Witam,
zaraz powiem, ze nie znalazlam nazwiska Reyman ale chce dodac ze co do okresu od pazdziernika 6, 1939 roku do konca lipca, 1941 roku w Polsce, to trzeba tez przejrzec ksiazke wydana w j. angielskim pod tytulem "The Black Book of Poland." Czarna ksiega Polski dlatego ten tytul bo opisuje niemieckie barbarzynskie zachowanie sie w Polsce. Wydana byla przez Polskie Ministerstwo Informacji w 1942 roku w USA. Wiem, ze spis nazwisk z tej ksiazki jest gdzies w sieci ale nie mam tego linku. Moze ktos inny ma link i doda go pod tym tematem.
Ksiazka jest bogato ilustrowana niemieckimi plakatami co do egzekucji. Wtenczas nie bawiono sie w te przerozne wybielanie niemieckich poczynan jako 'hitlerowskie lub gestapowskie lub nazistowskie' nazywano niemieckie zachowanie tym co ono bylo "niemieckim barbarzynstwem." A przez ostatnie dwa miesiace tego okresu pisze ze bylo srednio dzienne 1576 egzekucji. Na tyle w tym okresie zebrano dokumentacji. Ksiazka byla wydana bez komentarzy i opinii, bo chodzilo o pokazanie swiatu niemieckiego zachowania w Polsce.
Nie wiem czy wszystkie nazwiska byly ewentualnie podane w indeksie bo jako mlodziodka dziewczynka sprawdzilam wszystkie plakaty i pamietam ze kilka nazwisk nie bylo podanych w indeksie. Niestety, dzis nie moge mych notatek znalesc. Mysle, ze powazni historycy napewno to zrodlo przegladli i dodali pominiete nazwiska. Pamietam, ze bylam w szoku przegladajac ta ksiege. Posiadam ksiazke z pierwszego wydania zakupiona przez mego pradziadka.
Pozrawiam,
Jana
Powód zgonu 1941 r. Gdzie szukać ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Jako ciekawostkę możesz pod poniższym linkiem obejrzeć budynek w którym do sierpnia 1944 roku mieścił się komisariat XXVI PP. Widać go dobrze na ortofotoramie z 1945 roku z nie zniszczonym dachem.
http://fotoadres.pl/2886/Warszawa/Bytomska-6
Administracyjnie obejmował cały Żoliborz i Powąski. Do dzisiaj można obejrzeć tablicę adresową z numerem hipotecznym budynku na ulicy Obozowej 74

http://fotoadres.pl/2886/Warszawa/Bytomska-6
Administracyjnie obejmował cały Żoliborz i Powąski. Do dzisiaj można obejrzeć tablicę adresową z numerem hipotecznym budynku na ulicy Obozowej 74

- Kaczmarek_Aneta

Re: Powód zgonu 1941 r. Gdzie szukać ?
Mam pytanie do Mariusza - czy udało Ci się może dowiedzieć czegokolwiek na temat archiwum Zakładu Medycyny Sądowej?mariusz_reyman pisze:Dzięki za sugestię, na pewno w najbliższym czasie postaram się skontaktować z Zakładem Medycyny Sądowej.jotzet pisze:Podjedź na Oczki i zapytaj czy zachowało się jakieś archiwum z tamtych czasów?
Od wczoraj jestem tym tematem również zainteresowana, gdyż otrzymałam z Archiwum USC kopię aktu zgonu siostry mojej babci (rok 1957). W Uwagach zanotowano, że kartę zgonu wystawił ZMS w Warszawie. Nie jestem pewna czy na Smyczkowej mogły zachować się załączniki do zgonów, ale podejrzewam, że duplikat takiej karty (bądź jej odpis) mógłby teoretycznie spoczywać w archiwum ZMS.
Pozdrawiam
Aneta