Venckunas Jerzy - Kowno

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Venckunas Jerzy - Kowno

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

No właśnie udało mi się nawiązać wstępny kontakt z panią, której ciotką była Aldona, żona Jurgisa młodszego. Ma się odpytać po rodzinie, kto co wie!
Póki co, to wiem dodatkowo, że został pochowany na cmentarzu w Oniksztach na Litwie i zaczęłam kombinować dlaczego akurat tam? Jakoś mi z tych moich śledztw, które prowadzę już pewno z pięć lat, albo i nawet więcej, Onikszty nie wynikały. Domyślam się, że to dlatego, że rodzina jego żony Avižieniai mocno związani z Oniksztami i tak zadecydowali.
Oby tylko ktoś z tej rodziny cokolwiek wiedział.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No i jeszcze jedna niedogodność, nie umiem znaleźć aktu urodzenia Eugenii. Gdyby na 100% była córką Piotra Kulwiecia i Ewy Kmita (a na 99% sądzę, że jest), i urodziła się w 1893 r, to powinna urodzić się w Rumszyszkach. Ale tam nie znajduję aktu jej urodzenia. Inne dzieci tej pary rodziców tam się właśnie rodziły w latach 1890, 1892, 1894, 1896 (poza ostatnim z 1899 - urodzonym w TAUZ).
Zaczęłam mieć wątpliwości, co do daty urodzenia Eugenii. Poprzednie dziecko ponoć urodziło się 02-06-1892. Czyli mało prawdopodobne żeby Eugenia urodziła się 01-01-1893. Może ona urodziła się w zupełnie innym czasie i już na Zakaukaziu i tam była ochrzczona? Ale gdzie? I kiedy? W Tbilisi szukam, bo najbardziej pasuje, ale póki co nie widzę.
Ślubu z Jurgisem Venckunasem nie znajdę zapewne, bo z Tbilisi tych lat nie ma, a Baku RK zupełnie niedostępne.
To takie rówanie z samymi niewiadomymi. :mrgreen:
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No, już wiem prawie wszystko. Nie wszystko napiszę, bo z tego co wiem żyją jeszcze bezpośredni potomkowie i mogą sobie nie życzyć. A historia, jak z najlepszego Harlequina!

Otóż wygląda to tak:
małżonkowie
Jerzy Ignacy Venckunas (1891-1970) litewski balneolog, urodzony w Bliudziach pod Poniewieżem, zmarły w Kownie, pochowany na cmentarzu Pietraszuny
Eugenia Kulwieć (1893-1983) córka Piotra i Ewy z Kmitów, urodzona w Tbilisi, zmarła w USA
i ich syn
Jerzy Venckunas (1920-2012) urodzony w Baku, lekarz, który spędził większość życia w USA, zmarły tamże, pochowamy na cmentarzu Onikszty na Litwie

Jerzy Ignacy Venckunas i Eugenia pobrali się 1918 w Baku, syn urodził się w 1920 również w Baku

Małżonkowie wrócili na Litwę, od ok. roku 1930 w separacji, następnie sie rozwiedli.
Eugenia wyjechała do USA z synem, Jerzy Ignacy został na Litwie.

Około roku 1935 Jerzy Ignacy Venckunas poślubił Józefę Ivoto Kristutis z domu Powilajtis (w akcie urodzenia w roku 1895 taką formę nazwiska podano).
Państwo Kristutis rozwiedli się przed 1932, ponieważ w roku 1932 Konstanty Kristutis ponownie się ożenił. Raczej nie był to rozwód, a kościelne unieważnienie małżeństwa, bo drugi ślub Konstantego Kristutisa odbył się w kościele R-K.

Eugenia ponownie za mąż nie wyszła. Syn Jerzy załozył rodzinę w Stanach. Na Litwę wrócił dopiero po śmierci.

Mam jeszcze tylko jeden problem, który muszę rozwiązać.
W grobie z Jerzym Ignacym Venckunasem leży Birute Venckunaite Purviniene (córka Venckunasa, żona Purvinisa) urodzona w 1923. Domniemam, że to córka jego drugiej żony Józefy z Povilajtisów, którą być może Jerzy Ignacy Venckunas adoptował po ślubie z jej matką. Bo nie sądzę, ale może się mylę, żeby matką była Eugenia. Szukam aktu urodzenia tej Birute, ale jeśli to było gdzieś w Gruzji, przy założeniu, że matka to Eugenia, to raczej nie znajdę.
Jeśli matka była Józefa z Povilajtisów, to szanse są.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”