Łazowscy w Borszczowie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Re: Łazowscy w Borszczowie

Post autor: GZZuk »

Feliks Łazowski urodził się w połowie XVIII wieku (nie wiem gdzie). Jego żona to Franciszka Ostrowska (ur. chyba w 1795 r.).

Skąd wiadomo, że w połowie XVIII wieku? Córka Marianna urodziła się około 1813 roku, jej ojciec mógł mieć wtedy równie dobrze 20, 30 albo i 50 lat.

Jan Łazowski (jego syn) był urzędnikiem c.k. Austrii, tytułowany dr albo prof.. Urodził się najprawdopodobniej w 1699 r.(gdzie?), zm. w 1974 r. we Lwowie.
Ślub brał w Zaleszczykach (żona: Maria Czarnecka).

Z datami coś nie tak, chyba 1799 i 1874? Czy metryka ślubu się zachowała?

Zofia
januszasj45

Post autor: januszasj45 »

Metryka ślubu się zachowała. Ślub odbył się w 1830 roku. Ponieważ Jan urodził się w 1799 roku, jego ojciec musiał urodzić się w drugiej połowie XVlll wieku.
Nadal niewiele wiem o Feliksie, a nawet o miejscu narodzin Jana.
Janusz J
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: GZZuk »

Miejsce urodzenia powinno być podane w metryce ślubu Jana Łazowskiego, powinna tam być też informacja o jego zawodzie.
Jeśli jego rodzicami są Feliks Lazowski i Franciszka Ostrowska, to musiała się ona urodzić najwcześniej w 1783 roku.

Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”