Prośba o podanie narodowości na podstawie nazwiska

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

CzuczuStanisław

Sympatyk

Post autor: CzuczuStanisław »

Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów. Gdyby zamiast nazwisk, które podałem było np. Charles Dupont, lub Paulo Pontini można by sądzic, że ci panowie lub ich przodkowie przybyli z terenów dzisiejszej Francji i Włoch, nieprawdaż. Wobec tego sprecyzuję moje pytanie. Ważniejszy od narodowości jest dla mnie kierunek migracji lub miejsce pochodzenia tych osób.
Pozdrawiam. Stanisław
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Stanisław Czuczu pisze:Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów.
Panie Stanisławie,

o jaką zatem wieś pod Lwowem konkretnie chodzi? :D

Pozdrawiam serdecznie -
Lidia
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

CzuczuStanisław pisze:Panie i Panowie, wszystko OK, ale do konkretów. Gdyby zamiast nazwisk, które podałem było np. Charles Dupont, lub Paulo Pontini można by sądzic, że ci panowie lub ich przodkowie przybyli z terenów dzisiejszej Francji i Włoch, nieprawdaż. Wobec tego sprecyzuję moje pytanie. Ważniejszy od narodowości jest dla mnie kierunek migracji lub miejsce pochodzenia tych osób.
Pozdrawiam. Stanisław
Witam!
Wszystkie te 'nazwiska' (nazwy osobowe) są wyszczególnione i opisane w "Słowniku etymologiczo-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych" Polska Akademia Nauk, Instytut Języka Polskiego - 1995, 1997, 2002 (w częściach: 2, 5 i 7).
Pierwsze trzy warianty Pendrich opisano w cz.5 "Nazwy osobowe pochodzenia niemieckiego" strona 19 ;
"Bieniasz" pochodzi od Benedykt -opisano na str 21 cz.2 "Nazwy osobowe pochodzenia chrześcijańskiego".
Nie odniosę się do ciekawej dyskusji o "narodowości" nosicieli tych nazwisk, bo te problemy już zostały dostatecznie i dość szeroko omówione. W każdym razie jest jedno pewne, że nazwiska te należą do zbioru staropolskich nazw osobowych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
CzuczuStanisław

Sympatyk

Post autor: CzuczuStanisław »

Dziękuję bardzo. Wszystko stało sie jasne.
Pozdrawiam. Stanisław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”