Nazwisko: Gajda

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

I ja mam Gajdę w drzewie.wiedziałam tylko, że pochodził z okolic Łodzi, był wdowcem i miał 2 córki-przyrodnie siostry mojej babci i jej rodzeństwa-które zostały u rodziny w Łodzi. Wczoraj się zawzięłam i przeczesałam nasze metryki. Chyba mam trop, więc dziś bedę weryfikować. W Łodzi było wielu Gajdów w różnych parafiach. Sądzę, że rodziny trzymały się razem i ci, co przynależeli do jednej parafii to najbliżsi krewni :) w okolicach Łodzi wciąż mieszka wielu Gajdów, wujek Google ma wiele informacji... ;) pozdrawiam, Aśka
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Spisuję indeks parafii Chorzelów od 1811 r. i przewija się nazwisko Gajda

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Pozdrawiam
Marek
Kubusia210

Sympatyk

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Też posiadam w swoim drzewie genealogicznym nazwisko Gajda z Nawsia Kołaczyckiego, Kołaczyc i Ujazdu (woj. Podkarpackie). Moja Praprababcia Katarzyna Kolbusz z d. Gajda ur. 23.09.1898r., zm. 06.06.1953r. (ślub 17.02.1920r., z Józefem Kolbusz). Córka Piotra Gajdy (ur. 1860., zm. 25.10.1924r.) i Anny z d. Wójtowicz (20.05.1862-14.07.1904). Mam również dane dziadków Katarzyny- Pawła Gajdę i Zofię Gajdę z d. Laskowska.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
Awatar użytkownika
acciper

Sympatyk

Post autor: acciper »

U mnie licznie występuje rodzina o tym nazwisku w XVIII wieku zamieszkała w Bukównie (radomskie). Rodzina gospodarzy plebańskich, czyli chłopów nie poddanych dziedzicowi, lecz osadzonych na gruntach parafialnych. Jeden z nich był organistą i miał nazwisko z dodaniem końcówki - ski, był to Paweł Gajdziński (1745-1820). Pozostali nosili Gajda lub czasem Gadyak (ale wygląda mi na bład ortograficzny sporządzającego metryki). W XIX wieku rozsiali się po okolicy i nie tylko.
mandragorasc

Sympatyk

Post autor: mandragorasc »

zibi3637 pisze:Witam, moja rodzina o nazwisku Gajda pochodzi z Klikowa obecnie Tarnów.
Dziadek Piotr Gajda ur. w 1888 r. w Klikowej. Nazwisko mojej prababki Cyz lub Czyż. Służył w Centrum Wyszkolenia
Kawalerii w Grudziądzu jako żołnierz zawodowy do 1939r. Szukam dziadka rodziny z okolic Tarnowa. Pozdrawiam.
Gajda i Cyz z Klikowej występują u mnie w drzewie, proszę o kontakt na pw ;)
Sebastian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”