Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Witam Od niecałego roku obrabiam już tą linie naszych Obi:) i życzę powodzenia, bo wiele rzeczy czeka tylko by je odkryć
W ramach możliwości służe pomocą
Witajcie, nie wiem, czy ktoś tu jeszcze zagląda. Mój prapradziadek nazywał się Józef Obidziński. Mieszkał w Rzeczkach, w których i ja od urodzenia mieszkam. Magda ja nazywała się Twoja babcia ze strony mamy?
Pozdrawiam
Jola
Nazwiska które badam: Obidzińscy, Ślesiccy, Ulatowscy, Klonowscy, Zarębscy, Nawroccy, Spychalscy, Morawscy/Murawscy.
A moja była teściowa jest Obidzińska z domu, urodziła się w Klarach, (Humięcino-Klary); Jej rodzice (Henryk, syn Walentego i Henryka z domu Czujak) byli urodzeni w Łyskowie i Pienicach, ślub brali w Zielonej.
Teściówka ma z 10 rodzeństwa w całej Polsce, jeśli komuś coś pasuje, proszę pytać.
Drodzy Administratorzy tego Forum!
Czy Was nie rażą błędy gramatyczne w tytułach tematów?
Tutaj napisano: "Obiedzińscy z pod ciechanowa" - może wypadałoby poprawić na: "Obiedzińscy spod Ciechanowa".
Dbajmy o czystość języka ojczystego!
Jacku, czy to takie istotne ?? Wszyscy wiedzą o co chodzi. Staram się nie robić błędów,ale też trafi mi się literówka,albo i "byk". Sorry taki mamy język.
Wracając do Obidzińskich,bo było Obidzino,od niedawna Obiedzino. Jolu,a czy możesz coś więcej o swoich Obi ??
Ula
Witaj Ulu,
mój prapradziadek nazywał się Józef Obidziński ożenił się z wdową Pauliną Grzybowska z.d. Klonowską. Zmarł w 1901 roku, dzięki mojej babci zachował się do tej pory jego grób. Jego rodzicami byli Aleksander Obidziński oraz Katarzyna z.d. Nasierowska. Najprawdopodobniej urodził się w Obidzinie, ale tego nie jestem pewna. Obidzińskimi dopiero teraz zaczęłam się zajmować.
Nazwiska które badam: Obidzińscy, Ślesiccy, Ulatowscy, Klonowscy, Zarębscy, Nawroccy, Spychalscy, Morawscy/Murawscy.
Witaj Jolu,
Jeśli jeszcze cię to interesuje mogę podać parę faktów o Twoim Józefie.
Urodził się 16.03.1838 r w Obidzinie, rodzice tak jak pisałaś - Aleksander i Katarzyna zd. Nasierowska. Aleksander urodzony ok. 1797 w Obidzinie, Katarzynaur. ok 1801 w Nasierowie Górnym, par. Ciemniewko. Daty urodzenia są wyliczone w przybliżeniu wg wieku podanego w ich akcie ślubu z dn. 14.02.1821r. (akt nr 16/1821) z parafii Ciemniewko. rodzice Aleksandra: Adam i Apolonia z domu Obidzińska, Katarzyny: Szymon i Marianna (nazwiska panieńskiego nie podano).
Ten Adam urodził się ok.1759, zm. 20.04.1824, Apolonia ur. ok.1762, zm. 19.04.1842, wszystko oczywiście w Obidzinie, jak to u Obidzińskich
Pozdrawiam
Basia
Jolu, Józef interesuje mnie o tyle, że nazywa się Obidziński i jest z Obidzina, no i na pewno jest jakoś spokrewniony z "moimi" Obidzińskimi. Myślę, że jego ojciec, ale raczej dziadek, mógł być bratem stryjecznym mojego praprapradziadka Macieja.
Utknęłam mianowicie na jego ojcu niejakim Pawle i jego żonie Łucji Smoleńskiej. Nic nie wiem na jego temat poza tym, że zmarł na pewno przed 1808, pewna jestem 2 jego synów (w tym rzeczony Maciej) i mniej pewna jeszcze dwóch. Nie mogę znaleźć jego rodzeństwa, innych dzieci, jeśli były, no i rodziców. O jego żonie nic poza imieniem i nazwiskiem.
Dlatego właśnie mam dokładnie spisane dane wszystkich Obidzińskich z metryk z lat 1808-1848 z parafii Pałuki, którzy w tym czasie się urodzili, zawarli małżeństwo lub zmarli. Próbowałam ich jakoś powiązać z moimi, ale powiązałam ich ze sobą, a mnie niewiele to dało, tzn. dało, ale jeśli chodzi już o następne pokolenia.
W parafii Zielona ksiądz był bardziej dokładny i wpisywał nawet dalsze pokrewieństwo jeśli istniało pomiędzy zgłaszającym, a świadkami aktu, właśnie np. brat stryjeczny, szwagier itd., a tu tylko "sąsiad" mimo, że nazwisko to samo.
No, ale przynajmniej mam spis wszystkich Obidzińskich z Obidzina, więc jeśli ktoś szuka kogoś z lat 1808-1848, to chętnie pomogę.
Basia
Basiu, mam do Ciebie prośbę. Czy w swoich poszukiwaniach natrafiłaś może na: Józefa i Marię Obidzińskich lub ich dzieci: Justynę, Izabelę, Józefa i Czesława. Wiem tylko, że 1915 roku wyemigrowali do USA. Justyna ur. 1909 roku, czyli teoretycznie jej akt urodzenia gdzieś powinien być. Nic o nich nie mogę znaleźć. Owa Justyna korespondowała z moją babcią, ale nie wiem dokładnie jakie było ich pokrewieństwo. Wiem jedno łączą ich Obidzińscy.
Jola
Niestety, to już okres, w którym obrabiałam tylko "swoich". Wprawdzie był wśród nich Józef żonaty z Marianną, ale to były tak popularne imiona, że na takie pary często można się natknąć. Zresztą ten mój byłby chyba za stary, żeby emigrować do Ameryki w 1915, bo urodził się w 1864. Zresztą to musiała być raczej dość bliska rodzina dla twojej babci, jeśli utrzymywały kontakt. Ale jeśli gdzieś natrafię na nich, a szczególnie Justynę lub Izabelę (bo to rzadkie imiona) to dam znać.