Warszawa Ew-Augsb Lauter Grigoriew -OK

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Grunwald_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grunwald_Andrzej »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:ale Mikołaj nie był mężem Karoliny
tak, tak.. już mi sie wszystko myli :/
czy dobrze teraz rozumuję:

Anna Lauter [ur 1893] córka Karoliny, po ślubie [16-22].04.1928 z Mikołajem Grigoriewem [ur 1884] została 35 letnią Anną Grigoriew ? Jej ojciec zmarł w 1907 więc chyba wszystko się zgadza.

To nadal szukamy ewentualnego drugiego męża Karoliny?

grób Karolina Agata Lauter - (w tym samym grobie na cm.ewangelickim w Wawie leżą:
Edward Lauter (mąż) ,
Adolf 1887-1920 (syn),
Gustaw 1890-1974 (syn),
Aleksander 1895-1980 (syn)
Anna Grigoriew (córka, zona Mikołaja Grigoriewa) ur. 1893-02-07 zm. 1983-12-24,
Olga (córka Anny) 1929-1938,
Mikołaj Grigoriew (mąż Anny Lauter),
Helena Grigoriew (córka Anny) ur. 1931-03-10 zm. 2019-09-15
Ostatnio zmieniony pn 29 sty 2024, 12:47 przez Grunwald_Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Grunwald

w obecnym obszarze zainteresowań: wsie Załuski/Zawady i nazwiska Grunwald/Dürr/Lange
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie wiem. Ja nie znam przesłanek o żyjącym po 1907 mężu, nie umiem ich ocenić. Nie wiem na ile (gdybym to ja rozmawiał) skłoniłoby mnie to do poszukiwań w archiwach.
Bliska rodzina - może..w zasadzie pewnie tak.
Ale w tym wypadku z odległości, bez bezpośredniego kontaktu z relacją...nie deklaruję współudziału w "szukamy".
Chętnie konkluzję poczytam, raczej spodziewam się kolejnego do "opowieści ktoś gdzieś komuś". Ale mogę zostać zaskoczony.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Grunwald_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grunwald_Andrzej »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: Chętnie konkluzję poczytam, raczej spodziewam się kolejnego do "opowieści ktoś gdzieś komuś". Ale mogę zostać zaskoczony.
Rozumiem. Szukam wciąż dowodów.
Takim może być na przykład zdjęcie.
I takie zaskoczenie przeżyłem niedawno gdy znalazłem w domowych zbiorach fotografię na której było mieszkanie w którym aktualnie mieszkam i trójka gości mojej śp. babci.
Dzięki notatce na drugiej stronie udało się ustalić że to żona Anna (z domu Szyman), córka Lucyna i wnuk Jan... Karola Lange, który jest bratem Karoliny Agaty Lange o której grobie tu od początku piszę.
Andrzej Grunwald

w obecnym obszarze zainteresowań: wsie Załuski/Zawady i nazwiska Grunwald/Dürr/Lange
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”