Litwa - zasoby
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- wirzinkiewiczhenryk
Litwa przedrozbiorowa
W swoich poszukiwaniach dotarłem do roku 1795 gdyż Państwowe Archiwum w Wilnie dysponuje metrykaliami właśnie do tego roku. Czy może ktoś podpowiedzieć jaka może być dalsza scieżka poszukiwań w czasy przedrozbiorowe?
W naszym depozytorium zasobów kresowych umieścilimy Rocznik Dziecezji Wileńskiej (rok 1938).
Link:
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... index.html
Przemek Kisielewski
Moderacja - aktualizacja "Biblioteka kresowa" http://kresy.genealodzy.pl/
Link:
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... index.html
Przemek Kisielewski
Moderacja - aktualizacja "Biblioteka kresowa" http://kresy.genealodzy.pl/
Henryk, jeszcze jedna strona, która może być przydatna w twoich poszkiwaniach. Odres otrzymałem dzięki uprzejmości Waldka Stankiewicza.
Jest to opis fondów Państwowego Archiwum Historycznego Litwy w Wilnie umieszczony na rosyjsko-języcznej stronie.
Warte odnotowania przez wszystkich zainteresowanych badaniami na Litwie i Białorusi.
Oto link: http://www.vilnius.skynet.lt/fondy.html
Przemek Kisielewski
Jest to opis fondów Państwowego Archiwum Historycznego Litwy w Wilnie umieszczony na rosyjsko-języcznej stronie.
Warte odnotowania przez wszystkich zainteresowanych badaniami na Litwie i Białorusi.
Oto link: http://www.vilnius.skynet.lt/fondy.html
Przemek Kisielewski
- wirzinkiewiczhenryk
- Feltynowska_Grażyna

Lilianno,
również nie jestem znawcą historii Wilna ani tym bardziej historii wojskowości (w tej dziedzinie śmiało mogę nazwać sie beztalenciem), lecz mając w pamięci skomplikowane losy twojej rodziny poznane z wcześniejszych postów postanowiłam poszperać w internecie w sprawie 5 Pułku Legionów.
Doszłam do wniosku, że być może opuszczasz jedno słowo w nazwie tego pułku i może chodzić o 5 Pułk Piechoty Legionów stacjonujący rzeczywiście w Wilnie. Pozycja książkowa o historii tego pułku znajduje się tu:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication&
W indeksie poległych i zmarłych z ran ma końcu tej książki wymieniony jest wśród szeregowych Anczuk Jan. Może to krewny twojego taty?
pozdrawiam serdecznie
GAFa
również nie jestem znawcą historii Wilna ani tym bardziej historii wojskowości (w tej dziedzinie śmiało mogę nazwać sie beztalenciem), lecz mając w pamięci skomplikowane losy twojej rodziny poznane z wcześniejszych postów postanowiłam poszperać w internecie w sprawie 5 Pułku Legionów.
Doszłam do wniosku, że być może opuszczasz jedno słowo w nazwie tego pułku i może chodzić o 5 Pułk Piechoty Legionów stacjonujący rzeczywiście w Wilnie. Pozycja książkowa o historii tego pułku znajduje się tu:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication&
W indeksie poległych i zmarłych z ran ma końcu tej książki wymieniony jest wśród szeregowych Anczuk Jan. Może to krewny twojego taty?
pozdrawiam serdecznie
GAFa
- Wojczak_Zbigniew
Zapytanie
Mam pytanie - czy ktokolwiek ma informacje na temat - gdzie w Polsce można znaleźć ocalałe archiwa kościołów z terenu Wileńszczyzny?
- Feltynowska_Grażyna

Po przeczytaniu informacji umieszczonej na ePaweldas nasuneła mi się pewna idea http://www.epaveldas.lt/home
Litwiny zacząli robić to co w Polsce było juś robione od jakiegoś czasu przez polskie biblioteki cyfrowe. Różnica polega na tym, że ich pierwszy projekt obejmuje zasoby Biblioteki Narodowej Litwy jak i zasoby archiwów państwowych.
Kiedyś, na genealodzy.pl podsunąłem myśl aby porozumieć się z polskimi bibliotekami cyfrowymi i podpowiadać im pewne idee, pozycje, zasoby do opracowania.
Może by tak PolTG, Genpol i wszystkie Towarzystwa Regionalne rozpoczeły rozmowy z NDAP na ten temat? Oczywiście, że trzeba rozmawiać również i z samymi bibliotekami cyfrowymi.
Mogą Litwini, możemy i my. Podejrzewam, że pieniądze są z tego samego źródła (dotacje z UE)
Przemek
Litwiny zacząli robić to co w Polsce było juś robione od jakiegoś czasu przez polskie biblioteki cyfrowe. Różnica polega na tym, że ich pierwszy projekt obejmuje zasoby Biblioteki Narodowej Litwy jak i zasoby archiwów państwowych.
Kiedyś, na genealodzy.pl podsunąłem myśl aby porozumieć się z polskimi bibliotekami cyfrowymi i podpowiadać im pewne idee, pozycje, zasoby do opracowania.
Może by tak PolTG, Genpol i wszystkie Towarzystwa Regionalne rozpoczeły rozmowy z NDAP na ten temat? Oczywiście, że trzeba rozmawiać również i z samymi bibliotekami cyfrowymi.
Mogą Litwini, możemy i my. Podejrzewam, że pieniądze są z tego samego źródła (dotacje z UE)
Przemek
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Być może poprawi się atmosfera dla takich rozmów. Rezygnacja przez NDAP z komercyjnego wykorzystania swoich zasobów, o czym świadczyć może rezygnacja z pobierania wygórowanych opłat za kserokopie metryk dobrze wróży na przyszłość. Zainteresowanie metrykaliami jest duże i ciągle rośnie. Genealodzy stanowią większość korzystających w zasobów AP. Za ich udostępnianiem stoi ważny interes społeczny. Ochrona zasobów jest również ważna. Najwięcej zależy od dysponenta archiwaliów t.j od NDAP. Na taki cel można dostać granty z Unii. Napiszę pismo w tej sprawie do NDAP. Sądzę że inne TG również powinny to zrobić. Istnieje zapotrzebowanie społeczne ale należy go wyrażać. Takie pisma mogą mieć duże znaczenie w procesie podejmowania decyzji przez NDAP.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Jarku, takiej listy nazw miejscowości jeszcze nie ma.
W zasadzie to jest ona w trakcie opracowywania. Może bardziej dokładniej - planuje się to zrobić.
Na portalu Genealogii Kresowej, w spisie treści masz Miejscowości Kresowe
Tam właśnie dla każdej miejscowości z nazwą historyczną z dawnych lat dodana będzie nazwa obecna.
Kiedy i czy wogóle to się stanie zależy od tego czy Ewie Kamińskiej ktoś pomoże z tym szalenie ambitnym projektem.
Jak na razie chętnych do pomocy nie widać.
Ja trochę dłubie w miejscowościach litewskich ale jestem zajęty innymi projektami.
Jak masz ochotę pomóc to daj znać
Przemek
W zasadzie to jest ona w trakcie opracowywania. Może bardziej dokładniej - planuje się to zrobić.
Na portalu Genealogii Kresowej, w spisie treści masz Miejscowości Kresowe
Tam właśnie dla każdej miejscowości z nazwą historyczną z dawnych lat dodana będzie nazwa obecna.
Kiedy i czy wogóle to się stanie zależy od tego czy Ewie Kamińskiej ktoś pomoże z tym szalenie ambitnym projektem.
Jak na razie chętnych do pomocy nie widać.
Ja trochę dłubie w miejscowościach litewskich ale jestem zajęty innymi projektami.
Jak masz ochotę pomóc to daj znać
Przemek
- Kaminski_Adam

- Kontakt:
A może zamiast słać listy od każdego z towarzystw z osobna, trzeba stworzyć jeden wspólny front. Może właśnie Jacek jako prezes Polskiego Towarzystwa Genealogicznego powinien wysłać jeden list do NDAP w imieniu wszystkich towarzystw genealogicznych, nie zapominając o wielkiej rzeszy ciągle jeszcze nie zrzeszonych genealogów.Młochowski_Jacek pisze:... Genealodzy stanowią większość korzystających w zasobów AP. Za ich udostępnianiem stoi ważny interes społeczny. Ochrona zasobów jest również ważna. Najwięcej zależy od dysponenta archiwaliów t.j od NDAP. Na taki cel można dostać granty z Unii. Napiszę pismo w tej sprawie do NDAP. Sądzę że inne TG również powinny to zrobić. Istnieje zapotrzebowanie społeczne ale należy go wyrażać. Takie pisma mogą mieć duże znaczenie w procesie podejmowania decyzji przez NDAP.
Po to przecież powoływaliśmy PolTG, żeby reprezentowało nas wszystkich przed władzami centralnymi.
Myślę, że całe PomTG ze swoimi 77-oma członkami podpisze się pod taką inicjatywą. Co na to inne towarzystwa? Jak zsumujemy nas wszystkich wyjdzie nas całkiem sporo....
Przecież tu nie chodzi o ilość listów, którymi zasypiemy NDAP, a o ilość osób, które stoi za takim listem.
Adam Kamiński
- Nowik_Andrzej

Powstaje Narodowe Archiwum Cyfrowe. Jeżeli w tym projekcie od samego początku nie będzie uwzględniony fakt, iż większość badań przeprowadzanych w polskich archiwach państwowych ma charakter genealogiczny, a głównym źródłem do nich są księgi metrykalne, jest podstawa do zakwestionowania kierunku rozwoju tego projektu.
Jeżeli do NDAP wystąpi PolTG jako reprezentant WSZYSTKICH towarzystw regionalnych, a zatem całego środowiska, jego głos musi zostać uwzględniony, inaczej naruszone by zostały ustawowe zadania NDAP.
W tego typu projektach istnieje zawsze niebezpieczeństwo, że za pieniądze podatników wyrośnie prywatny folwark.
Przypomina się historia Polskiej Biblioteki Internetowej, bardzo rozreklamowanego projektu rządowego, na który poszły duże pieniądze budżetowe, a który został zainaugurowany z mizernym efektem w atmosferze skandalu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej Nowik
Jeżeli do NDAP wystąpi PolTG jako reprezentant WSZYSTKICH towarzystw regionalnych, a zatem całego środowiska, jego głos musi zostać uwzględniony, inaczej naruszone by zostały ustawowe zadania NDAP.
W tego typu projektach istnieje zawsze niebezpieczeństwo, że za pieniądze podatników wyrośnie prywatny folwark.
Przypomina się historia Polskiej Biblioteki Internetowej, bardzo rozreklamowanego projektu rządowego, na który poszły duże pieniądze budżetowe, a który został zainaugurowany z mizernym efektem w atmosferze skandalu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej Nowik