Nazwisko: Lipka

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Re: Nazwisko: Lipka

Post autor: zbbudzik »

1.
Czerkawska_Ewa pisze:W moim drzewie jest Marianna Kaczorek z domu Lipka córka nieznanego z imienia Lipki i Małgorzaty Bonieckiej. Ślub 29/1852 r. par. Przybyszew. Dzieci: Szczepan i Marcin. Szczepan był szewcem, a Marcin służącym w Warszawie.
znany: Michał - paraf. Przybyszew ślub 13/1851r.

2.
Rafael pisze:A o jaką Mogielnicę chodzi? Dziarnów jest blisko Mogielnicy w pow. grójeckim.
zgadza się to ta Mogielnica

Zbigniew
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Świetna wiadomość. W takim razie pewnie nasza Trójka ma gdzieś wspólnego przodka. :)
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lipka_Agnieszka »

bezet pisze:Jak powszechnie wiadomo, Lipkowie, to Tatarzy sprowadzeni do Rzeczypospolitej i wiernie jej służący od stuleci. Są w Polsce wsie, gdzie wszyscy mieszkańcy noszą to rodowe nazwisko, oprócz którego mają dawne przydomki odróżniające ich od innych Lipków tej wsi. Przydomki te są ich obecnymi nazwiskami łącznie z rodowym Lipka.
Tatarzy osiedleni w Rzeczpospolitej, nazywani Lipkami, mieli swoje nazwiska. Nie znalazłam ani jednego Tatara, który nosiłby nazwisko LIPKA. Rzeczywiście mieli nadawane wsie, ale nie miały one nic wspólnego z nazwiskiem Lipka oraz w 95% były to wsie poza granicami dzisiejszej Polski.

Osoby noszące nazwisko Lipka z przydomkiem (Lipka-Kadaj, Lipka-Zanozik, Lipka-Kozanka i inne) oraz te, które przydomek lub nazwisko główne utraciły (czyli zostało nazwisko samo Lipka lub samo Kozanka) i pochodzące z Podlasia oraz Mazowsza najprawdopodobniej pochodzą z tej samej wsi LIPKI, dzisiaj nazywanej LIPKI STARE (są też Lipki Nowe).

Ślady wielu rodzin z nawet bardzo oddalonych wsi prowadziły do wsi Lipki, która to wieś przed Unią Lubelską leżała po litewskiej stronie.
Pozdrawiam,
Agnieszka Lipka
www.lipka.org.pl
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Rafael pisze:Świetna wiadomość. W takim razie pewnie nasza Trójka ma gdzieś wspólnego przodka. :)
Zabawna sytuacja. Tysiące Lipków w Polsce, a my we trójkę spokrewnieni.

Pozdrawiam,

Ewa
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Ten Michał jest z Dziarnowa zgony 14/1851r
http://szukajwarchiwach.pl/58/154/0/1/1 ... hsq69mEDiw
ale to jest par. Przybyszew.
Powiązać ich z Lipkami z Mogielnicy będzie bardzo trudno.
Z uwagi na b. bliskie położenie jest prawie pewne że jesteśmy spokrewnieni.
, ale wspólny przodek Lipka to gdzieś XVII w.

Zbigniew
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Moi też z Dziarnowa. Przydałyby się księgi z Mogielnicy i Przybyszewa sprzed 1808r.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Witam , w parafii Grodziskiej są dwie rodziny Lipków Andrzej i Marianna zd Palestrant oraz Stanisław i Salomea zd Augustyniak.
Syn Stanisława Ignacy bierze ślub w 1868 r w parafii Ojrzanowskiej. Niestety na razie brakuje mi materiałów żeby potwierdzić pokrewieństwo i skąd przybyli Lipkowie do parafii Grodziskiej....
Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

zbbudzik pisze:Ten Michał jest z Dziarnowa zgony 14/1851r
http://szukajwarchiwach.pl/58/154/0/1/1 ... hsq69mEDiw
ale to jest par. Przybyszew.
Powiązać ich z Lipkami z Mogielnicy będzie bardzo trudno.
Z uwagi na b. bliskie położenie jest prawie pewne że jesteśmy spokrewnieni.
, ale wspólny przodek Lipka to gdzieś XVII w.

Zbigniew
Michał Lipka z Dziarnowa zmarł w wieku 70 lat, więc urodził się ok. 1781 roku. Był synem Jana i Franciszki. Niestety nie podano, skąd pochodził, ani którą jego żoną była Małgorzata i ile miał jeszcze żon wcześniej.
Znalazłam dzieci Jana i Franciszki w par. Kałuszyn, ale nie wiem czy to byli też rodzice Michała.

Za to w metryce chrztu jego córki Agnieszki podano, że miał 22 lata w 1810 r. czyli urodził się w 1788 r. I wtedy mieszkał w Dziarnowie.
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Tak pięknie Wam idzie, to może i dla mnie będzie szczęśliwy dzień? Szukam informacji o Antonim Lipce ur. w 1877, zmarłym 14 03 1962 w Leśnikach ( par. Pniewnik) oraz o jego żonie Franciszce Lipka z.d. Zalewska ur 12 03 1891, zmarłej 01 01 1964 w Leśnikach.
Awatar użytkownika
Kaczmarczyk_Grzegorz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaczmarczyk_Grzegorz »

Witam
Ja w swoim drzewie też mam to nazwisko. Tak się składa, że moja mama z domu jest Lipka. Na razie moje badania zatrzymały się na moich prapradziadkach i staneły w miejscu :(. To co udało mi się ustalić, to moimi prapradziadkami byli Antoni i Emilia (zd Krasnodębska) Lipkowie i mieszkali w Wierzbicach Strupkach powiat sokołowski, gmina Jabłonna Lacka. Pisałem już, o jakiekolwiek informacje o przodkach, do parafii w Jabłonnej Lackiej, ale od roku brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Może znajdzie się Lipka szukający danych z tej miejscowośći :)

Pozdrawiam
Grzegorz
ocabos

Post autor: ocabos »

Witajcie,

dołączam do tego wątku jako prawnuczka Aleksandry Lipki z Korytnicy, żony Leona Rojka (ślub w 1895 r.).
Szukam rodziny brata Aleksandry, który prawdopodobnie mieszkał w Górkach Średnich k/Korytnicy.
Niewykluczone również, że osoby Józef Lipka i Emilia Rojek są z nimi spokrewnione.

Pozdrawiam
Olga
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Michał Lipka z Dziarnowa zmarł w wieku 70 lat, więc urodził się ok. 1781 roku. Był synem Jana i Franciszki. Niestety nie podano, skąd pochodził, ani którą jego żoną była Małgorzata i ile miał jeszcze żon wcześniej.
Znalazłam dzieci Jana i Franciszki w par. Kałuszyn, ale nie wiem czy to byli też rodzice Michała.
Za to w metryce chrztu jego córki Agnieszki podano, że miał 22 lata w 1810 r. czyli urodził się w 1788 r. I wtedy mieszkał w Dziarnowie.
Znalazłam akt zgonu Jana Lipki, wdowca, zmarłego w wieku 105 lat w 1828 roku w Dziarnowie, parafia Przybyszew, rodem stąd, czyli urodził się około 1730 roku w Dziarnowie. Zgłosili Michał Lipka, prawdopodobnie syn, i Jan Boniecki. Czyli moje Lipki z Dziarnowa z dziada, pradziada.

Pozdrawiam,

Ewa
olaola21

Sympatyk

Post autor: olaola21 »

Witam jestem 3x prawnuczką Bolesława Lipki i Julianny Rowickiej wiem też , że miał on jeszcze dwie/trzy żony : Helene Witek i Bronisławę Wyszomirską i .... Mieszkał chyba w Pniewnik.

Julianna Rowicka ur.? zm.?
ojciec: Tomasz Rowicki
matka: Antonina Lechowicz
Mąż: Bolesław Lipka ślub 1892
dzieci: 1.Franciszek Lipka (1895-1942)
2.Leokadia Lipka
3.Walentyna Lipka

Bolesław Lipka miał trójke dzieci z drugiego małżeństwa i trójke dzieci z trzeciego małżeństwa.
Ostatnio zmieniony pt 29 cze 2018, 12:25 przez olaola21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ewulab

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ewulab »

Moja 2xprababcia to Anna Lipka, pierwsza żona Kacpra Domiana ich córka to Stanisława Domian urodzona 1889 rok. Anna Lipka zmarła około 1896 roku - miejscowość Świdwiborek.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
LipkaMichał

Post autor: LipkaMichał »

Witam. Niedawno znalazłem tę stronę. Trochę Wam namieszam. Mam na imię Michał, nazwisko Lipka i pochodzę spod Torunia a dokładnie Stary Toruń. Mój dziadek Stanisław Lipka urodził się w Górki Średnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”