Witam
Według mnie tam pisze:
Do pierwszej głównej Expedycji Aktu tego ustanawia się Stempel Szamul…? lany Rubli jedenaście Kupajek? Siedemdziesiąt ?
Pozdrawiam Marianna.
Po pierwszej głównej ekspedycji aktu tego
postanawia sie stempel szamub...?(samobrany?) lany
rubli jedenaście kopiejek siedemdziesiat
Pozdrawiam
Elżbieta
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Witam , pewnie tak samo było w czasach zaborów kiedy jeszcze na wsi w latach 60 widziałem jak na przednówku zabrakło słomy na podściółkę np. pod krowy to grabili liście w lesie i była używana zamiast słomy . Słoma szła na sieczkę jako pasza dla bydła , wszyscy coś hodowali , a pola nie mieli wiele . Jeśli dziedzic pozwalał na takie zbieranie to było za darmo i dlatego nie pozwalał wjeżdżać do lasu by czegoś grubego nie ścinać , a na plecy grubego nie zabrał . Takie to były czasy i jeszcze trzeba było chwalić Cara Wszech Rosji , bo granica była tego państwa od Wisły po Morze Japońskie w przypadku moich dziadków zamieszkania , pisali po rusku ,a pieniądze ruble w monecie 5, 10 , 15 były złote , mniejsze wartości były srebrne , a kopiejki były miedziaki ; pozdrawiam - Julian