Jak ustalić miejsce urodzenia przodka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ja się nie znam, ale Marianna to mogła służyć z pół wieku po śmierci Fryderyka, a jego młodszy brat co to odziedziczył..tez bardzo dużo młodszy nie był
znaczy się co ja chciałem:) że w drugiej połowie XIX wieku (a o tym mówimy nie o Insurekcji) to chyba raczej z tym dworem w Łomiankach a i wielką własnością to nie tak prosto...a i uwłaszczenie to też raczej przypadło nie w starości/sile wieku Marianny
tj ja podtrzymuję, że (np w odróżnieniu od znanej Ci sytuacji z prawobrzeżnego vis-a-vis a i wielu innych miejsc) Łomianki to raczej nie model
bogaty dwór/wielki gospodarstwo skupione w jednym ręku + otoczka/praca najemna ściśle związana z owym dworem

..chyba;)
co nie znaczy że "od zawsze" w Łomiankach hurtownie, warsztaty i inne przedsiębiorstwa były:)))
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Kilka uwag.

Publikacja już przetłumaczonych aktów, może dać więcej wyników. (nie każdy zna rosyjski lub ma czas na tłumaczenie)

Fryziak może być spolszczonym nazwiskiem. Np: osoba pochodząca z Fryzji? Niem. Fritz?
Należy też wziąć pod uwagę ewolucję lub przekłamania; Fryz; Fryc; Frys; Frysiak; Fryciak.
Ustalenie genezy tego nazwiska wydaje się być obowiązkowe. (pochodzenie nazwisk, Ewa Szczodruch)

W bazie ancestry.com występują Anton (Antoni?) i Agnes (Agnieszka?) Fryziak.
California Passenger and Crew Lists, 1882-1957

FrySiaków – 3 strony.

Hamburg Passenger Lists 1850-1934; Thomas i Silvester FryCiak.

Canadian Passenger Lists, 1865-1935 Barbazy :wink: FryCiak

Powyższe dokumenty mogą zawierać istotne informacje, dotyczące Twojej kwerendy.
Po skany tychże, (na wypadek zainteresowania) zwróć się do Krysi Czerniga.

Powodzenia.............

Gospel
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Gdzie jest ten Rzeszów napisany? Jako miejsce urodzenia Marianny, tzn. gdzie jest akt zgonu, nie widzę go jakoś. Ale na stronie podajesz, że urodzona ok. 1846 r., co pasuje do Marianny Fryziak urodzonej w kujawskiej parafii Chodecz. Może to o nią zatem chodzi?
Niedaleko jest tam miejscowość Rzeżewo, brzmi dość podobnie jak Rzeszów.

Łucja
marzanna175

Sympatyk
Adept

Post autor: marzanna175 »

Zaraza wrzucę na moją stronę akt zgonu Marianny, tam jest Rzeszów.Całkiem możliwe że to jest to Rzeżewo, a nie Rzeszeów
Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
marzanna175

Sympatyk
Adept

http://fryziak.avatar.hekko.pl/dokumenty/akty-zgonu-4 tu jest akt zgonu Marianny jako drugi akt na stronie. Jest niestety napisane że w zaborze austriackim ;(

Do Włodzimierza.
Założyłam tak, może i błędnie ale- Jan to mój pradziad - jego syn Józef mój dziadek ( dziadka ledwo ale pamiętam ) , Zdzisław mój ojciec a syn Józefa. Przepraszam za kawałek wyliczanki - ale ważne. Ojciec pamiętał z opowieści ojca swego, że od czasu przeprowadzki Marianny tutaj ( w okolice Warszawy) zawsze przy dworze służyli prócz 2-3 lat w Warszawie, gdzie u jakiejś hrabianki skoligaconej z Potockimi . Z Warszawy do Jabłonny już do Potockich.. Możliwe że to się okaże śladem donikąd,ale..... ;) Wąsowiczów z drugiej strony też szukam i znajduje w bardzo nieoczekiwanych miejscach ale ich łatwiej bo szlachetnie urodzeni byli ;)
Marzanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jeśli co nieco na Jabłonnę wskazuje...to może - korzystając, że co nieco z tego okresu z ewidencji ludności się zachowało - tym sladem iść?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
marzanna175

Sympatyk
Adept

Na Jabłonnę dożo ale od 1905 około, dzięki spróbuje.
Marzanna
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Marianna Fryziak, matka Jana, w 1906 roku (przy akcie jego zgonu) określona jako panna, w dwa lata później, w akcie zgonu (swoim) określona jako Fryziakowa.
Czyli ślubu nie było, bo zmieniłaby nazwisko. Podejrzewam, że jako starsza osoba była po prostu nazywana tak, jak większość jej rówieśnic, mężatek czyli z tą końcówką -owa. Zresztą zgłaszający zgon nie musieli jej znać zbyt dobrze, mogli uznać, że była wdową. Rzeżewo (w akcie Rzeszewo, nie Rzeszów - może Rzeżewo nazywało się wówczas Rzeszewo?) też mogli skojarzyć (oni lub ksiądz) z Rzeszowem i ten automatycznie do zaboru austriackiego. Statystyka występowania nazwiska pasuje do kujawsko-pomorskiego, poza tym to znacznie bliżej okolic Warszawy, w końcu to też była gubernia warszawska.

Co do tej Jabłonny dopiero od 1905. To tylko dlatego, że masz dane z metrykaliów. Podejrzewam, że mieszkali jakiś czas zanim zaczęli w tej Jabłonnie umierać. KLS czy inne spisy z Jabłonnej czy Łomianek mogły trochę naświetlić sprawę, kiedy przybyli, skąd itp.
Sprawa wyglądałaby prościej gdyby Marianna zmarła przed synem i to on zgłaszałby fakt zgonu. Na pewno więcej i bardziej rzetelnych danych pojawiłoby się w akcie. Niestety było odwrotnie.
Tylko ta Galicja w akcie Jana mnie uwiera.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Fryziak jest na Kujawach, a w okolicach Rzeszowa - Fryz. Te Kujawy bardziej logiczne jednak, ale pamiętaj o Fryzach (sama mam w drzewie to nazwisko właśnie w rzeszowskich okolicach, Katarzyna Fryz, ur. 1800, córka Macieja Fryza ur. 1771, Katarzyna była babką mojej prababki Weroniki Rusin).
Fryziaków na Kujawach sprawdzić koniecznie, jak ich wyeliminujesz to będziesz miała więcej przesłanek, że to inne okolice.

Łucja
marzanna175

Sympatyk
Adept

Galicja to jakaś pomyłka. Mam akty urodzeń dzieci Jana i Marianny Choroś. Jedno urodzone było w Łomiankach rok po slubie, dwóch synów w Warszawie, trzeci mój dziadek w Burakowie ( albo parafia na Młocinach, lub Tarchomin - do sprawdzenia) reszta dzieci w Jabłonnie parafia Chotomów. Musze sprawdzić spis ludności Łomianek o ile jedt dostępny z 1864-7 roku.
Darku pokaż mi uprzejmie gdzie w akcie małżeństwa Jana z Marianną z domu Choroś , matka Jana jest panną ? Tam nic takiego nie ma. Panną jest Marianna Choroś ,ie Marianna Fryziak albo ja mam cosik na oczach
Marzanna
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Ja o akcie zgonu, Ty o akcie ślubu. :roll:
Równie dobrze mógłbym spytać, gdzie w akcie ślubu Jana pisze Fryziakowa?

Gdzie dokładnie pisze panna, w odniesieniu do matki Jana, napisałem już w drugim swoim poście w tym wątku.
Wystarczy przeczytać.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”