Podmiana dziecka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Re: Podmiana dziecka

Post autor: kaphis »

AdamKolacz pisze:
kaphis pisze:Witam

Ja widzę jeszcze inna możliwość. Może Twoja mama nie jest córką dziadka i dlatego nie ma wspólnych genów z ciotką.
Zgadza się, taką możliwość również biorę pod uwagę. Jednak w tym wątku chciałbym poeksplorować tę pierwszą opcję.
Moim zdaniem powinieneś eliminować po kolei wszystkie możliwości. Po co drążyć temat jeżeli pradziadkowie mogą się okazać niewinni. Nie wiem czy Twoja mama ma rodzeństwo ale to już byłaby możliwość stwierdzenia czy są rodzeństwem z tych samych rodziców. Możliwości może być jeszcze więcej. Ktoś mógł się urodzić z jakiegoś romansu, być efektem przemilczanego gwałtu, mógł być sprzedanym dzieckiem do rodziny która swoich nie miała lub poprostu porwanym. Robisz genealogie rodziny w której sie urodziłeś, sam obierasz sobie cel. Tego czy dziadek został podmieniony nie znajdziesz na forum.
Pozdrawiam
Marek Z.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

kaphis pisze:
AdamKolacz pisze:
kaphis pisze:Witam

Ja widzę jeszcze inna możliwość. Może Twoja mama nie jest córką dziadka i dlatego nie ma wspólnych genów z ciotką.
Zgadza się, taką możliwość również biorę pod uwagę. Jednak w tym wątku chciałbym poeksplorować tę pierwszą opcję.
Moim zdaniem powinieneś eliminować po kolei wszystkie możliwości. Po co drążyć temat jeżeli pradziadkowie mogą się okazać niewinni. Nie wiem czy Twoja mama ma rodzeństwo ale to już byłaby możliwość stwierdzenia czy są rodzeństwem z tych samych rodziców. Możliwości może być jeszcze więcej. Ktoś mógł się urodzić z jakiegoś romansu, być efektem przemilczanego gwałtu, mógł być sprzedanym dzieckiem do rodziny która swoich nie miała lub po prostu porwanym. Robisz genealogie rodziny w której się urodziłeś, sam obierasz sobie cel. Tego czy dziadek został podmieniony nie znajdziesz na forum.
Pozdrawiam
Brawo. Dobrze i jasno wyjaśnione. Nie mam z tą sprawą nic wspólnego, ale dziękuję za rzeczowe i jasne wyjaśnienie.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

AdamKolacz pisze:Mam dwa powody, żeby tak sądzić:
1. Zrobiłem test DNA mojej mamie (córka dziadka) oraz siostrze dziadka (na 100% biologiczne dziecko pradziadków).
Skąd ta pewność co do biologicznego pochodzenia ciotki? Czy były wykonywane porównawcze testy DNA między ciotką, a jej rodzicami?

Pozdrawiam z ciekawością
Ewafra
AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Nie było testów porównawczych ponieważ pradziadkowie już nie żyją. Ale ciotka jest wypisz-wymaluj jak prababcia, czyli jej matka. Podobieństwo jest uderzające. W przeciwieństwie do jej brata, mojego dziadka - u niego mało kto dostrzegał podobieństwo do rodziców. Wiem, że to żaden argument w dyskusji, ale dla mnie dowód wystarczający.
Dziś wysłaliśmy do analizy test DNA siostry mamy, także w ciągu miesiąca będzie trochę więcej informacji, w którą stronę iść z hipotezami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”