Uzyskanie odpisu/kserokopii a.s.c., a pełnoletność

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Trzymałem sie "strony technicznej" ale masz rację.W każdym razie od strony technicznej
Osoby małoletnie działają w urzędzie poprzez swoich przedstawicieli, którymi najczęściej są rodzice (art. 98 § 1 ustawy z dnia z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy; K.r.i o. (Dz.U. Nr 9, poz. 59 ze zmianami) lub opiekunowie (art. 155 § 2 K.r.i o.). Rodzice dokonują czynności prawnej w imieniu i ze skutkiem prawnym dla reprezentowanego dziecka. Czynności prawne, w imieniu małoletniego, może dokonać jeden z rodziców, np. złożyć wniosek o wydanie zaświadczenia itd.
Stefan
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Coś mi to dorozumiane pełnomocnictwo utkwiło w głowie.
Czy możesz mi wskazać na podstawie jakiego przepisu sformułowałeś takie pojęcie.
I jeszcze drobiazg. Ja nie pisałam o "obiegowości" tylko powtórzyłam za przepisami "drobne bieżące sprawy
życia codziennego". Ale to detal.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Nie ma mowy o pełnomocnictwie tam, gdzie uprawnienie wynika z ustawy. To, że cos funkcjonuje "obiegowo" nie oznacza, że jest poprawne. "
rozumiem (nadal), że chodziło o jakieś sformułowanie czy też procedurę, której opisem posłużyłem się jako przesłanką do wykazania o "poprawności prawnej"
co do przepisu (to raczej kwestia zasady nie przepisu) to...google?:) po co mam przepisywać jeśli to orzecznictwo? a jeśli miałbym nie przepisywać a wyciągać wnioski czy próbować tworzyć pełne analogie...byłoby to obiegowe nie zaś literalne z orzecznictwa, więc nieuzasadnione i z definicji podważalne:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marszycki

Sympatyk

Ja piszę o toku rozumowania urzędnika w oparciu o istniejące przepiy kc.kpa i krio.
Stefan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a tu się zgadzamy
tylko pytanie jak z tej wydeptanej (przez żądania odpisów) ścieżki zejść, gdy chodzi o ksero bez mocy urzędowej
jak mentalnie przestawić szybko i bezboleśnie, że mowa o czymś innym
a tak przy okazji (przepraszam za skok w bok)
http://www.rp.pl/artykul/758405,706573- ... unior.html
dziecko jako sprzedający nie kupujący, obiegowe, ale pewnie niedługo obrośnie w orzecznictwo i całkiem poważne interpretacje jeśli ograniczenie kwotowe jest tylko przy kupnie (przy sprzedaży już nie), a co do kategorii przedmiotu obrotu - prawie żadne
Przynajmniej to wyrażone w regulaminie i nie w punkcie "w pozostałych przypadkach k.c.")
Nie ma lekko ..spróbowałem wyobrazić sobie pełnomocnictwo, a że czasem łatwiej przelać i się podzielić
"Działając na podstawie []krio w imieniu niepełnoletniego XY na podstawie [] proszę o udostępnienie [] "nie do celów urzędowych" i jednocześnie ustanawiam pełnomocnika w osobie XY []" :)
i idź tu pracuj do USC:)
Marszycki

Sympatyk

Wszystko to wina nieostrości niektórych przepisów a tym samym prawia dowolności ich interpretacji.Urzędnik mysli:jest oświadczenie woli,czynność prawna i niepełna zdolnośc do czynności co w sumie daje odmowę !!! Nieważne co za dokument i w jakiej formie ma byc wydany.Niepełna zolnośc do cynności załatwia według niego sprawę.
Stefan
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Nie, po co i działanie na podstawie i pełnomocnictwo. Albo jedno albo drugie. Nie rozumiem tej konstrukcji.
Prawo nie da rady wszystkiego uregulować. Gdyby umieścić w kodeksach wszystkie przypadki to wtedy nikt by się w tym nie połapał. Poza tym życie idzie zbyt szybko naprzód. Od rozwiązywania trudnych sytuacji i przypadków są sądy i doktryna. Tak zawsze było i jest na świecie. W wyniku ich działalności potem nierzadko zmieniane jest prawo.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jak po co?
do dziadków teścia nie mam prawa zajrzeć, ma prawo mój potomek
więc to, że zaglądam (tj zezwalam na zajrzenie niepełnoletniemu potomkowi) to na podstawie krio robię
on ma parwo które ja realizuję poprzez wyznaczenie jego na ..
no tak to wygląda:)
Marszycki

Sympatyk

Nie udzielisz pełnomocnictwa osobie nie mającej zdolności do czynności.Raczej odwrotnie.Rodzic jest jednak przedtstawicielem takiej osoby i może sam dana sprawe zalatwić.Dajmy spokój z pełnomocnictwami.
Czuje że zaraz weźmiemy sie za wykładnię pawa.Nie ma to jak Common law
Stefan
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Nie udzielisz pełnomocnictwa osobie nie mającej zdolności do czynności"
o i tu się różnimy:) moim zdaniem do bycia pełnomocnikiem (tj w niektórych przypadkach) nie trzeba mieć pełnej zdolności prawnej
i te bułki są przykładem - bo z tego wynika (moim zdaniem), taka jest geneza skuteczności umów "zawieranych w życiu codziennym przez niepełnoletnich"
z udzielenia im pełnomocnictw w tym zakresie, (skutki opiekunów nadal obciążają przecież!) a powszechność i sensowność przerodziła się w "wypunktowanie jako zasadę" (co postulowałeś niedawno, opis poprzez określenie dokładne)
ale geneza właśnie taka

Rodzic (opiekun) może, ale dlatego, że działa jako przedstawiciel i w imieniu osoby, którą się opiekuje. Straciłby opiekę, przestałby móc wystąpić o odpis , kopie ASC dziadka teścia:)
Marszycki

Sympatyk

Pałnomocnictwo może byc udzielone osobie z ograniczona odpowiedzialnościa w szczególnych wypadkach.Dajmy zreszta spokój tym pełnomocnictwom.Przedstawicielem ustawowym osoby nieletniej i małoletniej jest rodzic i takie przedstawciesltwo upowaznia go do wystepowania w urzędach.Tak stanowi prawo.Podejrzewam ze osoba z ogrniczona odpowiezialnośią i pełnomcnictwem takze spotkałaby sie w urzędzie z odmową /to nie te bułki/ chociez i tu wiele zalezy od interpretacji prawa przez urzędnika.czy dana czynnoć może byc wykonana przez taką osobę.
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”