poszukuję tytułu: Nowacki ks, Józef

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Z tego co się zauważyłem (przy wyszukinaniu) łatwiej jest znaleźć po nazwisku autora, nazwa serii nie jest wpisywana do katalogów, natomiast w opracowaniach historii parafii często cytowny jest II tom opracowania Dzieje Archidiecezji Poznańskiej wydany 1964 r.
marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

łatwiej znaleźć prze autora
zapewne (oczywiste?:)

co nie zmienia faktu, ze w katalogu BN jedynie jeden tytuł można rozpoznać jako I tom serii

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

To nie tylko w katalogu BN, ale rowież w innych bibliotekach do fiszek informacyjnych nie podaje się podtytułów, tytułów serii itp., a i niejednokrotnie sam autor nie podaje informacji , że dana publikacja dotyczy jakiegoś cyklu dadań.
pozdrawiam, marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

...i stąd mój pierwszy post i tytuł wątku z prośbą o identyfikację tytułu owej cytowanej pozycji, kryjącej się w bibliografiach i przypisach na ogół za nazwą serii i tomem (najczęściej II, ale bywa i V, choć na pierwszy rzut oka z tego samego czerpią autorzy)
- m.in po to, aby w katalogu szukając także po (wtedy już znanym) tytule sprawdzić, gdzie najwygodniej dla mnie byłoby przeczytać
tu się zgadzamy:) widzimy te same
"II tom opracowania Dzieje Archidiecezji Poznańskiej "
ew "V tom..."
widzimy w katalogach tytuły i nie jesteśmy pewni jak je powiązać na sztywno:) i snujemy razem

miałby ktoś toby zajrzał i byłoby wiadomo co to, i dzięki katalogom gdzie można i wyjście byłoby na pewniaka-ot i cała procedura

nie szukam i nie szukałem pomocy w "mam tytuł i autora - w której bibliotece znajdę", "mam tytuł i autora zeskanujcie mi i prześlijcie",
a szukam w "mam autora, cytaty, serię, tematykę - szukam tytułu" reszta prosta
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”