Nazwisko: Pawlikowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

Tak, zgadza się, to parafia starosądecka. Ale księgi, o których Pan teraz pisze to konsystorz, a księgi metrykalne zaczynają się od roku 1775 (zgony od 1786). W Tarnowie mają kopie tych ksiąg i to jedynie od 1830.
Ale rzecz w tym, że najbardziej interesujące byłyby informacje z lat wcześniejszych niż obejmują oryginały nawet. Trochę ich jest w księgach intabulacyjnych (m.in. wspomniana przeze mnie rezygnacja z pola), ale niestety nie udało mi się odnaleźć potwierdzenia, że występujący tam Jan to mąż Katarzyny Zaręby (a tak podejrzewam), za to ustaliłem, że Józef jest bez wątpienia tożsamy z moim przodkiem, bo tenże potem to samo pole sprzedaje. Na Pawlikowskich natrafiłem też w archiwach starosądeckich cechów rzemieślniczych, ale to w późniejszych latach niż najbardziej nas tu interesujący wiek XVIII. Wiążę pewną nadzieję z papierami pozostawionymi przez Wiktora Bazielicha w Bibliotece Jagiellońskiej - był on przedwojennym badaczem dziejów Starego Sącza, a także potomkiem m.in. Pawlikowskich.

Zobaczymy jeszcze czy jest coś na ten temat w podanej przez Ryszarda książce oraz co wiedzą w Medyce :)
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Przepraszam, czy mógłby pan sprecyzować swoje podejrzenia dotyczące Jana Pawlikowskiego, męża Katarzyny Zaręby, bo się nieco pogubiłam, a zainteresowana jestem bardzo bo to mój prapraprapradziadek. W tym samym czasie mieszkał w Cyganowicach inny Jan Pawlikowski, prawie rówieśnik, więc proszę uważać, bo się Janowie mogą pomieszać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

No właśnie - boje się, że mi się pomieszają ci Janowie. A po prostu podejrzewam, że to właśnie jeden z nich był bratem mojego praprzodka Józefa. Tyle, że to jedynie moje spekulacje na razie. Pewne jest, że najstarszym z rodzeństwa był Jakub, zmarły przed 1800, a najstarszym z żyjących wówczas był Józef (zmarł jeszcze Mikołaj, ojciec Franciszka, ale nie wiem którym z kolei był z braci). Reszta rodzeństwa to Jan, Wojciech, Klara (Ćwikowska po mężu Antonim) i Agnieszka (Niesiołowska). Wdowa po Jakubie to Klara.
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Jest też możliwość, że obydwaj Janowie byli braćmi. W XVIII w. zdarzało się to całkiem często, że rodzeństwo nosiło to samo imię (mam przykłady wśród własnych przodków). Nie wiem, jak sobie z tym fantem radzili rodzice, ale może to nieistotne. A za wszelkie informacje o Pawlikowskich z ksiąg intabulacyjnych byłabym wdzięczna dozgonnie, bo myślę, że jeśli nawet pański Józef i mój Jan nie byli braćmi, to byli kuzynami, i gdzieś się tam te linie w przeszłości schodzą.
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Jeśli byliby braćmi to znaczyłoby, że żył współcześnie z nimi jeszcze i trzeci Jan, bo dokument, na który się tu powoływałem wymienia wśród rodzeństwa tylko jednego Jana. Dlatego sądzę, że raczej braćmi nie byli, a jeden z nich był bratem mojego przodka Józefa. Pytanie tylko - który? Może prócz ksiąg intabulacyjnych pomogą inne dokumenty z tamtego okresu? Np http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... y_id=32265 W wakacje coś przejrze, ale ostatnio zajmowałem się raczej przełomem XIX i XX wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”