Alicja
Zaremba Marianna - ur ok 1846 - jak odszukać jej ślub
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
AlicjaSurmacka

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Na to, że Marianna była wdową po Jabłońskim i rodząc dziecko jako wdowa została zapisana z nazwiskiem panieńskim a nie tym, które nosiła, bym nie wpadła. Ale faktycznie akt jej zgonu z 1918 roku nie budzi najmniejszych wątpliwości, że o tę Mariannę chodzi. Nie przypuszczałabym, że wdowa z nieślubnym dzieckiem może wyjść za mąż za mężczyznę około 15 lat młodszego.
Alicja
Alicja
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
-
AlicjaSurmacka

Ja z tym tematem nie mogłam ruszyć od wielu lat. Jeszcze w dodatku rodzina moich wnuków namieszała twierdząc, że Józefa Zaremba pochodziła z Gorzkowic i była szlachetnego pochodzenia a wychodząc za mąż za robotnika pozbawiono jej majątku. Potem jeszcze w latach sześćdziesiątych czyli 40 lat po śmierci Józefy Roszkowskiej mieli przywozić całe wozy produktów rolnych z Gorzkowic do Radomska dla rodziny w ramach rekompensaty za pozbawienie majątku babki. Kurcze nie mam bladego pojęcia jak można tworzyć takie legendy. Przecież dla większości z Nas pochodzenie nie ma żadnego znaczenia, żyjemy tu i teraz a co najwyżej możemy się pochwalić zasługami naszych przodków. Ciekawy też jest akt ślubu Marianny Zaremba z Augustynem Jabłońskim z 08.11. 1868 roku akt 28 w Sulmierzycach pow. pajęczański. Jest tam napisane, że Marianna to córka Jadwigi z Dyłów Zarembiny. Czyżby historia się powtórzyła.
Gdyby nie Wasza pomoc pewnie jeszcze długo bym szukała aktu ślubu Marianny Zaremba z Franciszkiem ....... a nie Marianny Jabłońskiej z Franciszkiem. Dla mnie zbyt dużo jest w tej rodzinie Franciszków : Zaremba, Roszkowski,Borowiecki.
Alicja
Gdyby nie Wasza pomoc pewnie jeszcze długo bym szukała aktu ślubu Marianny Zaremba z Franciszkiem ....... a nie Marianny Jabłońskiej z Franciszkiem. Dla mnie zbyt dużo jest w tej rodzinie Franciszków : Zaremba, Roszkowski,Borowiecki.
Alicja