Brzezno Par.Brzegi-kieleckie Malczewscy Herbu Tarnawa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

Brzezie woj.świętokrzyskie
No to fajnie ze coś się ruszyło i u Ciebie Haniu, interesowałem się tak Malczewskim Szymon i Kossowskim Aleksandrem i ich rodzinami z uwagi jak wiesz ze mogą mnie zaprowadzić do moich Sawickich, bo obaj byli za świadków na ślubie mego pra ... dziadka już wdowca Walentego Jana w Brzezinach w 1762 roku. Nie wiem czy przeglądałaś w metrykach ; Opatów, tam też są Malczewscy, od lat 1708 są metryki ; pozdrawiam - Julian
- Hanna_Iwona

Tak Julianie oczywiście wiem,że Malczewski był świadkiem na ślubie Twojego Walentego Jana.Do Opatowa jeszcze nie zaglądałam zrobię to pozniej.Narazie skupiłam się do analizowania Malczewskich wokół Brzezna i Chęcin i pobliskich miejscowości.Dam ci znac jak coś odkryję.-Hania.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
- Hanna_Iwona

Brzezno Par.Brzegi-kieleckie Malczewscy Herbu Tarnawa
Poszukuję informacji o Annie z Mierskich Malczewskiej Posesorce miejscowości Brzezno.
Za wszelkie informacje będę wdzięczna.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona.
Ostatnio zmieniony ndz 09 mar 2014, 15:37 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marekzaborski

W Brzeziu par. Świętomarz też występują Malczewscy, w połowie XVIII w.
Marek
Marek
-
Sawicki_Julian

Witam Hania, w Metrykach Koronnych też występuje nazwisko Malczewski, Łempicki, Brzeziński, Kossowski, Rudnicki, Mikułowski, ci przeważnie z są sandomierskiego, tam dopasować się do szukanych lat ( na dole strony ), podaje link i pozdrawiam - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
-
GG_Grudzien

Re: Brzezie woj.świętokrzyskie
Niestety muszę zdementować powyższą informację. W parafii Świętomarz w latach 1673-1797 nie urodził się żaden Malczewski. Do roku 1771 nie ma równiez żadnych ślubów z udziałem Malczewskich.marekzaborski pisze:W Brzeziu par. Świętomarz też występują Malczewscy, w połowie XVIII w.
Marek
Pozdrawiam
Grzegorz
-
Sawicki_Julian

Powoli Grzegorz, może występują tu Malczewscy jako chrzestni, tam się roi od Urodzonych jako świadków i chrzestni. Znam tą parafię bo to moja z dzieciństwa, sam nie wierzyłem ze są tam Sawiccy w 1705 roku jak mi podałeś, a jednak są jako chrzestni zamieszkali w Tarczku, a to sąsiednia parafia : pozdrawiam - Julian
-
marekzaborski

kilka doslownie razy jako chrzestni.GG_Grudzien pisze:Niestety muszę zdementować powyższą informację. W parafii Świętomarz w latach 1673-1797 nie urodził się żaden Malczewski. Do roku 1771 nie ma równiez żadnych ślubów z udziałem Malczewskich.marekzaborski pisze:W Brzeziu par. Świętomarz też występują Malczewscy, w połowie XVIII w.
Marek
Pozdrawiam
Grzegorz
- Hanna_Iwona

Re: Brzezno Par.Brzegi-kieleckie Malczewscy Herbu Tarnawa
Dziękuję Wszystkim za informację.Zmieniłam już tytuł mojego zapytania.Hanna_Iwona pisze:Poszukuję informacji o Annie z Mierskich Malczewskiej Posesorce miejscowości Brzezno.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona.
Dokładnie chodziło mi o Annę z Mierskich Malczewską Posesorkę wsi Brzezno Par.Brzegi-kieleckie.Była żoną Michała Malczewskiego h.Tarnawa matką Dominika a Dominik ojcem Jana Niepomucena Malczewskiego h.Tarnawa.Ta gałąz zamieszkiwała Brzezno Par.Brzegi-kieleckie.Byli Posesorami tej wsi.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona.
Ostatnio zmieniony pt 09 maja 2014, 18:39 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hanna_Iwona

Witam wszystkich zainteresowanych nazwiskiem Malczewski h.Tarnawa.
Na dzień dzisiejszy dotarłam do nowych dokumentów dot.Malczewskich z obwodu Jędrzejowskiego.Z Brzezno,Ciesle,Chęciny,Mieronice,Mierzwin,Bełk itd są moimi przodkami z jednego drzewa h Tarnawa oraz Malczewscy h Tarnawa z Mierzyna Łódzkie dot.Juliana Malczewskiego potomek jednego z braci w obw.Jędrzejowskim.Cieszę się,że udało mi się dotrzeć i połączyć choć jeszcze nie wszystkich w jedność.
Hanna-Iwona.
Na dzień dzisiejszy dotarłam do nowych dokumentów dot.Malczewskich z obwodu Jędrzejowskiego.Z Brzezno,Ciesle,Chęciny,Mieronice,Mierzwin,Bełk itd są moimi przodkami z jednego drzewa h Tarnawa oraz Malczewscy h Tarnawa z Mierzyna Łódzkie dot.Juliana Malczewskiego potomek jednego z braci w obw.Jędrzejowskim.Cieszę się,że udało mi się dotrzeć i połączyć choć jeszcze nie wszystkich w jedność.
Hanna-Iwona.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
-
Sawicki_Julian

Witam Hania, znalazłem coś o Malczewskich i podaje to poniżej, gdzie to było nie pamiętam, na pewno czyjeś drzewko, ale pamiętam ze w latach po 1700 są Malczewscy ( i może wcześniej ) w Metryce Koronnej, nie wiem czy to znasz, bo podawałem już tu nieraz. To są nadania od królów różnych urzędów, nawet tych w Chęcinach, trzeba wchodzić w ; galeria ze skanami i na samym dole na czarnym pasku są strzałki do przesuwania stron, a zatrzymać się z czytaniem w środku księgi można przez zapis w zakładce tej strony i np. jutro czytać dalej.
Malczewskich jest tam kilku, tylko patrz w jakich latach powinno się szukać i czy to są nadania przywilejów i inne, wszystko tam pisze w każdym nr. sygnatury ; pozdrawiam i podaję link - Julian ; http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
=8 Katarzyna Mańkowska + Kazimierz Zakrzewski +(2) Maciej Karszewski +(3) Stanisław Malczewski
| | | | | |=b9 Barbara Malczewska ur. 1691 + Jakub Sarnowski
| | | | | |=b9 Krystyna Malczewska, Klaryska
| | | | | `=b9 Piotr Malczewski + Anna Umińska
| | | | | |=10 Wojciech Stanisław Malczewski ur. 1731
| | | | | |=10 Marianna Malczewska ur. 1742 + Wojciech Falkowski
| | | | | |=10 Szymon Malczewski ur. 1743
| | | | | |=10 Ignacy Malczewski + Marcjanna Estera Radońska
| | | | | | |=11 Kalikst Malczewski
| | | | | | |=11 Józefa Malczewska
| | | | | | |=11 Hipolit Malczewski ur. 1787
| | | | | | |=11 Elżbieta Malczewska ur. 1787 zm. 1806
| | | | | | `=11 Teofila Malczewska
| | | | | |=10 Jadwiga Katarzyna Malczewska + Stefan Książyński
| | | | | `=10 Franciszka Malczewska + Józef Paruszewski
Malczewskich jest tam kilku, tylko patrz w jakich latach powinno się szukać i czy to są nadania przywilejów i inne, wszystko tam pisze w każdym nr. sygnatury ; pozdrawiam i podaję link - Julian ; http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
=8 Katarzyna Mańkowska + Kazimierz Zakrzewski +(2) Maciej Karszewski +(3) Stanisław Malczewski
| | | | | |=b9 Barbara Malczewska ur. 1691 + Jakub Sarnowski
| | | | | |=b9 Krystyna Malczewska, Klaryska
| | | | | `=b9 Piotr Malczewski + Anna Umińska
| | | | | |=10 Wojciech Stanisław Malczewski ur. 1731
| | | | | |=10 Marianna Malczewska ur. 1742 + Wojciech Falkowski
| | | | | |=10 Szymon Malczewski ur. 1743
| | | | | |=10 Ignacy Malczewski + Marcjanna Estera Radońska
| | | | | | |=11 Kalikst Malczewski
| | | | | | |=11 Józefa Malczewska
| | | | | | |=11 Hipolit Malczewski ur. 1787
| | | | | | |=11 Elżbieta Malczewska ur. 1787 zm. 1806
| | | | | | `=11 Teofila Malczewska
| | | | | |=10 Jadwiga Katarzyna Malczewska + Stefan Książyński
| | | | | `=10 Franciszka Malczewska + Józef Paruszewski
- Hanna_Iwona

Witaj Julianie.
Dziękuję za linka jest wiele szukania i do poczytania pod warunkiem,że wie się czego szukać.
Drzewko,które mi podałeś dotyczy Malczewskich h Awdaniec a moje korzenie wg dokumentów wychodzą dokładnie od Malczewskich h Tarnawa tak jak wspominałam wcześniej Brzezno,Chęciny itd.Jak do tej pory szczęście mi dopisuje w dokumentach i uzyskaniu nowych informacji.(dokumenty dot. Pawła.Michała,Ludwika,Szymona,Andrzeja,Dominika, ur.ok.1700-1740)Dominika,Macieja,Stanisława,Mikołaja, itd. oraz ich potomków).Hanna-Iwona.
Dziękuję za linka jest wiele szukania i do poczytania pod warunkiem,że wie się czego szukać.
Drzewko,które mi podałeś dotyczy Malczewskich h Awdaniec a moje korzenie wg dokumentów wychodzą dokładnie od Malczewskich h Tarnawa tak jak wspominałam wcześniej Brzezno,Chęciny itd.Jak do tej pory szczęście mi dopisuje w dokumentach i uzyskaniu nowych informacji.(dokumenty dot. Pawła.Michała,Ludwika,Szymona,Andrzeja,Dominika, ur.ok.1700-1740)Dominika,Macieja,Stanisława,Mikołaja, itd. oraz ich potomków).Hanna-Iwona.
Ostatnio zmieniony pn 09 cze 2014, 12:07 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hanna_Iwona

Potwierdzam swoje wczesniejsze wypowiedzi.
Wszyscy Malczewscy herbu Tarnawa z obwodu Jędrzejowskiego i pózniejszych ich potomków jak Chwałki /Sandomierz oraz Mierzyn/Radomskie są jedną wielką rodziną tytułujących się herbem Tarnawa.Łącznie z Księdzem Józefem Malczewskim h Tarnawa.
Z Pozdrowieniami
Hanna-Iwona.
Wszyscy Malczewscy herbu Tarnawa z obwodu Jędrzejowskiego i pózniejszych ich potomków jak Chwałki /Sandomierz oraz Mierzyn/Radomskie są jedną wielką rodziną tytułujących się herbem Tarnawa.Łącznie z Księdzem Józefem Malczewskim h Tarnawa.
Z Pozdrowieniami
Hanna-Iwona.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
-
Sawicki_Julian

Witam Haniu, nie wiem czy znasz ten link, jest tu kilka archiwów w jednym miejscu, na wszelki wypadek podaję go i pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/view_fond.php
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/view_fond.php
- Hanna_Iwona

Dziękuję ci Julianie za cenne i pomocne wskazówki w poszukiwaniach genealogicznych.Jesteś osobą zawsze pomocną i uczynną z ogromną wiedzą genealogiczną.
Odezwę się do Ciebie na priva.
Pozdrawiam Hania.
Odezwę się do Ciebie na priva.
Pozdrawiam Hania.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona