Kresowy Portal Genealogiczny - Genealogia Kresowa

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Znalazłem jednak tą stronę i z niej też można ściągnąć ten plik.lub szukać nazwisk.
http://worldconnect.rootsweb.com/cgi-bi ... &id=I45534
Pozdrawiam M Maziarski
MMaziarski
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Mietku przesadziłeś z rozmiarem pliku.
zip to góra 1.68 MB z tej strony .
Fturas
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Ja również próbowałam wejść i obejrzeć , ale jest mały problem, posługuję się tylko w języku polskim i taki program jest dla mnie nieczytelny. Bardzo mi przykro. Pozdrawiam Bożena Balawender
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Na Portalu http://genealogia.kresowa.info/ mówi się o parafii św. Jana w Wilnie. Setki ksiąg metrykalnych tej parafii on-line. Jarosław Czarkowski rozpoczął indeksację już (śluby 1866-1876).
Pasjonująca lektura
Patrz tam: Forum, Metodologia poszukiwań genealogicznych
Przemek
dablju

Post autor: dablju »

Od dawna interesuje mnie genealogia rodów kresowych a więc m.in. kontynuacja pracy p. K.Pułaskiego co leży odłogiem jak gdyby od dawna z wiadomych powodów. Cieszył bym się bardzo gdyby zaistniało takowe Stowarzyszenie bowiem mogłoby w tej dziedzinie nareszcie coś zdziałać. Należałoby również uporządkować, poprawić i uzupełnić epokową pracą p. R.Aftanazego, co obecnie jest łatwiejsze dzięki licznym publikacjom wspomnieniowym i z wielu innych względów. Jest jak piszę łatwiejsze, ale z kolei osoby które pamiętały tamte czasy powymierały i z nimi wiele wspomnień i historii, więc jest trochę póżno na takie akcje.
Cała moja rodzina po mieczu i kądzieli wywodzi się ze wschodu więc bardzo mnie ta inicjatywa interesuje. Pozdrawiam J.Jaroszyński
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Waldek Stankiewicz zaczął wprowadzać do Biblioteki Zasobów Kresowych karty spisowe podatników powiatu nowogródzkiego. Na początek postanowiliśmy wprowadzić wszystkie spisy z roku 1795 obejmujące całą gubernie mińską oraz dwa powiaty gubernii wileńskiej (Dzisna i Wilejka).
Karty pisane są po polsku i zawierają wiele cennych informacji.
Następny w kolejności jest powiat miński.
Przemek
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

da sie to dobrze pofotografowac i porobic indeksy?
czy to chodzi o spisy rewizyjne? Spotkalem sie z danymi z rejonu Nowy Dwor kolo Wasiliszek. Spis byl z 1795 roku
1795 (5th Revision)
1811 (6th Revision)
1816 (7th Revision)
1834 (8th Revision)
1850 (9th Revision)
1858 (10th Revision)

* sprawdzalem na stronie genealogii kresowej, czasem slabo widac, zbyt niska rozdzielczosc
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

da sie to dobrze pofotografowac i porobic indeksy?

Zapewne da się to dobrze pofotografować. Trzeba by pojechać do Mińska, poprosić o zgodę na fotografowanie. Potem trzeba by to zindeksować, itd itp.
Dostępne dla nas skany spisów lustracyjnych z 1795 roku są takiej jakości w jakiej je ktoś kiedyś wykonał. Ogólnie rzecz biorąc nie najlepsze, robione masowo, w pośpiechu z materiału który już został poważnie nadgryziony zębem czasu. Dopóki nie będziemy mieli lepszych podzielimy się tym co mamy. A do indeksowania chętnych nigdy za wiele.
misty69

Sympatyk
Mistrz

no dobrze, ale jak rozumiem te skany ktorymi dysponujecie, to sa te same skany ktore maja Zydzi z http://www.jewishgen.org/ ? Strona Bialoruska w archiwum sama powinna miec jeden w miare dobry aparat cyfrowy. Polska dostala pomoc od Niemiec, bardzo dobry i drogi skaner do archwizacji. Rownie dobrze moglaby wyjsc z inicjatywa o jakis specjalny grant dla archwium bialoruskiego, tak zeby kazdy ich skan od razu ladowal na laczu internetowym. Tu chodzi o europejskie dziedzictwo kulturowe
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Nie za bardzo rozumiem o czym rozmawiamy.
Przemek Kisielewski i piszący te słowa, to dwaj amatorzy którzy postanowili dołożyć swoją cegiełkę w dostępie do źródeł dotychczas niedostępnych dla przeciętnego poszukiwacza kresowych korzeni.
Nie mamy dostępu do skanów którymi dysponują Żydzi ani Białorusini. Są to skany pozyskane z bibliotek zza Atlantyku. Jakoś tak do tego Nowogródka bliżej nam przez Atlantyk niż przez Brześć.
Nie mamy też ani możliwości ani ochoty na walkę o granty. Specjalistyczny sprzęt, łącze internetowe i szybkie serwery to są tematy dla profesjonalistów, my ich nie mamy. Nie mamy też ust pełnych frazesów o "europejskim dziedzictwie kulturowym", mamy za to zapał do działania.
Jak masz ochotę zapraszamy na forum Genealogii Kresowej. U nas naprawdę jest miejsce dla pracowitych. Z gawędziarzami też sobie radzimy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Dodał bym coś jeszcze ale Waldek tak zgrabnie ujął istote zagadnienia.
Przemek
misty69

Sympatyk
Mistrz

Na terenie Bialorusi jest bardzo duzo cennych informacji, a poniewaz jest to bardzo biedny kraj + cala ta byle jaka postsowiecka mentalnosc ludzi tam zyjacych wiec to wlasnie im trzeba pomoc, chocby w alarmowaniu instytucji europejskich. Zasoby ktore posiadaja nie maja czasu czekac az sytuacja na Bialorusi sie zmieni.
Sugerowanie mi operowania frazesami jest bez sensu. Bez powyzszych wypowiedzi, napisalem do Europejskiej Biblioteki Cyfrowej. Dysponuja 250 mln $ na projekt wiec jesli nawet udaloby sie im poswiecic na Bialorus 1 mln$ w zamian za cyfrowe kopie - to warto.
Sam nie mam wielkich mozliwosci, ale przynajmniej staram sie prywatnie gdzies cos wspomniec i wykorzystac rozne znajomosci i sadze ze jesli nawet nic z tego nie wyjdzie konkretnego to moze tam w Zachodniej Europie pare osob predzej czy pozniej pomysli ze warto i ze oplaca sie i ze jest to w interesie UE.

Srodowisko genealogow polskich zaczyna sie konsolidowac. Tylko jak popatrze na glowna strone Mormonow gdzie mozna zapisac sie do indeksowania to jest pare miedzynarodowych organizacji genealogicznych. Nawet Czesi realizuja jakis swoj wlasny projekt, a u nas cicho szaaaa...

Ten caly 5th Minsk revision z 1795 roku jest u mormonow na o ile pamietam 143 mikrofilmach, zakladam ze to 143 tys klatek. Moglibysmy to opracowywac z wykorzystaniem ich oprogramowania, i ich skanow, zeskanowanych na profesjonalnych skanerach, tylko ze nikt sie do nich z tym nie zwrocil. Pisalem do nich emaila, ale im sie oczy otwieraja przy oficjalnym pismie organizacji genealogicznej.

Patrze jak jest zorganizowane jewishgen - tam to wszystko sie kreci wlasnie dzieki zapalowi wielu ludzi, owszem u nas tez tego nie brakuje, ale trzeba to odpowiednio skanalizowac. Nawet zbiorka pieniadzy na dany projekt...Jest oszacowanie "potrzebujemy ok. 3-10 tys$" i jakos sie to realizuje. Jezdza na Bialorus, wymianiaja informacje, sa w sumie bardzo daleko przed nami. Mozna isc za nimi. Wiem ze tu w PL wykorzystuje sie ich wiedze. Tylko ze np jesli chodzi o 5th revision to oni maja to juz od paru lat na 15 CD. Pisalem do kogos stamtad, jesli bedzie szansa zeby wyciagnac od nich co sie da, bez zbednego ponownego kopiowania to byloby super.

Sam w swoim zakresie chce pofotografowac bardzo duzo mikrofilmow z rejonu Lidy i mam juz przygotowane nr mikrofilmow i dzis albo jutro pisze w sprawie konkretnego zamowienia materialow. Musze sie tylko zorientowac co moge miec zaraz a co potem.

I na koniec w sprawie publikowanych klatek z 5th revision w bibliotece kresowej, jestem tam juz zapisany od jakiegos czasu, ogladalem te klatki i mysle ze moglbym poindeksowac. Tylko stanalem przed problemem - jakie tabele umiescic w excelu, bo przeciez te ktore sa po prawej stronie - zapewne dotyczace wieku sa bardzo niewyrazne. Owszem widzialem wzor na jewishgen ale moze warto byloby umiescic wystandaryzowany plik excela do pobrania. Poza tym pozostala kwestia nazwisk panieniskich, czy je zapisywac w meskiej formie - tu kwestia interpretacji, i czy tez miec dodatkowa pozycje dla panienskich nazwisk takie jakie sa.
Pzdr
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

W sprawie indeksacji oraz szablonu:
http://genealogia.kresowa.info/index.ph ... board=29.0

zapraszamy
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Co do współpracy Białorusi jestem dość sceptyczny , podczas mojej wizyty odebrałem wrażenie, że walka o "rząd dusz" trwa nadal i niestety przekłada się również na pracę instytucji rządowych, a wszelkie inicjatywy , które przychodzą z zachodu są traktowane bardzo podejrzliwie. Stąd podzielam zdanie Waldka, że trzeba robić swoje opierając się na tym co można na dziś osiągnąć, oczywiscie jakość mikrofilmów jest dość kwestionowalna, ale jak to mówią " lepszy rydz niż nic"
Paweł Jurewicz
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Mają rację ci którzy jak Rafał, ja, Waldek, Jurek i inni robią swoje.
Zła jakość skanów? Trudno się mówi. Nie można zrobić lepiej.
Misty ma również rację gdy mówi, że trzeba iść wzorem ludzi z jewishgen.
Właśnie po to stworzony został Kresowy Portal Genealogiczny.
Nie przypominam sobie misty69 deklarującego swój udział w przyszłym Stowarzyszeniu Genealogów Kresowian? Może się jednak myślę?
Jewishgen jest i powinien być wzorem właściwego działania.
Czy nie jest to wstyd, że Amerykańscy genealodzy żydowskiego pochodzenia mieli podpisaną umowę u współpracy z NDAP gdy my w tym czasie zajęci byliśmy na Genpolu bo ktoś akurat miał ciekawą książkę z nazwiskami?
Misty - zgadzam się z tobą, że trzeba dotrzeć i do samego diabła, tylko powiedz mi jak to zrobić?
Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”