Marcinie, podajesz prawdopodobieństwa koloru oczu dziecka przy różnych kombinacjach koloru oczu rodziców.
A nie o tym tu mowa. Znając kolor oczu dziecka wszystkie kombinacje koloru oczu rodziców są możliwe.
Dlatego walczę z chochołem stworzonym przez Ciebie.
Jeśli mamy iść w prawdopodobieństwa, to:
1. jeśli dziecko ma oczy niebieskie, 39% szans, że oboje rodzice mają niebieskie oczy
ale 20%, że niebieskie + brązowe
i 20% że niebieskie + zielone
2. jeśli dziecko ma oczy brązowe, 43% oboje rodzice mają oczy brązowe
ale ale 28%, że zielone + brązowe
i 28% że niebieskie + brązowe
Kolor oczu dziadka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Kolor oczu dziadka
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Robert
A gdzie napisałeś, że nie wykluczasz?
Napisałeś 99% niebieskie + 1% zielone - razem 100%.
Nie wykluczasz 1% brązowego - to już mamy razem 101%
-
Marcin4340

Tak - właśnie miałem na myśli prawdopodobieństwo, i o tym pisałem cały czas. Nie pewność, że kolor oczu da się ustalić. Ciekawy jestem, jakiego chochoła stworzyłem - czy to ja przypisywałem Ci jakieś stwierdzenie, które próbowałem obalać?diabolito pisze: czw 01 sty 2026, 12:05 Marcinie, podajesz prawdopodobieństwa koloru oczu dziecka przy różnych kombinacjach koloru oczu rodziców.
A nie o tym tu mowa. Znając kolor oczu dziecka wszystkie kombinacje koloru oczu rodziców są możliwe.
Dlatego walczę z chochołem stworzonym przez Ciebie.
Jeśli mamy iść w prawdopodobieństwa, to:
1. jeśli dziecko ma oczy niebieskie, 39% szans, że oboje rodzice mają niebieskie oczy
ale 20%, że niebieskie + brązowe
i 20% że niebieskie + zielone
2. jeśli dziecko ma oczy brązowe, 43% oboje rodzice mają oczy brązowe
ale ale 28%, że zielone + brązowe
i 28% że niebieskie + brązowe
Teraz ad meritum - przedstawiłeś bardzo ciekawe i konkretne wyliczenia, które dużo wyjaśniają w temacie. Jak to wygląda w mojej rodzinie - ja i moje rodzeństwo mamy oczy niebieskie, rodzice mieli niebieskie i brązowe.
[Niemal] Każda kombinacja koloru oczu rodzice - dzieci jest możliwa, jednak jedne są bardziej, inne mniej prawdopodobne.
Pozdrawiam,
Marcin