Witów, ale który? Diecezja kielecka?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Łucjo, wielkie dzięki, ale już sprawdziłam księgi z Nakła na GenBazie i nie ma naszego nazwiska.

Doroto, w przypadku Piotrkowa jest to inna gubernia i zwykle taka informacja była w akcie podana. W sąsiedniej parafii brał ślub mój prapradziadek, właśnie z panną urodzoną gdzieś koło Piotrkowa i było podane, że w Guberni Warszawskiej. A tu nic takiego nie ma.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Sławku,
to jest właśnie ten Witów, którego byłam pewna, a w którym moich Podmagórskich ani śladu!

Teraz jest to dekanat kazimierski.

Właśnie stąd ten cały problem, powinni być, a ich nie ma. Liczę jeszcze na to, że księgi w AP jakieś wybrakowane, a w parafii są lepsze egzemplarze i w końcu się znajdzie.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

I ja bym się na tym właśnie Witowie skupił - może być też tak, że chrzest był w którejś z sąsiednich parafii np Książnicach Wielkich
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Albo pojechali chrzcić do mamusi - gdziekolwiek :(
Pozdrawiam, Ela
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Elu ,to ja jeszcze podpowiem ze swych odkryć dzięki pomocy Justynki z Morawickich - K., otóż pradziadek mieszkał w 1814 r. w parafii Oleśnica, w 1817 roku mieszkał już w nowym domu w parafii Szczeglice, a syn urodził się w Staszowie w 1817 roku i tam był ochrzczony. Ten Staszów do niczego nie pasuje, jest pośrodku miedzy parafią Oleśnica, a Szczeglicami, myślę że to tam był szpital i położna, a dziecko trzeba było może osłabłe od razu chrzcić i tak tez zrobił pradziadek i tam jest metryka, fakt ze ten syn zmarł po roku w 1818. W innym przypadku z rodziny było tak że byli u rodziny w Wilnie z lubelskiego i tam się urodziło dziecko, może ze 300 km od miejsca zamieszkania i kto by trafił na taki rozrzut, tylko przez przypadek ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

worwag pisze:I ja bym się na tym właśnie Witowie skupił - może być też tak, że chrzest był w którejś z sąsiednich parafii np Książnicach Wielkich
Sprawdziłam Książnice. Nie ma. Kolejne parafie później.
Pozdrawiam, Ela
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Podpowiedź Blisko Piotrkowa jest Witów chyba parafia Sulejów
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

Ostrowski-Jerzy pisze:Podpowiedź Blisko Piotrkowa jest Witów chyba parafia Sulejów
W dekanacie sulejowskim jest parafia Witów.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Jerzy, Krystyno - tłumaczyłam już wcześniej, dlaczego nie może być dekanat sulejowski - byłaby adnotacja w akcie ślubu, że to inna gubernia i inna diecezja.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

e_karczmarczyk pisze:Jerzy, Krystyno - tłumaczyłam już wcześniej, dlaczego nie może być dekanat sulejowski - byłaby adnotacja w akcie ślubu, że to inna gubernia i inna diecezja.
Witaj Elu.

Twój Witów to chyba ten w gm.Koszyce d.woj.kieleckie.
(Akta metrykalne są w A.P. Kielce )

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

W genetece jest Podmagurski przez "u" z Jędrzejowa, pocz. XIX w. Warto zobaczyć tamtą metrykę zgonu.
Mapa nazwisk wskazuje na okolice Zawiercia, jako najliczniejszą grupę, chociaż bardzo niewielką, reprezentantów tego nazwiska (Podmagórski, "ó"), czy znasz tych obecnie żyjących o tym nazwisku?
Obecnie powiat Zawiercie i Jędrzejów sąsiadują ze sobą.

Łucja
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Kornelia_Major pisze:
Twój Witów to chyba ten w gm.Koszyce d.woj.kieleckie.
(Akta metrykalne są w A.P. Kielce )

Pozdrawiam, Kornelia
Kornelio droga, pisałam już, że ten Witów sprawdziła Ania, ta sama, która siedziała ostatnio ze mną w AD. I żadnego Podmagórskiego nie znalazła w żadnej z ksiąg. Sprawdzała dużo szerszy zakres, niż wynika z tego aktu ślubu, w którym pojawiła się nazwa "Witów"
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Łucja pisze:W genetece jest Podmagurski przez "u" z Jędrzejowa, pocz. XIX w. Warto zobaczyć tamtą metrykę zgonu.
Mapa nazwisk wskazuje na okolice Zawiercia, jako najliczniejszą grupę, chociaż bardzo niewielką, reprezentantów tego nazwiska (Podmagórski, "ó"), czy znasz tych obecnie żyjących o tym nazwisku?
Obecnie powiat Zawiercie i Jędrzejów sąsiadują ze sobą.

Łucja
Łucjo, Ten z Jędrzejowa, Krzysztof, to mój 3xpra-dziadek, urodzony pod Skalbmierzem. Jego młodszy syn Wojciech też w podobnej okolicy się urodził. A córka - w Prandocinie! Jak znalazł się w Jędrzejowie, nie mam pojęcia.

Natomiast starzy syn Krzysztofa, czyli mój prapradziadek Michał - urodził się nie wiadomo gdzie. Matki też nie znamy. A z Witowa pochodziło dwoje najstarszych dzieci Michała, liczyłam więc też na jego akt ślubu, a z niego dane o matce. Dlatego to dla mnie takie ważne.

Co do tych w Zawierciu i okolicach, to nasi baaaardzo dalecy krewni. Nawet zainteresowani genealogią dość poważnie, ale o naszych wspólnych przzodkach wiedzą dużo mniej, niż ja.
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Elu,
ja w dalszym ciągu uważam, ze Twojego szanownego przodka należy szukać w ......Urzędzie Stanu Cywilnego w Parafii Witowskiej w Departamencie Kaliskim Powiecie Piotrkowskim.................. . :)

Dorota
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Dorotko, w USC to na pewno nie, tam trzymają dokumenty tylko z ostatnich 100 lat, a my szukamy czegoś sprzed prawie dwustu :)

Ale co do parafii, to wykluczyć nie mogę. Chociaż szlak rodziny wiedzie nieco inną drogą, od Skalbmierza i Dzierążni w latach 1760-tych i w 1816 roku, poprzez Pińczów, Krzyżanowice, okolice Jędrzejowa i Michowa w latach 1820-tych (od 1827) do 1860-tych, potem do Kielc. Dziwne więc byłoby, gdyby nagle wyskoczyli na kilka lat (1822 i 1823) pod Piotrków. A ten Witów z dekanatu kazimierskiego pasuje lepiej, bo to bardzo blisko Skalbmierza.
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”