Nazwiska - Sz

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Waldemar_Szala

Post autor: Waldemar_Szala »

Dzięki i pozdrawiam.
M_K

Świątecka

Post autor: M_K »

Witam, od niedawna trochę próbuję czegoś się dowiedzieć o moich przodkach z okolic Zamościa. Pojawia się tam nazwisko Świątecka, które wydawało mi się popularne, ale po sprawdzeniu okazało się że w kraju nosi je niewiele ponad 500 osób. Pewnie możliwe są różne wariacje, ale to i tak niedużo.
Czy ktoś wie jakie jest pochodzenie tego nazwiska?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Świątecki 1631 - od nazwy miejscowej Świątki ( kilka wsi).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo DWN Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

K. Rymut pisze, ze nazwisko ŚWIĄTECKI moze takze pochodzic od slowianskich imion typu Świętobor, Świętosław, lub od przymiotnika swięty.
Wyraz swięty oznaczal pierwotny "mocny" .

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Mariuszu :D

W słowniku 'Nazwiska Polaków' prof. Kazimierza Rymuta znalazłam taką informację o nazwisku Twego dziadka:

Szczybroch ( bez daty źródłowej ) - od gwarowego szczyber, sczybry 'legowisko w lesie; gałązki'.

Odolecka_kasia

Sympatyk

Sz

Post autor: Odolecka_kasia »

Pani Ewo kilka miesięcy temu poprosiłam Panią o etymologię nazwiska Szynter. Podaliście mi państwo że pochodzenie tego nazwiska jest od niem.rzecz.os. Sinter . http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =3682#3682
Mam pytanie w związku z tym.Czy jest możliwe że to nazwisko może mieć inną etymologię anizeli ta którą podaje słownik . Jak Pani myśli? np z języka japońskiego od słowa Szintaro?
Czy jest to możliwe? Zalezy mi na Pani opinii w tej kwestii. Dziekuję .Pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Kasiu,

wielokrotnie pisałam, że jestem amatorką.

Jeżeli jednak w trakcie badań genealogicznych dotarłaś do jakichkolwiek przesłanek mogących tę hipotezę potwierdzić, to oczywiście. Miejsce urodzenia i zamieszkania przodków jest tu bardzo istotne. A etymologia jest nauką dość elastyczną.

Odolecka_kasia

Sympatyk

Post autor: Odolecka_kasia »

Rozumiem . Te japońskie skojarzenia są raczej bardzo luźną intepretacją, stąd chciałam zasięgnąć porady znawcy w tym temacie. Nie jestem jednak językoznawcą wiec nie wiem co o tym sądzić aczkolwiek wydaje mi się to mało prawdopodobne, iż nazwisko Szynter może mieć swoje korzenie w języku japońskim. Dziękuje za odpowiedź
seweryn

ŚWIACZNY

Post autor: seweryn »

Witam wszystkich. Mam na nazwisko ŚWIACZNY i nie potrafię nic znaleźć na jego temat. Pomóźcie proszę
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Sewerynie :D

I ja nie znalazłam etymologii Twego nazwiska. Moje źródła o niej nie wspominają. Może od świat ?

seweryn

Post autor: seweryn »

Witaj!
Miło, że się zainteresowałaś moją skromną osobą, tzn. moim nazwiskiem. W Polsce noszą je 84 osoby i to tylko na Śląsku. Ktos mi kiedyś mówił, że jest pochodzenia czeskiego. Poza tym występuje również w Niemczech, oczywiście z wersją "S" zamiast "Ś" na początku i nie wiem jak oni to wymawiają. Nie wiem też czy kiedyś prof. Miodek nie mówił, że "świaczny" w gwarze śląskiej znaczyło "niebieski", ale juz dokładnie nie pamietam jego odpowiedzi. To wszystko co wiem, nawet nie umiem zlokalizować jakiegoś źródła, z którego mógłbym skorzystać. Pozdrawiam równie cieplutko...
przemekszymczak

pochodzenie nazwiska Szymczak

Post autor: przemekszymczak »

Witaj Ewo.
Co możesz napisać o nazwisku Szymczak, jakie jest jego pochodzenie?
Pozdrawiam.
Przemek Szymczak
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Przemku :D

Szymczak 1486
- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Szymon, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego pierwotnie 'Bóg wsłuchał', notowanego w Polsce od XII wieku.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”