pianą na ustach walił o mównicę jego dramatem (a i jeszcze walił też ze Szpotańskim), bo wicie, rozumiciie, kultura nie może być niezależna - kultura ma służyć partii!
Włodek dał świetny link, z niego:
"Unikał rozmów o rodzicach i rodzinnym domu. „Jakby wychynął z przestrzeni bezimiennej, z nieistniejącego krajobrazu, nikt go nie wychował, a nawet nikt go nie urodził. To znaczy nikt, do kogo chciałby się przyznać”
Pewnie, że unikał. Wielu przeszłości unikało (też Szymborska), zdaje się, że byli z innej planety. No to kiedy rozum nam innym dał takie, jak wasze znaleziska - to te planety, z szacunku dla takich twórców, i waszej twórczej pracy, trzeba dla potomnych odkrywać i zachowywać.
I to zrządzenie losów i dat - teraz siedzę na jesień i zimę (ba, teraz ugrzązłem, ale jest pomoc przyjaciół z forum!) w tych zanikających Starych Wasiliszkach w Białorusi nad historią rodziny Czesława Niemena - Wydrzyckiego (matka z domu Markiewicz), powiązań z rodziną Maryli Rodowicz poprzez Markiewiczów, z innymi rodzinami z okolicy - Czesław Niemen urodzony w 1939 toku, Marek Nowakowski urodzony w 1939 roku, Ireneusz Iredyński urodzony w... 1939 roku - cholera, dzieci wojny. Życie mieli trudne, pełne przemocy (to z nią walczył w swojej twórczości Iredyński) - teraz, z ludźmi dobrego serca na tym forum, pomoc w opisaniu historii ich rodzin "im się należy!".
Gdyby coś, to jak zwykle służę miejscem opisania, galerią GA.PA, jak komuś się nie chce bawić w logowania, to niech prześle do mnie, sam wszystko umieszczę w specjalnym opracowaniu w galerii - mój email:
narodowa@narodowa.pl
www.narodowa.pl