Ustalenie tożsamości prababki-Gorąca Prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

EwaH

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: EwaH »

mantua1 pisze:Przesyłam mam nadzieje lepszą jakość zdjęcia aktu narodzin Wiktorii:
http://imageshack.us/photo/my-images/62/image1xh.png/
Wiktoria zajmuje akt na lewej stronie na górze.
Pozdrawiam
Witam.

... czterdzieści lat ... :wink:

Ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam i pozwolę sobie na dwa słowa wtrącić , Marku w każdej metryce z określeniem wieku jest niedokładność nawet do 5 lat ,a czym dalej do tyłu w poprzednie wieki tym bardziej naciągane . Za tak szybką pomoc i fachową należy nisko się ukłonić , ludzie latami szukają by coś znaleźć dla powiększenia drzewka swej rodziny.
Do Pani Basi , nie moja to sprawa , ale niech Pani nie zważa jak ktoś w gorącej wodzie kąpany ,woda powoli ostygnie ,mam na myśli Pani wiedzę , można się nią podzielić. Ja sam też na wolnym i szukam ciągle już przez 5 lat i mam odkrytych tylko albo aż 7 pokoleń licząc do tyłu od mnie . Pozdrawiam - Julian
mantua1

Sympatyk

Post autor: mantua1 »

Witam.Nawiązując do twierdzenia pani Ali to odnalazłem jedynie akt małżeństwa pomiędzy Adamem Wójcikiem a Barbarą Bassa z 1869.Troszkę to naciągane to by oznaczało że Marianna się urodziła w 1870 roku i o ile w 1907 roku jest napisane że miała 40 lat(3 lata różnicy)to można to jeszcze przełknąc to tyle w 1894 miała już 30 lat.Może pani Alu sprecyzować pani twierdzenie o chrzestnych pierworodnych??Pozdrawiam.Marek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Marku trochę znam Ociesęki bo tam mieszkali Piskorscy , w 1794 ur się tam brat mojej prababki Marianny , Xawery Piskorski ,a w sąsiedniej parafii w Bielinach mieszkali moi pradziadkowie Sawiccy i ich syn , dokładnie Bonawentura do 1838 r. Pomyliłem Panią Barbarę z Panią Alą , chciałem tylko pomoc w tak szybkim poszukiwaniu - Julian
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Hmmmm
Nie jestem profesjonalnym genealogiem, ale ...
Ja sie z tym nie spotkalam, przynajmniej w mojej rodzinie (do 7. pokolenia, fakt, ze nie wszystkich), by rodzicam chrzestnymi pierworodnego (albo ktoregokolwiek) byli dziadkowie - raczej rodzenstwo, szwagrowie, szwagierki, albo "po protekcji".
Gosia
mantua1

Sympatyk

No właśnie.W mojej rodzinie tez tak jest że matką lub ojcem chrzestnym zostawał prędzej jakiś kuzyn lub nawet sąsiad:)Co do Barbary Wójcik.Czy ktoś mógłby odczytać jej wiek jeśli takowy jest zawarty w akcie narodzin Jana??Zamieszczam link:
http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... ulski.png/
Pozdrawiam
Marek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

26
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mantua1

Sympatyk

Heh no własnie:)I to obala teorię jakoby miała to być jego babka:)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

przepraszam
nie Barbary wiek podałem
pomyłka moja
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mantua1

Sympatyk

Hmmm...czy ktoś mógłby odczytać wiek Barbary??Najlepiej byłoby gdyby cały akt został odczytany:)Pozdrawiam
Marek
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Nie ma podanego wieku Barbary.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Niestety w tym jest kłopot-ani aktu zgonu ani aktu małżeństwa po prostu nie ma-szukałem w archiwach ale żadnej Marianny Gregulskiej nie było.
Proszę o podanie konkretnych informacji: w jakich archiwach szukałeś oraz terenu jakich parafii i jakiego przedziału lat te poszukiwania dotyczyły?

tomek
mantua1

Sympatyk

Antoni Gregulski i Marianna Wójcik jako że pochodzą z parafii Ociesęki powinni brać tam ślub-jednakże w indeksach nie ma tam ani słowa o tym-podobnie jest z sąsiednią parafią Cisów-możliwe jest jeszcze że brali ślub w parafii Raków lub Rembów.Jednakże nie wiem gdzie są chociażby indeksy tych dwóch ostatnich gmin.
Pozdrawiam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Nie myl gmin z parafiami. Akta były przyporządkowane wg parafii a nie gmin:
Rembów - parafia Szumsko
Raków - parafia Jędrzejów
I w tych parafiach należy szukać akt.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Nie opieraj się tylko na indeksach z geneteki. Możesz rozszerzyć pole poszukiwań np. o księgi w AP.
W wyszukiwarkę PRADZIAD wpisujesz Ociesęki i masz to http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj.
Teraz już nic tylko do archiwum, do archiwum :D .

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”