Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
piotrj

Sympatyk

Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: piotrj »

Parafie z zakładki Opole już dostępne :)

Pozdrawiam,

Piotr
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Ktoś orientuje się czy parafie diecezji Kielce też będą zamieszczane? Na razie jest tylko jedna. :(
Pozdrawiam
Żaneta
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Z tego, co się orientuję, to publikowane sa zasoby z Archidiecezji Częstochowskiej i Lubelskiej
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jarumasta

Sympatyk
Adept

Post autor: jarumasta »

Witam,

Poniżej odpowiedź z supportu FamilySearch w kontekście dostępności materiałów z poszczególnych parafii (pytałem o interesujące mnie parafie: Ręczno i Bąkowa Góra w obszarze Łódź):
"The Poland, Roman Catholic Church Books, 1600-1950 is a collection which contains records from three dioceses, each of which has granted different rights to publish images online. Many images are available for all users, without having to login. Others, however, are currently limited to users with an LDS logins, with plans to expand usage to Family History Library and Affiliate Libraries, Family History centers, contributing organizations, and volunteers whenever possible, and when the technologies become available.
At the present time, Lodz is only available to users with an LDS account, though there are plans to extend access to the groups mentioned above as programming features become available.
We suggest that that you check at different times to see if these records do become available through the above organizations where you would be able to view the images you are seeking."

W skrócie część zdjęć jest widoczna dla wszystkich, pozostałe tylko dla wybranych użytkowników (konta LDS), z założeniem rozszerzenia dostępu na wybrane organizacje/grupy użytkowników (wymienione w tekście m.in. FHL, wolontariusze - zakładam, że chodzi o indeksujących w ramach FamilySearch). W szczególności dotyczy to interesującej mnie części (Łódź). Na końcu sugestia, żeby co jakiś czas weryfikować dostęp do poszukiwanych zasobów, ale...poprzez wymienione organizacje, więc nie jestem pewien czy będą one sukcesywnie udostępniane (dla użytkowników ze zwykłymi kontami) :| ...

Pozdrawiam,
Jarek
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

jarumasta pisze:(...) dla użytkowników ze zwykłymi kontami(..)
a kiedy konto wolontariusza zmienia się z zwykłego na "niezwykłe" ? :wink: ktoś wie ? tzn ile trzeba przerobić poprawnych paczek ?

P.S.
ostatnio nie mam czasu na indeksację... :cry:
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Aby mieć konto "premium" :) 900 punktów na kwartał, czyli 300 aktów. Status ten posiada się do końca następnego kwartału, czyli np. jeżeli "ktoś" wyrobi 900 punktów w lutym to status "premium" ma do końca czerwca.

Nie wiem jednak czy w chwili obecnej status ten cokolwiek zmienia w dostępie do metryk z terenu Polski.

Radoisław Zań
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jado »

radicalman pisze:Nie wiem jednak czy w chwili obecnej status ten cokolwiek zmienia w dostępie do metryk z terenu Polski.

Radoisław Zań
Trudno jest powiedzieć co zmienia,nie znając tego co widzi zwykły użytkownik.Ja mam dostęp (jako premier-member) do całego Opola,Katowic i już z innej bajki do Lublina :)

Jacek
pawkos83

Sympatyk
Ekspert

Post autor: pawkos83 »

...
Ostatnio zmieniony pn 08 gru 2014, 20:13 przez pawkos83, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

jarumasta pisze:Jacku, moze w wolnej chwili moglbys sprawdzic dostepnosc np. Parafii Reczno w lodzkim? To by wyjasnilo troche poruszane kwestie uprawnien. Dzieki, pozdrawiam Jarek
Tak jak pisałem,mam tylko dostęp do tych j/w.Jednak z komunikatów jakie dostaję,update kolejnych będzie sukcesywny.Na dzień dzisiejszy ostatni jest z 22 marca br.Wiele zależy od umów jakie sporządzili członkowie kościoła z np. diecezją jako właścicielem metryk i to będzie właściwą wykładnią dla udostępniania w/w ksiąg.Członkowie kościoła "widzą" wszystko musisz wejść w komitywę z członkiem Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich. :wink:
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Jacek,
10 batches...ile to aktow, nie wiesz? :)
dziekuje z gory za odpowiedz...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

kasiek pisze:Jacek,
10 batches...ile to aktow, nie wiesz? :)
dziekuje z gory za odpowiedz...
Batch oznacza "paczkę" ze stronami z ksiąg metrykalnych,w projektach PL zawiera 3 x po 3 strony , pojedyncze lub podwójne w zależności od tego czy są to akta metrykalne - śmierci,urodzeń czy akta ślubu.Trudno jest okreslić ile to aktów,raz trafia mi się w batchu 15 zapisów metrykalnych innym razem 12 a jeszcze innym 24. pomnóż przez 10 będziesz miała wynik.:)

Jacek
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Jacek,

dzieki, znalazlam na moim koncie ile mi jeszcze brakuje punktow :) szczerze mowiac nie wiedzialam ze tak to dziala...
chyba nie zdaze do jutra :( ale ogolnie dziekuje za clue !!!!
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Jado pisze:
radicalman pisze:Nie wiem jednak czy w chwili obecnej status ten cokolwiek zmienia w dostępie do metryk z terenu Polski.

Radoisław Zań
Trudno jest powiedzieć co zmienia,nie znając tego co widzi zwykły użytkownik.Ja mam dostęp (jako premier-member) do całego Opola,Katowic i już z innej bajki do Lublina :)

Jacek
Dostęp to ma każdy, tylko nie każdy widzi skany :)
Tak żeby uściślić, czy mógłbyś sprawdzić jako premier member, czy widzisz skany parafii Borowno w regionie Katowice? Bo ja jako zwykły użytkownik widzę Borowno z podziałem na księgi, ale nie widzę w nim skanów.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Borowno - z konta LDS widać skany. Nie wiem jak jest z premier memberami.

Radosław Zań
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Czylli dostęp/kopiowanie będzie w taki czy inny sposób płatny. Może podobnie jak np ellisisland.org
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”