Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Julku!
Podejrzewam, że prawda jest stara jak 'pecunia'. A, że 'pecunia non olet', więc i napisy dłuższe. Domyślam się, że ksiądz też znał doskonale swoich parafian po pewnym czasie, więc samo przez się, Twoje domysły są jak najbardziej właściwe. :D Jerzy
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Dzjękuje Jerzy , teraz tylko modlić się by były dostepne skany z naszego kraju w takiej ilosci jak podała Litwa ,nawet by bylo wygodniej i taniej wspierać naszych genealogow w ich pracy jakąs sumką niż szukać metryk samemu np. w parafiach .
Nie wiem dlaczego po Nowym Roku ktoś mi odgryzł podkreślanie jak zrobię błąd i teraz muszę sam się pilnować ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witaj Julianie!
Skoro mówimy Litwie i parafiach, to znalazłem (Akta - wileńskie t XI s. 511) taką o to ciekawostkę o rodzie Sawickich, cytuję:
'Obżałowany Pan Karol Kościuszko, w majętności swej Pyroszewie w r. 1742 w maju, podczas odprawiającego się pogrzebu, ojca Józefa Sawickiego prezbitera pyroszewskiego niemiłosiernie zbił i o śmierć mało nie przyprawił, brodę i wąsy ostrzyc rozkazał, odzienie cerkiewne z niego zdarł i służących pozabierał.' Jest to fragment tematu 'O krzywdach cerkwiom i parafiom religii grecko-rosyjskiej parafii słuckiej'.
Natomiast w tym samym tomie, na str. 58 wspomniany jest Mikołaj Sawicki, wojski, deputat powiatu wołkowyskiego.
Pozdrawiam Jerzy
PS.
Podaję Ci tą informację ponieważ kiedyś wspomnialeś, że zbierasz wszystkie informację nt. Sawickich
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Julianie.
To ja też podrzucę jednego Sawickiego.
Sawicki Czesław ur. 14.10.1910 albo u nas albo USA. Zmarł styczeń 1982 w ,St.Louis,Missouri,USA żonaty z Kazimiera Kołodziejczyk ur. 18.04.1911 już w USA. Kazimiera to kuzynka mojego taty.
Tadeusz
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dzien dobry Jurku,

przed chwila sprawdzilam: na geni.com jest 59 stron z Sawickimi (roznymi: z Polski, Rosji itd).. Agnieszka
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

To i ja dorzucę jeszcze jednego: Kazimierza i jego siostrzenicę, Zosię.
Fragment listu kuzynki - uczennicy gimnazjum w Penzie (ok. 650 km na płd-wsch. od Moskwy) z 11.01.1899 :
"Dzisiaj Zosia będzie tańczyć u swego wujaszka Kazimierza Sawickiego któren żeni się z panną Bronisławą Zeic"
Pozdrawiam
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam , dziękuje wszystkim za dopisanie nowości o Sawickich ,wszystko dopisuje według rocznika w których latach żyli , jeszcze popatrzę w to na geni.com , dziękuje i pozdrawia - Julian
Pytlarczyk_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Pytlarczyk_Rafał »

Sawicki Jerzy l 76 zm.18.11.2007 Lublin Konopnica -żona Zofia Korczyk żyjąca
Poszukuję Pytlarczyk , Wachnik ,Klingert ,Mucha , Szewczyk
kolos

Sympatyk

Post autor: kolos »

Witam. Gdzie mieszkam jest rodzina Sawickich, mam z nimi kontakt. Wielkopolskie gmina Pobiedziska
Chojak_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Chojak_Jacek »

Witam
Mnie ślubu w parafii Kaszewice udzielał ks. Antoni Sawicki. Chrzcił on również ks. Jerzego Popiełuszkę. Ks. Antoni pochodził z Wileńszczyzny, urodził się w 1911 roku w Białożyszkach, parafia Konwaliszki. Zmarł w listopadzie 2010r.
W 2008 roku ukazała się książka ze wspomnieniami ks. Antoniego: "Nim zgaśnie zachód słońca...".
Jacek Chojak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam ponownie i dziękuję wszystkim za pomoc ,według moich już uzbieranych wiadomości to każdy z nich może mieć powiązanie ze mną ale jeszcze w latach 1600 - 1700 , bo czym dalej do tyłu to było mniej ludzi . Mam nadzieję na udostępnienie może kiedyś metryk z Opatowa z przed 1708 roku bo od tej daty w nasza stronę są tu w necie , ale jak zawsze mam pod górę , jest tam jedna metryka ur. się córki Wojciech i Konstancji w 1709 r. i na tym koniec . Także zdało by się jeszcze przejrzeć z tych lat parafie Chęciny i Brzeziny , bo nie tylko trzeba patrzeć jak dotąd na metryki ur. czy ślubów ale kto był chrzestnym lub świadkiem , jak już nie ma się czego uczepić że tak powiem ; dziękuje i pozdrawiam - Julian

Ps. o tym księdzu Sawickim prawie stu letnim ze zdjęciem było opisane jeszcze za jego życia o zasługach chyba jeszcze z I wojny tu w necie , drugi taki tez długo żyjący był ksiądz Jan Sawicki w parafii Kiełczyna koło Staszowa , a pochodził z parafii Magnuszew z urodzenia .
bialy20

Sympatyk
Adept

Post autor: bialy20 »

Witam,
Nie mam pojecia jakim cudem Sawickich jest tak wielu, skoro tylu księży było tego nazwiska... Ksiądz K. Sawicki z Sawina, chrzcił w 1894 roku mojego Dziadka, a potem w 1928 roku mojego Ojca! I nie jestem pewien, czy nie mam innych dokumentów spoza tych dat...
pozdrawiam,
Jurek

Sympatyk

Witam i dziękuje Jurku za podpowiedź i myślę ze znam odpowiedz na twoje pytanie , ojciec by nie dzielić za bardzo swój majątek to zostawiał jednego syna w zastępstwie na gospodarza , kolejnych synów posyłał albo do wojska na stałe , albo jeśli miał ku temu powołanie to szedł do zakonu lub na księdza , a ci najmłodsi szukali bogatej żony co tak się też trafiało , a że w rodzinie bywało po dziesięciu synów to stad i więcej księży ; pozdrawiam - Julian
maed

Sympatyk
Mistrz

Post autor: maed »

W mojej rodzinie również pojawia się nazwisko Sawicki. Mianowicie moja praprababcia nazywała się Józefa Sawicka i w 1884r. w parafii Trzebieszów wyszła za mąż za Stanisława Matejek. Właśnie czekam na ich akt ślubu. Teraz wertuję akta z parafii Trzebieszów, więc pewnie trochę rozbuduję moje drzewo genealogiczne w tym kierunku.

Pozdrawiam

Edyta Matejek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witaj Edyta , obliczam ze ta Józefa mogła się ur. w około 1864 roku to w mim drzewku tak się składa ze każda córka Józefa miała jedno z dwóch lub trzech imion też Józefa ale lata urodzenia to do 1858 i to nie ta parafia bo u mnie była parafia Szczeglice w powiecie Staszów , może być jakieś powiązanie ale jeszcze ze sto lat do tyłu i znać trzeba by było tej Twojej Józefy jej rodziców i dziadków i nawet pradziadków bo swoich znam w 80 % od roku 1768 w moja stronę . Do tyłu w latach to znam setkę Sawickich ale jeszcze nie udało mi się połączyć metrykami z moimi z okolic Chęcin z ani jednym , nawet tych co mieszkali także w Chęcinach w tym samym czasie , trudno dopasować dlatego ze co kilka lat to było inne miejsce zamieszkania i samo nazwisko nic nie wskazuje ; pozdrawiam - Julian
Ps. dziwne jest też u moich Sawickich samodzielne życie bez pomocy brata czy siostry , myślę o dawnych metrykach ,nie ma w żadnej dotąd znalezionej żeby był chrzestnym na chrzcie lub świadkiem na ślubie Sawicki u Sawickiego , są prawie zawsze za chrzestnych lub świadków nazwiska kolegów lub sąsiadów , dodam ze wszyscy w tamtych czasach mieszkali we dworach , jest jeden wyjątek ale to już bez zaproszenia bo w metryce zgonu świadkiem jest brat zmarłego młodszy Sawicki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”