Kampania wrzesień 1939- gdzie szukać?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jarek_Orszulak

Sympatyk

Post autor: Jarek_Orszulak »

Proponuję zacząć od ustalenia daty jego urodzenia. Jako punkt wyjścia - daty i miejsce urodzenia jego dzieci - i tak po nitce do kłębka :)
Do ustnych relacji rodzinnych podchodziłbym zawsze jednak z rezerwą, bardzo tu łatwo o, nawet niezamierzone i drobne, ale utrudniające obecnie ustalenie faktów, pomyłki i nieporozumienia.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Proponuję zajrzeć do 4 tomowej publikacji: Księga pochowanych żołnierzy poległych w II wojnie światowej. Wyd AJAKS, 1993-1998. T-1, Zołnierze września. T-2, Żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych. T-3, Żołnierze polskich sił zbrojnych na zachodzie. T-4, Żołnierze Wojska polskiego na wschodzie. T-5, Polscy jeńcy wojenni i internowani. Suplement.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

niestety nie posiadam, przeglądałem I tom w księgarni ORPAN w Lublinie było to chyba 1993 roku
Wojtala_1957

Sympatyk

Bitwa nad Bzurą - poszukuję krewnego

Post autor: Wojtala_1957 »

Witam

Poszukuję jakichkolwiek śladów. Dużo już udało mi się ustalić, ale ciągle nie znam miejsca pochówku i dokładnej daty śmierci.

Feliks Klein ur. 28.03.1905 roku, syn Franciszka i Anny Wichowskiej. Żołnierz ( nie znam stopnia ) VIII Pułku Artylerii Ciężkiej. Tuż przed wybuchem wojny jednostka rozformowana, a żołnierze wcieleni do 16 Pomorskiej Dywizji Piechoty i Grupy Operacyjnej Wschód Armia Pomorze. Nie wiem do której trafił, ale wziął udział w bitwie nad Bzurą. Ranny w pierś i w nogi trafia do szpitala polowego w Dobrzelinie koło Żychlina. I tu są już tylko znaki zapytania?!
W 1946 roku sąd uznaje Feliksa za zmarłego na podstawie zeznań dwojga świadków:
1. Żołnierza rannego w tej samej bitwie, któremu jakiś oficer przekazał obrączkę i dokumenty. Trafiły one jeszcze w 1939 roku do wdowy. Nic jednak nie umiał powiedzieć, a przekazane dokumenty zagineły w zbombardowanym domu.
2. Siostry zakonnej z Poznania, która zeznała, że widziała Feliksa w szpitalu, że zmarł tam, ale nie potrafi powiedzieć kiedy.

Na cmentarzu w Dobrzelinie nie ma po nim śladu, chociaż na płycie są nazwiska innych żołnierzy zmarłych w Dobrzelinie.
Do CAW dopiero się wybieram, ale tam znajdę tylko raczej przedwojenne dowody służby w 8pac.
Znalazlem w internecie relację doktora Wiktora Degi drobiazgowo opisującego swoją słuzbę w szpitalu w Dobrzelinie.
Po zajęciu terenów przez Niemców szpital został przemianowany na szpital jeńców wojennych i po jakimś czasie przeniesiony do Łowicza.
Może tam przenieśli Feliksa? Niestety nie znajduję śladów po tym szpitalu
Mało to jednak prawdopodobne, bo przeczy temu zeznanie rannego żołnierza?!

Wiem, że ktoś posiada powojenne spisy poległych w 1939 roku?
Z góry dziękuję za kazdą podpowiedz jak dalej szukać.

pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

zebrał Pan sporo informacji o swoim krewnym.
Może już Pan zna, ale polecam dodatkowo zajrzeć na:

http://www.e-sochaczew.pl/muzeum/index.html
oraz
http://www.niesmiertelnik.pl/niesmiertelni_1939.html

Pozdrawiam,
Aneta
Wojtala_1957

Sympatyk

Witam,

Tak jak pisałem każda podpowiedz jest cenna. I dlatego chciałbym bardzo podziekować. Na nieśmiertelniku już byłem, ale muzeum to bardzo cenny namiar. Polecam wszystkim ten kontakt. Bardzo merytoryczny, duża wiedza w temacie. A jaki będzie efekt okaże się za jakiś czas.

pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

To może warto jeszcze zajrzeć do następujących książek:

http://books.google.pl/books?id=1g5nAAA ... &lr=&cd=13

http://books.google.pl/books?id=mnUDAAA ... &lr=&cd=17

Pozdrawiam
AK
Wojtala_1957

Sympatyk

Ten pierwszy trop jest wart sprawdzenia. Dziekuję pani Aneto i czekam na dalsze podpowiedzi.

pozdrawiam
Wojtek
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Na 99% służył w II batalionie 18. Pułku Piechoty 26 DP
II batalion 1 września rozlokowany był w okolicach Wapna Nowego.

tomek
Wojtala_1957

Sympatyk

Witaj Tomku,

Skąd taka pewność co do jednostki? Jeżei mogę prosić, to rozwiń temat. Na dziś nie umiem napisać w jakim stopniu był Feliks, ale chciałbym aby to co piszesz było prawdą! W CAW nie ma teczki personalnej, więc raczej nie był oficerem. Jego córka pamięta, że przed wojną jeździł na ćwiczenia ( szkolenia ) do Torunia i Grudziądza. Sygnatura akt CAW to 8pac.
Nie wiem też, czy trop z Armią Poznań jest prawdziwy, ale możliwy. Armia Pomorze została podporządkowana Armii Poznań.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Rozwinąłem fragment, który znalazła Aneta.
Poniżej danych dot. Kleina, podporucznika, jest informacja o kapitanie Ignacym Frankowskim dowódcy III batalionu.
Skoro ten oficer dowodził III batalionem 18 pp, to umieszczony nad nim zapis dotyczy II batalionu.
Ppor. Feliks Klein był tam dowódcą plutonu moździerzy.

Obrazek

tomek
Wojtala_1957

Sympatyk

Niestety trop jest z dnia dziisiejszego. Nie wiem, czy jest dobry. Czy podporzadkowanie Armii Pomorze gen. Kutrzebie i Armi Poznań to własciwy kierunek. Wg Wikipedii 26 DP została przekazana pod dowództwo gen. Bortnowskiego i Armii Pomorze. Ale to jakby odwrotny kierunek. Ale i tak dzięki za zainteresowanie tematem Feliksa.

Fascynujący dla mnie w tej historii jest fakt, ze Feliks był ćwierć krwi Niemcem. Jego syn w latach siedemdziesiątych próbował otrzymać na tej podstawie obywatelstwo niemieckie. Podstawą odmowy był udział Feliksa w wojnie obronnej 1939 po stronie polskiej.
Wojtala_1957

Sympatyk

Rozmawiałem dziś z córką Feliksa. Twierdzi, że trop jest fałszywy. Ale i tak sprawdzę ten kierunek, bo w tej samej bitwie brało udział dwóch artylerzystów o tym samym imieniu i nazwisku. Bardzo intrygujące, ale mozliwe?!
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jeszcze kilka punktów zaczepienia (Dobrzelin), choć pewnie nie już tak znaczące:

http://books.google.com/books?id=jA5KAA ... hl=pl&cd=1

http://books.google.com/books?id=h8oWAQ ... hl=pl&cd=5

a może jakieś cenne informacje znalazłyby sie w Aktach Gminy Dobrzelin ?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... lin&word2=

Pozdrawiam,
AK
Wojtala_1957

Sympatyk

To był pierwszy trop którym poszedłem. Relacja doktora Wiktora Degi dzień po dniu opisuje rzeczywistość szpitala polowego. Jest tam też wzmianka o siostrach zakonnych, które przyjechały z Poznania. I tym tropem zamierzam pójść, bo mam zeznanie jednej z nich złozone przed sądem w 1946 roku. Inna sprawa, to przekłamania historii w Wikipedii i na stronie gminy. Piszą, ze jedynym lekarzem w Dobrzelinie był dr Witaszek, a to nie jest prawdą. Był tam spory personel medyczny. Chyba napiszę sprostowanie.

Bardzo dziękuję pani Aneto za pomoc. Sprawdzę jeszcze w Archiwach Państwowych. Czekam też na informację z muzeum w Sochaczewie.

pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”