Janowski powiat, Miejscowość ...

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Witam!
Mój prapradziadek ma w akcie ślubu(Szwelice ) napisane, że urodził sie w Łukowych. Jaka to moze być miejscowość, moze ktoś mi podpowie.
Z góry dziekuję za pomoc
Danka
alzheimer

Sympatyk

Post autor: alzheimer »

mdanka pisze:Witam!
Mój prapradziadek ma w akcie ślubu(Szwelice ) napisane, że urodził sie w Łukowych. Jaka to moze być miejscowość, moze ktoś mi podpowie.
Z góry dziekuję za pomoc
Danka
Po pierwsze: co to ma wspólnego z powiatem janowskim?
Po drugie: chodzi najprawdopodobniej o
Łukowo – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie makowskim, w gminie Karniewo.
(źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ukow ... wieckie%29)
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

basiaps pisze:Marku,
obecnie w Polsce są dwa miejsca o nazwie Łuże :D . Jest to część miasta Mielec (woj. podkarpackie) oddalona od niego o około 5 km oraz położona w pobliskim lesie Gajówka.
Do Janowa Lubelskiego jest około 75 km (...)
W przypadku Łążka pewnie jest nie co gorzej. W tamtych okolicach istnieje miejscowość o takiej nazwie i znajduje się trochę bliżej Janowa Lubelskiego - leży pomiędzy Tarnobrzegiem a Łoniowem

http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... d01tt.jpg/

Nie jest jednak jedyną, ale jednak najbliższą Janowa Lubelskiego. Inna jeszcze z tamtych okolic i o tej nazwie leży bowiem w obecnym powiecie stalowolskim w gminie Zaklików

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81%C4% ... karpackie)

a ta zaś jak podała Łucja
Łucja pisze:"Ukaz carski z 19 (31) grudnia 1866 całkowicie zmienił podział administracyjny guberni lubelskiej, a w szczególności utworzył w niej powiat janowski. W jego skład weszło:

6 miast: Annopol, Janów, Kraśnik, Modliborzyce, Urzędów i Zaklików
18 gmin: Brzozówka, Chrzanów, Dzierzkowice, Gościeradów, Janiszów, Modliborzyce, Olbięcin, Ostrów, Potok Wielki, Rachów, Stróża, Studzianki, Świeciechów, Wilkołaz, Zakrzówek, Zdziechowice, Zdziłowice i Zofianka."

była w powiecie janowskim

pozdrawiam - Sławek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

To już kolejna propozycja:)
no dobrze - a jak brzmi dokładnie nazwa miejscowości widniejąca w załączonym przeze mnie linku? Lute? Łuże? Łążek? inaczej?

Marek
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

jakimś biegłym w cyrylicy nie jestem, tym bardziej, że od podstawówki już trochę minęło :D Literki jednak całkiem nieźle składam... Jednak biorąc pod uwagę czynnik ludzki tj charakter pisma sporządzającego, proponowałbym udostępnić większy fragment posiadanego dokumentu. To powinno pomóc przyzwyczaić oko i rozpoznać to co autor miał na myśli :)
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Panie Sławomirze, oto i on.
Fragment kls-u z gminy Firlej. Michał figuruje jako pierwszy.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 34d2c.html

Marek
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

jak dla mnie to żadne Łuże, Łążek czy Lute... ale coś w rodzaju LUSZAWA (?)... (Lużajejano / Łużajejano - od luszawskiego)
http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 02qqh.jpg/
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

marekzaborski pisze:no dobrze - a jak brzmi dokładnie nazwa miejscowości widniejąca w załączonym przeze mnie linku? Lute? Łuże? Łążek? inaczej? Marek
widze: Łuże ale nie wykluczam, ze napisano Łużek janowskawo ujezda,
biorac powyzsze pod uwage, stawialabym na Łążek, tym bardziej, ze nazwa zblizona do zapisu a w owym powiecie byly dwie wsie o tej nazwie.
str. 87
http://zbc.uz.zgora.pl/dlibra/docconten ... 6&dirids=1

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

odczyt zapisu to jedno (Łuczże, Łuże, itd.)
interpretacja to drugie - i tu wszyscy poprzednicy mieli absolutną rację;
chodzi o nazwę współcz.'Łążek' (na niektórych mapach XIXw. Łączek).
Brak odniesienia czy Zaklikowski czy Ordynacki czy inny, kwerendę należy prowadzić we wszystkich prawdopodobnych parafiach;
Janów i Zaklików.
Powodzenia :lol:
Jurek K.S.
Pozdrawiam
Jurek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

jurekstefan pisze: kwerendę należy prowadzić we wszystkich prawdopodobnych parafiach;
Janów i Zaklików.
Powodzenia :lol:
Jurek K.S.
W Janowie tego rocznika nie ma, Zaklików też w AP Lublin brak :(

Panie Sławomirze, tam chyba w tej samej linii jest początek słowa "ja-nowskiego" i to wygląda jakby było jednym wyrazem..

Bardzo Państwu dziękuję, kolejny raz, za rady, spostrzeżenia, pomoc.
Podzielę się informacjami, kiedy tylko coś nowego w tej sprawie znajdę:)

Dzięki wielkie.
Marek
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
kończąc temat - chodzi o miejscowość Lute w gminie Modliborzyce - tak wynika z aktu ślubu Michała.

Pozdrawiam
Marek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

A to ciekawe, w KLS pisze jak byk Łuże, chociaż jest tak rozwleczone, że niektórzy mogą mieć problemy z jego odczytaniem.
Reszta już się zgadza Janowskowo ujezda, Lublinskoj guberni. Na wiki nic nie podają że Lute nazywało się kiedyś inaczej.
Sprawdzaj to Lute a przy okazji w słowniku Królestwa Polskiego co do nazw z tych czasów. Może urodził się w Lute a mieśzkał w Łuże albo odwrotnie.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Darku,
urodził się w Lute, a mieszkał w Czerwonce Gozdów w gminie Firlej.
Ja za diabła nie potrafiłem tego rozczytać, pierwsza propozycja tłumaczenia to było właśnie Lute, ale nie mogłem tego znaleźć nigdzie. Dalej w tym wątku sam widzisz ile różnych wersji. Teraz czytam w akcie ślubu, tzn z moim rosyjskim to jeszcze może się okazać, że zupełnie w innym miejscu się urodził, ale chyba jest napisane że w posagu Modliborzyce.
Marek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Pomijając kwestie odczytywania ż jako t, jest jeszcze kwestia pierwszej litery czytanej jako Ł lub L w zależności co za nią stoi.
Stoi zaś u a nie ju czyli czytam Ł. Drukowane inne niż pisane, ale podam przykład zapisu.
Луже - Łuże
Люте - Lute w rosyjskim pisanym t wygląda jak nasze m czyli podobne do Люmе
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

ja nie posiadam takiej znajomości języka rosyjskiego, żeby móc osądzić..
Bardziej opieram się na tych Modliborzycach niż na Lute/ Łuże...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”