Przedstawiam zdjęcie wykonane przez "Chrześcijański Zakład Fotograficzny ...oznański - Blachownia k/Częstochowy.
Przedstawia rodzinę Osuchowskich z ojca Józefa Ignacego oraz być może rodzeństwo Józefy Tomasik urodzonej w Sporyszu, podczas spotkania z okazji "święta Tadzia".
Przy stole po środku Józefa Osuchowska z domu Tomasik. Za nią sympatyczny pan z wąsikiem to jej mąż Leon Osuchowski syn Józefa Ignacego. Czy ktoś rozpoznaje na zdjęciu twarze swoich przodków? Kim mógł być podpisany na rewersie Teofil? Który to solenizant Tadzio?
link do zdjęcia:
Małgorzata Rejowska
Ostatnio zmieniony ndz 30 paź 2011, 20:21 przez Malgorzata_Rejowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Witam,
moze pomocnym bylby kontakt z Towarzystwem Przyjaciół Skawiny. Nie rozpoznaje nikogo ale z mojej rodziny Krycińscy i powinowaci Cabanowie mieszkali w Skawinie / Korabnikach. Polecam sie pamieci i zanotowalam powyzsze nazwiska w razie jak bym cos uslyszala.
Przepraszam, ale zrobiłam błąd. Wpisałam Skawinę (nie wiem dlaczego) zamiast Sporysz. Taką nazwę miejscowości znalazłam w rodzinnych zapiskach niestety w ksiegach parafii w Żywiec-Sporysz nie znaleziono jej aktu urodzenia. Może jednak to nie pomyłka rodzinna.
Dalej liczę, że ktoś ze zdjęcia zostanie rozpoznany.
Pozdrawiam
Małgorzata Rejowska
Już raz szanowne grono forumowiczów pomogło mi w mych wątpliwościach przy identyfikacji zdjęć. Znowu mam podobną zagadkę i chciałbym zaczerpnąć opinii innych. Tym razem chodzi o porównanie tych dwu zdjęć:
Czy według Was jest ten sam mężczyzna, czy jednak nie?
Dodam jeszcze, że oba zdjęcia wykonano mniej więcej w tych samych latach. Atelier, w którym wykonano zdjęcie po lewej chwali się nagrodą Ministerstwa Finansów cara Mikołaja II, więc zapewne wykonano je nie wcześniej niż w 1896 r. Atelier, w którym wykonano zdjęcie z prawej działało od 1897 r.
Już raz szanowne grono forumowiczów pomogło mi w mych wątpliwościach przy identyfikacji zdjęć. Znowu mam podobną zagadkę i chciałbym zaczerpnąć opinii innych. Tym razem chodzi o porównanie tych dwu zdjęć:
Czy według Was jest ten sam mężczyzna, czy jednak nie?
Dodam jeszcze, że oba zdjęcia wykonano mniej więcej w tych samych latach. Atelier, w którym wykonano zdjęcie po lewej chwali się nagrodą Ministerstwa Finansów cara Mikołaja II, więc zapewne wykonano je nie wcześniej niż w 1896 r. Atelier, w którym wykonano zdjęcie z prawej działało od 1897 r.
Ten sam, albo brat bliźniak jednojajowy! Sprawę komplikuje tylko odmienne ujecie i inna jakość obu zdjęć. Z podobieństw wymienionych przez mego szanownego poprzednika, zwróciłbym uwagę przede wszystkim na tak charakterystyczny wskaźnik jak kształt ucha : górą lekko odstającego, z dolnym płatkiem przyrośniętym.
Głowię się nad tym już od dłuższego czasu i też ilekroć na te zdjęcia patrzyłem, zdawało mi się że to ten sam człowiek. Jednak zawsze rozpatrywałem to pod kątem, że te zdjęcia mają większą rozpiętość czasową. Na zdjęciu po prawej, szczególnie patrząc na oryginały, sprawia wrażenie trochę starszego. Ale to może być tylko złudzenie, wywołane innym ujęciem i powiększeniem oraz aparaturą i kunsztem fotografów. Wczoraj doszedłem do wniosku, że zdjęcia są z tego samego okresu i naszły mnie wątpliwości.
Właśnie uszy, proporcje twarzy i fryzura i ogólne podobieństwo przemawiają za tym, że to jednak ten sam mężczyzna. Kim jest ten człowiek? Tego zapewne nigdy się nie dowiem, być może jeden z braci mego pradziadka...
rysiowski pisze:
Kim jest ten człowiek? Tego zapewne nigdy się nie dowiem, być może jeden z braci mego pradziadka...
A tego proszę nie wykluczać. Sam mam dość dużo nierozpoznanych zdjęć. Ale dowiedzieć się można jeszcze dużo. Mam jedno zdjęcie które na pewno zrobione zostało przed 1918 rokiem. Przedstawiało ono dwóch braci mojej praprababci, żonę i teściów jednego z nich. Odszukałem daleką rodzinę- wnuków i prawnuków osób ze zdjęć i oni wyjaśnili mi, kto to jest, a także podzielili się swoimi fotografiami, wśród których było m.in zdjęcie mojego prapradziadka i to w wyśmienitej jakości i w dość młodym wieku, co dla mnie jest rarytasem. Także nigdy nie nic nie wiadomo. Chociaż dla mnie jako osoby młodej sprawa mogła być prostsza, bo żyją jeszcze osoby z pokolenia moich dziadków i sami dziadkowie.
Pozdrawiam,
Kuba
Czy Waszym zdaniem może to być ta sama osoba? Zdjęcia nr 1 i 3 to to samo zdjęcie, tylko trochę odbarwione. Mizerna jakość, gdyż jest to zdjęcie zdjęcia z gazety. Niestety mam je tylko w takiej formie. Środkowe zdjęcie z mego rodzinnego archiwum.
Witam , według mnie to te dwie osoby są w podobnym wieku ale ta bardziej są braćmi niż ta sama osoba i zdjęcia są każde z innych stron i zakładów ; pozdrawiam - Julian