"Śp. N." na grobie - co znaczy?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Maciej092023

Sympatyk

Re: "Śp. N." na grobie - co znaczy?

Post autor: Maciej092023 »

Dziękuję za odpowiedź.

Możliwe. Zostanę jednak przy najprzewielebniejszym, choć nie jestem pewien na 100%. Może gdy dowiem się więcej - jak często używano formy "świętej pamięci nasz", jak często tytułowano kanonika najprzewielebniejszym etc. - może to wszystko zmieni mój osąd w przyszłości.

Pozdrawiam
Maciej
Krzyś

Sympatyk

Re: "Śp. N." na grobie - co znaczy?

Post autor: Krzyś »

Witam
Przychylam się do sugestii Pani Anety.

N. => Nostra => nasz

Pozdrawiam - Krzysztof Pasik
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Jeszcze jako przykład można podać cytat z roku 1875 - przytoczone słowa mieszkańców parafii daleszyckiej po śmierci tamtejszego proboszcza, także kanonika - ks. Juliana Ciechanowskiego:
"tu spoczywa Nasz Pasterz i Ojciec Duchowny i Dobrodziej wielki".
To nie jest napis z nagrobka, tylko słowa parafian, ale bardziej chodzi mi o sposób pisowni w tamtym okresie ("nasz"pisany wielką literą) oraz estymę, jaką darzono lokalnych duchownych:
https://www.google.pl/books/edition/Prz ... frontcover
str. 180

Sądzę więc, że N. to skrót od polskiego "Nasz", ale pewności nie mam. Być może jest to skrót łaciński.

Pozdrawiam

Aneta
Maciej092023

Sympatyk

Post autor: Maciej092023 »

Dziękuję Wam serdecznie za propozycje!
Ta z "Nasz" doprawdy jest sensowna. Wybiorę się pewnego dnia na ten cmentarz - może znajdę jakąś mogiłę, gdzie któryś z prawdopodobnych skrótów (najprzewielebniejszy albo nasz) będzie rozwinięty. Dam wtedy tu znać

Pozdrawiam
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”