Nazwiska - Sz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Waldemar_Szala
Świątecka
Witam, od niedawna trochę próbuję czegoś się dowiedzieć o moich przodkach z okolic Zamościa. Pojawia się tam nazwisko Świątecka, które wydawało mi się popularne, ale po sprawdzeniu okazało się że w kraju nosi je niewiele ponad 500 osób. Pewnie możliwe są różne wariacje, ale to i tak niedużo.
Czy ktoś wie jakie jest pochodzenie tego nazwiska?
Czy ktoś wie jakie jest pochodzenie tego nazwiska?
- Ewa_Szczodruch

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- Ewa_Szczodruch

-
Odolecka_kasia

Sz
Pani Ewo kilka miesięcy temu poprosiłam Panią o etymologię nazwiska Szynter. Podaliście mi państwo że pochodzenie tego nazwiska jest od niem.rzecz.os. Sinter . http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =3682#3682
Mam pytanie w związku z tym.Czy jest możliwe że to nazwisko może mieć inną etymologię anizeli ta którą podaje słownik . Jak Pani myśli? np z języka japońskiego od słowa Szintaro?
Czy jest to możliwe? Zalezy mi na Pani opinii w tej kwestii. Dziekuję .Pozdrawiam serdecznie Kasia
Mam pytanie w związku z tym.Czy jest możliwe że to nazwisko może mieć inną etymologię anizeli ta którą podaje słownik . Jak Pani myśli? np z języka japońskiego od słowa Szintaro?
Czy jest to możliwe? Zalezy mi na Pani opinii w tej kwestii. Dziekuję .Pozdrawiam serdecznie Kasia
- Ewa_Szczodruch

Witaj Kasiu,
wielokrotnie pisałam, że jestem amatorką.
Jeżeli jednak w trakcie badań genealogicznych dotarłaś do jakichkolwiek przesłanek mogących tę hipotezę potwierdzić, to oczywiście. Miejsce urodzenia i zamieszkania przodków jest tu bardzo istotne. A etymologia jest nauką dość elastyczną.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
wielokrotnie pisałam, że jestem amatorką.
Jeżeli jednak w trakcie badań genealogicznych dotarłaś do jakichkolwiek przesłanek mogących tę hipotezę potwierdzić, to oczywiście. Miejsce urodzenia i zamieszkania przodków jest tu bardzo istotne. A etymologia jest nauką dość elastyczną.
-
Odolecka_kasia

Rozumiem . Te japońskie skojarzenia są raczej bardzo luźną intepretacją, stąd chciałam zasięgnąć porady znawcy w tym temacie. Nie jestem jednak językoznawcą wiec nie wiem co o tym sądzić aczkolwiek wydaje mi się to mało prawdopodobne, iż nazwisko Szynter może mieć swoje korzenie w języku japońskim. Dziękuje za odpowiedź
ŚWIACZNY
Witam wszystkich. Mam na nazwisko ŚWIACZNY i nie potrafię nic znaleźć na jego temat. Pomóźcie proszę
- Ewa_Szczodruch

Witaj!
Miło, że się zainteresowałaś moją skromną osobą, tzn. moim nazwiskiem. W Polsce noszą je 84 osoby i to tylko na Śląsku. Ktos mi kiedyś mówił, że jest pochodzenia czeskiego. Poza tym występuje również w Niemczech, oczywiście z wersją "S" zamiast "Ś" na początku i nie wiem jak oni to wymawiają. Nie wiem też czy kiedyś prof. Miodek nie mówił, że "świaczny" w gwarze śląskiej znaczyło "niebieski", ale juz dokładnie nie pamietam jego odpowiedzi. To wszystko co wiem, nawet nie umiem zlokalizować jakiegoś źródła, z którego mógłbym skorzystać. Pozdrawiam równie cieplutko...
Miło, że się zainteresowałaś moją skromną osobą, tzn. moim nazwiskiem. W Polsce noszą je 84 osoby i to tylko na Śląsku. Ktos mi kiedyś mówił, że jest pochodzenia czeskiego. Poza tym występuje również w Niemczech, oczywiście z wersją "S" zamiast "Ś" na początku i nie wiem jak oni to wymawiają. Nie wiem też czy kiedyś prof. Miodek nie mówił, że "świaczny" w gwarze śląskiej znaczyło "niebieski", ale juz dokładnie nie pamietam jego odpowiedzi. To wszystko co wiem, nawet nie umiem zlokalizować jakiegoś źródła, z którego mógłbym skorzystać. Pozdrawiam równie cieplutko...
-
przemekszymczak
pochodzenie nazwiska Szymczak
Witaj Ewo.
Co możesz napisać o nazwisku Szymczak, jakie jest jego pochodzenie?
Pozdrawiam.
Przemek Szymczak
Co możesz napisać o nazwisku Szymczak, jakie jest jego pochodzenie?
Pozdrawiam.
Przemek Szymczak
- Ewa_Szczodruch

Witaj Przemku
Szymczak 1486 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie 'Bóg wsłuchał', notowanego w Polsce od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Szymczak 1486 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie 'Bóg wsłuchał', notowanego w Polsce od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001