Nazwisko matki Józefa Kowalskiego w akcie ślubu wygląda jak Sluzów, a wedle odpisu ojcem chrzestnym był Benedykt Śluzek. W księdze mogą być błędy, może być kleks na pół strony, wyrwana lub zbutwiała karta itd. Albo imiona rodziców przepisane z aktu wyżej.
Zofia
Parafia Latowicz- poszukuję aktu urodzenia Józef Kowalski z1787 roku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Parafia Latowicz- poszukuję aktu urodzenia Józef Kowalski z1787 roku
Tylko zwracam uwagę, że na dokumencie prawdopodobnie jest tłoczona pieczęć parafii w Latowiczu.
Trochę mało wiarygodne wydaje mi się takie fałszerstwo
Może są jakieś dokumenty wystawione przez księdza Brzozowskiego w tym okresie aby je porównać?
Ja mam teorię, że Józef mógł nie znać swoich rodziców i daty swego urodzenia, był wychowywany przez Kowalskich z Redzyńskich. Ksiądz znał chłopaka od dziecka i poszedł na rękę tworząc trochę nieprawdziwy dokument. A ciekawe czy ci chrzestni żyli około daty urodzin, czy bliżej daty wystawienia dokumentu. Może ksiądz ochrzcił dorosłego i stąd zapis, że to on dokonał chrztu.
Pozdrawiam
Robert Urbanek
Trochę mało wiarygodne wydaje mi się takie fałszerstwo
Może są jakieś dokumenty wystawione przez księdza Brzozowskiego w tym okresie aby je porównać?
Ja mam teorię, że Józef mógł nie znać swoich rodziców i daty swego urodzenia, był wychowywany przez Kowalskich z Redzyńskich. Ksiądz znał chłopaka od dziecka i poszedł na rękę tworząc trochę nieprawdziwy dokument. A ciekawe czy ci chrzestni żyli około daty urodzin, czy bliżej daty wystawienia dokumentu. Może ksiądz ochrzcił dorosłego i stąd zapis, że to on dokonał chrztu.
Pozdrawiam
Robert Urbanek
Benedykt Śluzek żeni się w roku 1791. Matką chrzestną jest Marianna, nazwisko trudne do rozczytania.
Zofia
Zofia
W tym wypadku wystarczyłby pewnie akt znania. Skoro ojciec Józefa jest gospodarzem, to raczej syn znałby jego imię i wiedziałby, kto jest jego krewnymi. Jeden i drugi mogli mieć dwa imiona, z czego w skorowidzu podane jest tylko pierwsze.
Zofia
Zofia