Markos pisze:
(...)
Przejrzałem swoje zapiski i tak:
- Jedyną Mariannę Wolanin jaką znalazłem to Marianna, córka Szymona Wolanina i Katarzyny (05.12.1784, akt 1104/1784)
- Do połowy 1801r. Stanisławowi Wolaninowi i Annie urodziło się co najmniej pięcioro(prawdopodobnie siedmioro) dzieci, z czego pierwsze znalezione to rok 1791.
Dwa pytania:
- Czy Marianna na pewno była córką Stanisława?
- Czy jest możliwe, że wspomniana Katarzyna Rosińska to ta sama osoba co Katarzyna, żona Szymona Wolanina.
-------------
Przegladając akta chrztów od 1700 do 1800 w sześciu księgach, ale bez okresu1750-1764
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
to Stanisław, wcześniej wydawał się najlepszą z możliwych opcji ale faktycznie był trochę z łapanki
Także spekulowałem, że jego żona Anna ?Hadynowska była być może z Liwy i w ustnym przekazie rodzinnym Liwę przerobiono na Litwę. Nazwisko Hadynowski pojawia się nawet w Genetece w liwskiej parafii Wegrów
Dziś majac metrykę ślubu Marianny Wolanin z 1800-02-26, gdzie podano, że ma 15 lat,
Wyszła za Wojciecha Rosy (Rosiński) z Rosy, parafia Stoczek Łukowski. Link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/a1a1c30068a324e3
Te 15 lat Marianny dobrze się zgadza biorąc pod uwagę, że urodziła się 1784-12-05
Ich pierwsze dziecko to *akt 6138 - *1800-10-01 Antoni Rosiński *Zbuczyn (nr 14), syn (Famatus Adalbertus Rosiński) Wojciecha Rosińskiego i Marianna Wolanin, chrzestni: Franciszek Dyl i Wiktoria Krolowa. A Katarzyna Rosinska, moja 2xpra ur. w Zbuczynie 1819-02-23 akt 61, czyli dostała imię po babce
Zaskoczył mnie Pan tym Szymonem Wolanin i Katarzyną, jako rodziców Marianny. Jakkolwiek widziałem wcześniej wpis chrztu Marianny.
Z niektórych czytelnych metryk wypisałem Wolaninow i teraz sprawdzając swoje notatki widzę, że ?Szymon i Katarzyna mieli wcześniej syna *akt 1419 - *1787-07-22 Jacob Wolanin, syn ?Szymona i Katarzyny Wolaninów, chrzestni Józef Perka i panna Katarzyna ?Perczerka
Nie natrafiłem natomiast na chrzest Szymona. Czy coś Panu wiecej wiadomo o Szymonie i Katarzynie? Czy zachowały się metryki ślubów i zgonów Zbuczyna z 18 wieku? Może są w AD Siedlce albo archiwum parafii Zbuczyn?
Serdecznie dziękuje za każdą pomoc
Romuald