Kraków - Parafia św Szczepana

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

niki.ix

Sympatyk

Re: Kraków - Parafia św Szczepana

Post autor: niki.ix »

Ted_B pisze: wt 30 gru 2025, 13:42 Witam!
Interesuje Cię koniec XVIII wieku, więc mówimy nie o aktach stanu cywilnego, a o aktach metrykalnych wyznaniowych (chrzty, małżeństwa, zgony/pogrzebania).
1. Skała - to diecezja kielecka. Na genbazie masz dostępne w AD Kielce akta metrykalne praktycznie od 1738 roku oraz ASC od 1810 roku. W AP Katowice są tylko ASC od 1810 roku. Jest tu tylko jeden ciekawy zespół o sygn. 10 zatytułowany "Księga urodzeń, małżeństw i zgonów 1785-1809". Nie mam pojęcia co to może być. Może rzecz związana z pkt.3.
2. Korzkiew - to archidiecezja krakowska. ASC od 1810 roku masz w AN Kraków. Nie widzę akt metrykalnych z tej parafii. Nie ma ich w wykazie AKM Kraków, więc chyba mogą być tylko na parafii.
3. Przy poszukiwaniu w księgach metrykalnych łacińskich mogą być bardzo pomocne wykazy Ch, M i Z robione przez proboszczów bodajże w 1853 roku. Obejmowały one lata od ok. 1750 do 1810. Ale akurat dla parafii w Skale oraz w Korzkwi tego nie widzę. Chyba, że ta pozycja z pkt. 1 jest częścią tego wykazu.
Pozdrawiam!
Tadek

Ps. Nie mam pojęcia, czy Skała była na tych mikrofilmach.
W Korzkwi do XIX w i początek XIX jest tylko skorowidz, nie ma metryk. Skala to tylko jedna z kilku możliwości. Z akt z XIX w mam nazwiska chrzestnych dzieci. Może po tych nazwiskach coś w tych aktach znajdę. W tej sprawie najbardziej pomocni byliby Karmelici. Na pewno wiedzą kto i skąd wtedy do nich przybył. Może mają za dużo dokumentów i nie chce im się szukać , co rozumiem. A może nie chcą ujawniać informacji o tych rodzinach, czego nie rozumiem ... po tylu latach

pozdrawiam
Anka
Ted_B

Sympatyk

Post autor: Ted_B »

Witam!
Rozumiem, że pisząc o skorowidzach masz na myśli księgę dostępną w skanotece obejmującą lata 1764-1810.
Tak właśnie wyglądały te wykazy z 1853 roku. Nic tu nie znajdujesz?
Podaj mi na prv. kogo poszukujesz, to sprawdzę w parafii św. Szczepana. Ale to dopiero w niedzielę. Powinienem mieć jakieś księgi (albo księgę) z tego okresu.
Pozdrawiam!
Ttadek
niki.ix

Sympatyk

Post autor: niki.ix »

Ted_B pisze: wt 30 gru 2025, 21:50 Witam!
Rozumiem, że pisząc o skorowidzach masz na myśli księgę dostępną w skanotece obejmującą lata 1764-1810.
Tak właśnie wyglądały te wykazy z 1853 roku. Nic tu nie znajdujesz?
Podaj mi na prv. kogo poszukujesz, to sprawdzę w parafii św. Szczepana. Ale to dopiero w niedzielę. Powinienem mieć jakieś księgi (albo księgę) z tego okresu.
Pozdrawiam!
Ttadek
Dokładnie ten skorowidz mam na myśli. Udało mi się z niego wyciągnąć nazwiska, którymi się posługiwali. To dużo.
Wysłałam Ci wiadomość na prv. To nie jest pilna sprawa, poczekam ile trzeba :)
Dziękuje za pomoc.

pozdrawiam
Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”