Polacy przy budowie kolei transsyberyjskiej.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Borzija-to była osada zbudowana dla budowniczych kolei,na linii Czyta-Mandżuria.
Przodek musiał rozpocząć pracę przed 1900 r ponieważ w tym roku zmieniono nazwę na Suvorovskaya.
To Zabajkale ale też i kraina nazywana Daurią.

Bardzo ciekawie te rejony i życie zostały opisane w książce Konstantego Sedycha pt Dauria
(niestety nie wiem czy była tłumaczona).

http://royallib.ru/book/sedih_konstantin/dauriya.html

Niewykluczone,że nasi przodkowie mogli spotkać się,ponieważ "mój" został przeniesiony
z Czyty do miasteczka Mandżuria-musiał chociażby przez Borziję przejeżdżać :) no i pracowali "po sąsiedzku"
(stacje : Czyta........i kolejno : Borzia-Dauria-Mandżuria-granica Chin).

Anna Grażyna

ps 1
szkoda,że nie mam takiego zdjęcia pradziadka na łodzi.
ps 2
Grażyno do Rosji trzeba zawsze pisać na papierze :),
przekonałam się wielokrotnie,że nie odpowiadają na maile
Cóż, chyba dawne nawyki-papier to wciąż ...dokument :)
a dokument należy traktować z szacunkiem.
Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurowski_Rafał »

Fajnie że wreszcie ktoś ruszył te rejony, strasznie się cieszę ...

Mój krewny Adam (to brat pradziadka) wyjechał na pewno z żoną po 1906 roku, gdyż wcześniej w Lublinie i Grodnie urodziły się jego dzieci. W 1908 roku wyjechała z nim jego żona i tam w Borzji urodziła się jego córka Eugenia. Zresztą chcę zdobyć jej akt urodzenia zamierzam napisać do archiwum zabajkalskiego kraju, mam nadzieję że odpowiedzą. W 1911 roku Adama już na pewno w Borzji nie było w marcu wyjechał do Clevelend w USA

Czy ma Pani dostęp do książki o której Pani wspomniała?
Znalazłem film który jest chyba na podstawie tej książki.

http://www.youtube.com/watch?v=bXWA85Ig ... ton&wide=1

Bardzo możliwe że nasi krewni się znają w sumie nie wiadomo. Podobne zdjęcie może być także z Pani krewnym, ktoś może takie mieć. Jestem ciekaw czy krewni tych czterech Panów z mojego zdjęcia też się interesują kto na nich się znajduje ?

Jak na razie zwykle odpowiadają, choć z RGIA mam problem. Czasami może warto na papierze pisać choć ja z pokolenia dla którego to już trochę trudne :)

Pozdrawiam
Rafał
MagdaSpi

Post autor: MagdaSpi »

Dzień dobry, nie wiem czy ktokolwiek jeszcze czyta. Poszukuję informacji o stacji kolejowej w Czycie. Tam wychowywała się moja babcia. Próbuję poznać losy rodziny. Niestety nie wiem jak mieli na nazwisko, ale ważną informacją jest to, że w latach około 1910-21 prowadzili restaurację na dworcu kolejowym.
Może ktoś wie, gdzie szukać?
Pozdrawiam Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”