Notariat i hipoteka, kupno gospodarstwa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin1988

Sympatyk

Gdzie szukać informacji o kupnie gospodarstwa

Post autor: Marcin1988 »

a czy i ja mogę prosić o pomoc - gospodarstwo kupione przez Franciszka Śmigielskiego we wsi Arciszewo gm. Mała Wieś pow. Płocki
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Gdzie szukać informacji o kupnie gospodarstwa

Post autor: Łucja »

redie pisze:Witam,
mój pradziadek zakupił gospodarstwo w 1920 roku we wsi Jacewo.

Chciałbym dotrzeć do aktu notarialnego lub innego dokumentu związanego z tą transakcją ale nie wiem gdzie szukać, tzn. w jakich urzędach i o jakie konkretnie dokumenty mam pytać.

Wiem, że było to w 1920 roku i dotyczyło gospodarstwa we wsi Jacewo pod Inowrocławiem.

Radek
W takich przypadkach, jak wiesz gdzie dokładnie leżało gospodarstwo możesz wejść na geoportal mapy i sprawdzić jakie dzisiaj ma oznaczenie geodezyjne. Na przykład taka droga, jedna z wielu, zależy jakie masz informacje, ta jest przydatna jak wiesz gdzie było gospodarstwo.
Warto to zrobić żeby sobie obejrzeć miejscowość, są tam różne mapy, topograficzna, ewidencja (kataster), satelita, itp.
Weszłam przed chwilą i już Twoje Jacewo "widzę". Najłatwiej znaleźć miejscowość przez mapę topograficzną w odpowiednio dużej skali, trzeba to poćwiczyć.
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

Łucja
Awatar użytkownika
redie

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: redie »

Łucja pisze: (...) możesz wejść na geoportal (...)
Bardzo fajna mapa, nie znałem jej wcześniej. Dzięki, na pewno się przyda.

Niestety nie znam adresu, ani lokalizacji. Po za tym bardziej mnie interesuje dokumentacja :)
jacekt

Sympatyk

Post autor: jacekt »

Bardzo interesująca sprawa. Myślę, ze jednak musisz znać lokalizację i na tej podstawie okreslić nr działki geoportalu. pózniej do geodezji lub bezpośrednio do wydziału ksiąg wieczystych ( wgląd do ksiąg wieczystych jest jawny) i w ksiedze mozna coś znależć.
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

Marcin1988 pisze:a czy i ja mogę prosić o pomoc - gospodarstwo kupione przez Franciszka Śmigielskiego we wsi Arciszewo gm. Mała Wieś pow. Płocki
Przykro mi, ale mogę tylko pomóc jeśli chodzi o nieruchomości obecnego powiatu inowrocławskiego. Pozdrawiam Alina Dąbkowska
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Muszę trochę ostudzić zachwyty nad geoportalem. To portal przedstawiający współczesność i pod tym względem jest wspaniały ale nie przyda się do niczego jeśli w danej wsi odbyła się komasacja gruntów lub z innego powodu przenumerowano działki i księgi. Ba ludzie się przenosili na nowe miejsce po takiej komasacji (np. moi pradziadkowie). Stare numery widniejące na tabelach likwidacyjnych czy w XIX wiecznych księgach hipotecznych nie mają wiele wspólnego z dzisiejszym katastrem.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

dpawlak pisze:Muszę trochę ostudzić zachwyty nad geoportalem. To portal przedstawiający współczesność i pod tym względem jest wspaniały ale nie przyda się do niczego jeśli w danej wsi odbyła się komasacja gruntów lub z innego powodu przenumerowano działki i księgi. Ba ludzie się przenosili na nowe miejsce po takiej komasacji (np. moi pradziadkowie). Stare numery widniejące na tabelach likwidacyjnych czy w XIX wiecznych księgach hipotecznych nie mają wiele wspólnego z dzisiejszym katastrem.
No to nie jest takie proste, fakt, ale stare numery spokojnie są na mapach i wszystko da się ustalić, aczkolwiek każda sytuacja będzie inna, inne tropy i ścieżki.
Sama oddawałam dzisiaj pracę, gdzie miałam właśnie starszą mapę i klient nie chciał kupować nowej, bo to wydatek, a na tej mapie stare numery ksiąg hipotecznych także były. Mapa kilku może kilkunastoletnia, nie taka znowu stara.

Inny przykład - trochę śmieszny, ale dlatego opowiem - kilka lat temu dostałam pracę polegającą m.in. na odnalezieniu w terenie nowych działek, nie było to możliwe z uwagi na skalę nowych map (1:500), jedyną drogą było odnalezienie (kupienie w Składnicy Map) starych map, ustalenie jakie nowe numery odpowiadają starym, ma mapie starej były ładnie zaznaczone wąskie paski ciągnące się od Wisły do miasta po 2-3 km długie (nie w Warszawie). Ktoś dostał taki spadek i nie miał pojęcia gdzie to jest, a chciał sprzedać i trzeba było chociaż kupcowi pokazać.

Szukanie starszych nieruchomości to niezła zabawa, ale trudna, aż za, tylko dla wyjątkowo cierpliwych!!! Ale polecam, byle nie za dużo, bo można się zniechęcić, nie wszystko jest do odnalezienia.

Łucja
Ps. Mapy mają ludzie mieszkający w takiej miejscowości, pochodzić, popytać, można też podzwonić po sołtysach.
Istotna informacja jest taka, że jeżeli były mapy czy dokumenty często były one przekazywane kolejnym właścicielom i nierzadko będą je mieli obecni właściciele terenu, dlatego tak ważna jest lokalizacja, gdzie było gospodarstwo.
Np. Teraz jest Stare Arciszewo i Nowe Arciszewo, z dużym prawdopodobieństwem chodzi o Stare Arciszewo, na mapie widać kilka, kilkanaście gospodarstw, obecnie, nad rzeczką Ryksą.
https://picasaweb.google.com/Lucja.Wier ... directlink

a 100 lat temu tak:
http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/38-52.jpg
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Może gdzieś można by było znaleźć informacje z 1878 roku dotyczącą transakcji sprzedaży wsi i folwarku Rzewnie wtedy pow. makowski, gm. Sielc, par. Różan? Lub wcześniejszego stanu własności. Nawet w Regestrze Diecezjów jest pominięta.
Tzn. myślę, że taka transakcja nastąpiła - w Słowniku geograficznym jest z tego okresu b. szczegółowy opis folwarku, a z aktów metrykalnych wynika, że wtedy rodzina Zaruskich opuściła Rzewnie (chyba rok wcześniej zmarł mój pra pra pradziad) i zaczęła dzierżawić obce majątki.
Niestety aka metrykalne z par. Różan są dopiero od 1897.
Będę zobowiązany za wszelkie wskazówki.
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Sprawdź w Archiwum – Księgi i akta hipoteczne sądu, lub repertorium działającego w tym czasie, na tym terenie notariusza.
Tu nieco o historii notariatu, może się przyda.
http://www.klaudianocon-notariusz.pl/hi ... ml?start=1
Krzysztof
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

pozwolę sobie dodać kilka słów o Księgach Wieczystych.

- księgi są jawne, ale nastąpiła migracja ksiąg do wersji elektronicznej i dostępny jest aktualny stan prawny nieruchomości.
Patrz: http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html

Wersję papierową sądy udostępniają wyłącznie właścicielom. Jeśli wspomniana nieruchomość znajduje się wciąż w rękach rodziny to nie powino być problemu.

- druga droga to AP. nalezy szukać ksiąg wieczystych dla danego powiatu/gminy, ewentualnie dokumentów dla parcelowanych dóbr/folwarków jeśli gospodarstwo pochodziło z parcelacji większej nieruchomości. tak bywało bardzo częstwo - zwlaszczaw latach 20 XX w.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Dziękuję za rady, ale niestety:
1. majątek nie jest w rękach rodziny - został sprzedany 1876-1878
2. w Archiwach Państwowych nie ma dokumentów notariuszy z Makowa Mazowieckiego (nie znalazłem w Sezamie). Maków wtedy był ośrodkiem powiatowym.
3. Nie znalazłem również w APach dokumentów hipotecznych powiatowych (Maków nad Orzycem czyli Maków Mazowiecka) czy guberni łomżyńskiej.
Inne pomysły?
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Markowski_Maciej pisze:Dziękuję za rady, ale niestety:
1. majątek nie jest w rękach rodziny - został sprzedany 1876-1878
2. w Archiwach Państwowych nie ma dokumentów notariuszy z Makowa Mazowieckiego (nie znalazłem w Sezamie). Maków wtedy był ośrodkiem powiatowym.
3. Nie znalazłem również w APach dokumentów hipotecznych powiatowych (Maków nad Orzycem czyli Maków Mazowiecka) czy guberni łomżyńskiej.
Inne pomysły?
Może księga będzie jeszcze w Sądzie?
http://www.zazi.waw.pl/Ksiegi-Wieczyste/Przasnysz.html

Kiedyś pojechałam na jeden dzień (benzyna była tańsza!) do archiwum bo księgi wieczyste tam jakoby były, tak mówiły bazy, a potem się okazało, że moja była jeszcze w Sądzie! Może to będzie także Twój przypadek.
W księdze są dokumenty będące podstawą wpisów.
Nazwę księgi ja biorę z map, ale jak powiesz Rzewnie i że stara księga, to może będą coś wiedzieli.

Łucja
lukasiek2

Sympatyk

Sprzedaż gospodarstwa w XIX w. - czy istnieją dokumenty

Post autor: lukasiek2 »

Witam,
Mój problem to problem typu "gdzie i czy w ogóle da się znaleźć".
Moi przodkowie pochodzący z północy Mazowsza sprzedali w latach 80. XIX w. ziemię i zakupili inne grunty w innej wsi (również na północy Mazowsza) i tam już zostali. Moje pytanie brzmi: czy takie transakcje zachowały się w postaci jakichś dokumentów? Jeśli tak to gdzie szukać?
Pozdrawiam
#maol

Sympatyk

Post autor: #maol »

Może Komisarz do Spraw Włościańskich odpowiedniego powiatu i guberni.
Pozdrawiam
G.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

notaroisze?? i księgi hipoteczne jesli się zachowały
Pozdrawiam
Wojciech P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”