Projekt DNA Polaków z Kresów

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

lokman

Sympatyk

Re: Projekt DNA Polaków z Kresów

Post autor: lokman »

Łucja pisze:Tak, temat jest w Genealogii Genetycznej. Dotyczy tych, którzy wykonali testy DNA w FTDNA (czy wgrali tam test autosomalny), a zwłaszcza tych, którzy wykonali tam test Y-DNA w maksymalnej wersji BIG-Y. W wymogach projektu tego nie ma (ujęte bardzo szeroko jest), ale chyba o to chodzi?
Pan Marcin prawdopodobnie testu DNA nie wykonał i nie wie w związku z tym o co chodzi w tzw. projektach FTDNA. A chodzi o to, że poza otrzymaniem indywidualnych wyników testów można zapisać się do projektu tematycznego w FTDNA i dyskutować z innymi uczestnikami (tylko dla członków projektu) i prezentować swoje wyniki (to przede wszystkim i jest to jawne).
Szablony projektów na FTDNA są uniwersalne i w tym szablonie jest możliwość zbierania pieniędzy. Z projektów w których uczestniczę wynika, że te pieniądze, jeśli są w ogóle zbierane, są przeznaczane na sponsorowanie wykonania droższych testów dla osób, które są projekcie, ale np. ich nie stać na zakup droższego testu, a mają wynik budzący zainteresowanie, jakiś ciekawy. Widziałam takie akcje, ale przyznam, że rzadko, chyba to sponsorowanie nie działa jakoś prężnie, ale w szablonie jest. Przyznam, że nie śledzę tego sponsorowania. Ale podejrzewam, że może p. Marcinowi o to chodzi?
Projekt ma zwykle kilku administratorów/moderatów bo jak się rozrasta to jest tam sporo roboty, ale nie słyszałam jeszcze, żeby jacyś administratorzy/moderatorzy na tym zarabiali. To tak gwoli wyjaśnienia, może nie całkiem w punkt.
Projektów w FTDNA jest bardzo dużo, jedna z cenniejszych inicjatyw firmy, a raczej cenniejszych pomysłów jak rozmawiać o DNA i prezentować wyniki.

Łucja

Linki do informacji o projektach w FTDNA:

https://www.familytreedna.com/group-project
https://www.familytreedna.com/my/group-join
Łucja,

dzięki za rzeczowe podsumowanie. Moźe będzie to ułatwienie dla początkujących i nieznających tematu. Od siebie dodam tylko, że te wpłaty o których piszesz są absolutnie dobrowolne i mają na celu, o czym wspominałaś, wsparcie w zakupie bardziej zaawansowanych testów.
Robert
Domen

Sympatyk

Post autor: Domen »

Łucja pisze:Projekt "Poles from Kresy" znalazłam w kategorii Dual (Y-DNA and mtDNA) geographical projects. Czyli jest to projekt geograficzny (=terytorialny). Może jest również w innych kategoriach, nie sprawdzałam.
Są trzy kategorie projektów: nazwiskowe, haplogrupowe i właśnie projekty geograficzne. Mój projekt jest, można powiedzieć, geograficzno-etniczny, ponieważ powstał jedynie z myślą o Polakach z Kresów, a nie wszystkich mieszkańcach tych terenów. Zapraszam więc do projektu wszystkie osoby uważające się za Polaków, które mają przodka na Kresach (nawet jeśli ten przodek nie był Polakiem), jak również osoby, które nie są Polakami (np. Amerykanie) ale mają na Kresach przodka, który był Polakiem.

I tak, mój projekt obejmuje zarówno Y-DNA jak i mtDNA, a w miarę możliwości też dane autosomalne.
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
Domen

Sympatyk

Post autor: Domen »

Tu zamieszczam wyniki grupowe i z podziałem na Kresy Północne i Kresy Południowe:

https://www.familytreedna.com/groups/po ... ut/results
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”