Waśniów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

IwonaLGGC

Sympatyk

Re: Waśniów

Post autor: IwonaLGGC »

Witam
Rozumiem, że zasoby metrykalne tej parafii sięgają aż 1604 r i wszystkie są tam na miejscu? Czy one nie powinny być przekazane chociażby do Archiwum Diecezjalnego? Ja poszukuję krewnych sprzed 1820 r. Maciej Loranty ur. w Nosówku ok. 1820 r, syn Jacka i Doroty Wojtanek/Wojtonek. Jeśli ktoś miałby jakieś informacje, proszę o kontakt.
A jeśli nie to na wiosnę wycieczka do Waśniówka. Pozostaje liczyć na przychylność i życzliwość Księdza Proboszcza
Nowakowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nowakowska_Katarzyna »

...wracam do parafii w nadziei , że może KTOŚ przejrzał metryki urodzenia z 1816 roku ?? Posiadam kopię [ alegat z 1840 r.par.Bodzentyn = ślub Michała Nowakowskiego ] z której nie wynika kto był ojcem dziecka - od zawsze Nowakowski Michał . Matką jest Helena Nowakowska Mierzejowska ( 30 lat )- obywatel Waśniowa .
Zgłosił Antoni Mierzejoski (30 lat) - obywatel Waśniowa. Może ...trudno gdybać dlatego bardzo mi zależy na wpisie chrztu w dniu 10.10.1816r.
Obecny Jacenty Delegowicz (50lat)iJakub Mierzejoski (50lat)-oboje obywatele Waśniowa.
podpisał X.Bonawentura Dobrowolski Urzędnik Stanu Cywilnego.
zgodność kopii z oryginałem ręczy X.Jan Kanty Zatorski Proboszcz Waśniowski z dnia 21.XI.1939r.
Może'coś' przegapiono przy tworzeniu kopii...prosze o podpowiedź gdzie szukać , telefony i listy do parafii nic nie wniosły.

pozdrawia Katarzyna N.
Opalinski_Piotr

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Opalinski_Piotr »

Odnawiam wątek. Czy ktoś z Państwa ma dostęp do metryk z Waśniowa ale tych sprzed 1890r.?
margaritare

Sympatyk

Post autor: margaritare »

Ja również poszukuję metryk z parafii Waśniów (I połowa XIX wieku). Są na parafii, ale nie idzie się tam ani dodzwonić, ani skontaktować mailowo. Czy ktoś ma dostęp do metryk?
Pozdrawiam,
Margarita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”