Zmarłych raczej na pewno nie przenoszono, np. cmentarz ewangelicki w Wilnie zamieniono na skwer, nagrobki posłużyly jako materiał budowlany na schody do domów mieszkalnych, dziś ocalały 3 czy 4 nagrobki w parku naprzeciw pałacu ślubów.
W Mińsku tak zniknęły cmentarz ewangelicki, mahometański , żydowski i chyba 2 katolickie, towarzyszyły tej profanacji rabunek wykopanych kosztowności, pierścionków kolczyków itp drobiazgów. Oczywiście bez żadnego nadzoru archelogicznego . Niemniej jednak niektóre małe cmentarzyki ocalały czy to dzięki trosce miejscowych , czy tez zabobonów (!), tak więc wydaje mi sie , że bez naocznej misji nie można przesądzić sprawy.
Paweł
Prośba o pomoc w lokalizacji cmentarzy na Litwie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Pawel_Jurewicz

Mój wyjazd na Litwę trochę odsunął się w czasie (październik?). Staram się zgromadzić jak najwięcej danych o miejscach, w których żyli moi przodkowie. Napewno odwiedzę teren dawnej Wierszuby i spróbuję czegoś się dowiedzieć od miejscowych. Mam nadzieję, że język nie będzie barierą. Obiecuję, że po powrocie podzielę się informacjami. Pozdrawiam