Hadynów, parafia św.Jana Chrzciciela

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

Markos

Sympatyk
Mistrz

Re: parafia Hadynów metryki z 2-giej połowy 18w.

Post autor: Markos »

Czupryna01 pisze:Szukam metryki urodzenia i ślubu Anny Hadynowskiej ur. ok 1765 w (?); zm. 12-01-1845 w Zbuczynie k. Siedlec. Mąż Stanisław Wolanin ze Zbuczyna.
Skąd informacja o nazwisku "Hadynowska"?

Hadynek to jeden z przydomków Izdebskich, ale ani razu nie widziałem, żeby przekształcił się on w nazwisko Hadynowski, więc to raczej ślepy trop.

W 1838r. w parafii Zbuczyn ślub bierze Antoni Wolanin s. Stanisława Wolanina i Anny z Szawłowskich.
Paweł.
Czupryna01

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: Czupryna01 »

Markos pisze:
Czupryna01 pisze:Szukam metryki urodzenia i ślubu Anny Hadynowskiej ur. ok 1765 w (?); zm. 12-01-1845 w Zbuczynie k. Siedlec. Mąż Stanisław Wolanin ze Zbuczyna.
Skąd informacja o nazwisku "Hadynowska"?
Hadynek to jeden z przydomków Izdebskich, ale ani razu nie widziałem, żeby przekształcił się on w nazwisko Hadynowski, więc to raczej ślepy trop.
W 1838r. w parafii Zbuczyn ślub bierze Antoni Wolanin s. Stanisława Wolanina i Anny z Szawłowskich.
-------------------------
1. Rzeczywiście, wcześniej zamiast z Szawłowskich odczytałem tę metrykę, jako z Huwtowskich, link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f0a7471731c6f05
2. Hadynowska jest jednak z metryki zgonu jej męża Stanisława Wolanin, cyt:
scan 84 - †akt 165 - †10.06.1822 Wolanin Stanisław (82), włościanin, mąż Anny z Hadynowskich, zgłosił Jan Wolanin (25) syn zmarłego (dom nr 50) i Kacper Wolanin (28 lat) synowiec zmarłego (syn brata), sołtysi ("na częściach sołtyskich w Zbuczynie osiedli").
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=6082968
oraz link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0cad22c8141d1926
Tu, moim zdaniem, nijak pod Szawłowska nie można dopasować. Może być Hodynowska albo Hadynowska?
3. Czy Stanisław miał 2 żony? Albo Anna wyszla powtórnie za mąż?
Anna zmarla w 1845 r ale w akcie zgonu figuruje tylko, jako Anna Wolanin wdowa lat 80
4. Z przekazu rodzinnego wiedziałem, że moja 2xpra to Katarzyna Rosińska, była Litwinką, nosiła pas litewski, była b. oszczędna i miała brata księdza Józefa i nic więcej. Poprzez schematyzmy śledząc ścieżkę zawodową ks. Józefa znalazłem jego akt zgonu nr 66/1883 w parafii Jeruzal i tam wymieniony Zbuczyn i jego rodzice Wojciech i Marianna. Ich ślub to 1800-02-26 Zbuczyn, wtedy Marianna miała 15 lat.
Potem inne pasujące akty już w Zbuczynie, bo Stanisław Wolanin, wg mojej wiedzy, był ojcem Marianny.
5. Wiem, że w Szwach są już skany chrztów parafii Zbuczyn z 18 wieku ale mimo kilkukrotnego przeglądania nie udało mi się znaleźć chrztu Marianny Wolanin ur. ok. 1785 roku w Zbuczynie.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/6080338
6. Przy okazji może ktoś mógłby wyjaśnić, jak Zbuczyn k. Siedlec mógł być w Litwie, wg ludzi żyjących w 19 w. w okolicach Rawy Maz., bo stamtąd pochodzi mój rodzinny przekaz.
Pozdrowienia, Romuald
Markos

Sympatyk
Mistrz

Czupryna01 pisze: 1. Rzeczywiście, wcześniej zamiast z Szawłowskich odczytałem tę metrykę, jako z Huwtowskich, link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0f0a7471731c6f05
2. Hadynowska jest jednak z metryki zgonu jej męża Stanisława Wolanin, cyt:
scan 84 - †akt 165 - †10.06.1822 Wolanin Stanisław (82), włościanin, mąż Anny z Hadynowskich, zgłosił Jan Wolanin (25) syn zmarłego (dom nr 50) i Kacper Wolanin (28 lat) synowiec zmarłego (syn brata), sołtysi ("na częściach sołtyskich w Zbuczynie osiedli").
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=6082968
oraz link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0cad22c8141d1926
Tu, moim zdaniem, nijak pod Szawłowska nie można dopasować. Może być Hodynowska albo Hadynowska?
Tak, tutaj wyraźnie jest H(o/a)dynowska.
3. Czy Stanisław miał 2 żony? Albo Anna wyszla powtórnie za mąż?
Anna zmarla w 1845 r ale w akcie zgonu figuruje tylko, jako Anna Wolanin wdowa lat 80
Moim zdaniem to ta sama osoba. Kiedyś nie przywiązywano takiej wagi do nazwisk jak dziś. Mogli nie pamiętać, ksiądz mógł niewyraźnie zapisać, jak jedynym pewnikiem było, że przyszła z par.Hadynów to została "Hadynowską". Tym bardziej, że to akt zgonu.
4. Z przekazu rodzinnego wiedziałem, że moja 2xpra to Katarzyna Rosińska, była Litwinką, nosiła pas litewski, była b. oszczędna i miała brata księdza Józefa i nic więcej. Poprzez schematyzmy śledząc ścieżkę zawodową ks. Józefa znalazłem jego akt zgonu nr 66/1883 w parafii Jeruzal i tam wymieniony Zbuczyn i jego rodzice Wojciech i Marianna. Ich ślub to 1800-02-26 Zbuczyn, wtedy Marianna miała 15 lat.
Potem inne pasujące akty już w Zbuczynie, bo Stanisław Wolanin, wg mojej wiedzy, był ojcem Marianny.
5. Wiem, że w Szwach są już skany chrztów parafii Zbuczyn z 18 wieku ale mimo kilkukrotnego przeglądania nie udało mi się znaleźć chrztu Marianny Wolanin ur. ok. 1785 roku w Zbuczynie.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/6080338
Mam co nieco spisane ze Zbuczyna więc sprawdzę. Ale dopiero jutro wieczorem jak wrócę do domu.
6. Przy okazji może ktoś mógłby wyjaśnić, jak Zbuczyn k. Siedlec mógł być w Litwie, wg ludzi żyjących w 19 w. w okolicach Rawy Maz., bo stamtąd pochodzi mój rodzinny przekaz.
Pozdrowienia, Romuald
Nie mam pojęcia :) To ziemia łukowska, Małopolska. Może to kwestia bliskości granicy z Podlasiem (na rzece Liwiec, jakieś ~10km od Zbuczyna).
Paweł.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Markos pisze:[
Nie mam pojęcia :) To ziemia łukowska, Małopolska. Może to kwestia bliskości granicy z Podlasiem (na rzece Liwiec, jakieś ~10km od Zbuczyna).
W czasach pierwszej Rzeczpospolitej Hadynów leżał w ziemi mielnickiej województwa podlaskiego, nie w ziemi łukowskiej województwa lubelskiego, ale województwo podlaskie było częścią Litwy tylko do 1569 roku.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

W metrykach hadynowskich z XVIII w. często używano określenia "parafianka hadynowska". Może więc to lepszy wpis od braku nazwiska.
Ponieważ Szawłowscy, to moi przodkowie, więc sprawdziłem swoje notki. W drugiej połowie tego stulecia pojawia się tylko jedna Anna - dziecko siedmioletnie, zmarłe w 1764 roku. Innych nie ma. Pomyślałem, że może chodzi o jakąś Annę urodzoną w Szawłach i dlatego nazywaną w innej parafii Szawłowską.
W Zbuczynie rodzi się w latach 90-tych kilkoro dzieci Stanisława i Anny. Może warto dokładnie wczytać się w te akty, a nuż znajdzie się inaczej pisane nazwisko.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... 800&exac=1
Krzysztof Wasyluk
Markos

Sympatyk
Mistrz

Jaro_Chudzik pisze:W czasach pierwszej Rzeczpospolitej Hadynów leżał w ziemi mielnickiej województwa podlaskiego, nie w ziemi łukowskiej województwa lubelskiego, ale województwo podlaskie było częścią Litwy tylko do 1569 roku.
Hadynów tak, ale pytanie dotyczyło Zbuczyna.

--------------------

Przejrzałem swoje zapiski i tak:
- Jedyną Mariannę Wolanin jaką znalazłem to Marianna, córka Szymona Wolanina i Katarzyny (05.12.1784, akt 1104/1784)
- Do połowy 1801r. Stanisławowi Wolaninowi i Annie urodziło się co najmniej pięcioro(prawdopodobnie siedmioro) dzieci, z czego pierwsze znalezione to rok 1791.

Dwa pytania:
- Czy Marianna na pewno była córką Stanisława?
- Czy jest możliwe, że wspomniana Katarzyna Rosińska to ta sama osoba co Katarzyna, żona Szymona Wolanina.
Paweł.
Czupryna01

Sympatyk

[quote="Krzysztof_Wasyluk"]W metrykach hadynowskich z XVIII w. (...)
W Zbuczynie rodzi się w latach 90-tych kilkoro dzieci Stanisława i Anny. Może warto dokładnie wczytać się w te akty, a nuż znajdzie się inaczej pisane nazwisko.
(...)
-----
Dziękuję. Metodycznie przeglądałem te metryki w AP Siedlce, Szwa i Genetece i robiłem zapiski. W metryce zgonu scan 144 - †akt 120 - †16.03.1814 Tekla Wolanin (3 lata) córka Stanisława Wolanina sołtysa i Anny z Niedzielskich (chyba?), link:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/97aac6d13b763dba https://www.fotosik.pl/zdjecie/97aac6d13b763dba
Z nadzieją, że może rosnąca ilość: Hadynowska, Szawłowska i teraz Niedzielska przejdzie w nową jakość 😊?
Ciekawe, że w kilkunastu metrykach ze Zbuczyna występują w różnych parach Wolaninowie i zawsze jest wpis: „obydwaj sołtysi” tak, jakby to był dziedziczny tytuł a nie funkcja?
Pozdrowienia, Romuald
Czupryna01

Sympatyk

Markos pisze: (...)
Przejrzałem swoje zapiski i tak:
- Jedyną Mariannę Wolanin jaką znalazłem to Marianna, córka Szymona Wolanina i Katarzyny (05.12.1784, akt 1104/1784)
- Do połowy 1801r. Stanisławowi Wolaninowi i Annie urodziło się co najmniej pięcioro(prawdopodobnie siedmioro) dzieci, z czego pierwsze znalezione to rok 1791.

Dwa pytania:
- Czy Marianna na pewno była córką Stanisława?
- Czy jest możliwe, że wspomniana Katarzyna Rosińska to ta sama osoba co Katarzyna, żona Szymona Wolanina.
-------------
Przegladając akta chrztów od 1700 do 1800 w sześciu księgach, ale bez okresu1750-1764
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=1
to Stanisław, wcześniej wydawał się najlepszą z możliwych opcji ale faktycznie był trochę z łapanki
Także spekulowałem, że jego żona Anna ?Hadynowska była być może z Liwy i w ustnym przekazie rodzinnym Liwę przerobiono na Litwę. Nazwisko Hadynowski pojawia się nawet w Genetece w liwskiej parafii Wegrów

Dziś majac metrykę ślubu Marianny Wolanin z 1800-02-26, gdzie podano, że ma 15 lat,
Wyszła za Wojciecha Rosy (Rosiński) z Rosy, parafia Stoczek Łukowski. Link: https://www.fotosik.pl/zdjecie/a1a1c30068a324e3
Te 15 lat Marianny dobrze się zgadza biorąc pod uwagę, że urodziła się 1784-12-05
Ich pierwsze dziecko to *akt 6138 - *1800-10-01 Antoni Rosiński *Zbuczyn (nr 14), syn (Famatus Adalbertus Rosiński) Wojciecha Rosińskiego i Marianna Wolanin, chrzestni: Franciszek Dyl i Wiktoria Krolowa. A Katarzyna Rosinska, moja 2xpra ur. w Zbuczynie 1819-02-23 akt 61, czyli dostała imię po babce
Zaskoczył mnie Pan tym Szymonem Wolanin i Katarzyną, jako rodziców Marianny. Jakkolwiek widziałem wcześniej wpis chrztu Marianny.
Z niektórych czytelnych metryk wypisałem Wolaninow i teraz sprawdzając swoje notatki widzę, że ?Szymon i Katarzyna mieli wcześniej syna *akt 1419 - *1787-07-22 Jacob Wolanin, syn ?Szymona i Katarzyny Wolaninów, chrzestni Józef Perka i panna Katarzyna ?Perczerka
Nie natrafiłem natomiast na chrzest Szymona. Czy coś Panu wiecej wiadomo o Szymonie i Katarzynie? Czy zachowały się metryki ślubów i zgonów Zbuczyna z 18 wieku? Może są w AD Siedlce albo archiwum parafii Zbuczyn?
Serdecznie dziękuje za każdą pomoc
Romuald
111chris

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: 111chris »

Czupryna01 pisze: „obydwaj sołtysi” tak, jakby to był dziedziczny tytuł a nie funkcja?

"na częściach sołtyskich w Zbuczynie osiedli"
W przypadku mojej rodziny oznaczało to tzw. sołtysów łanowych, pozostałość po piechocie wybranieckiej z czasów Stefana Batorego.
Zbuczyn był królewszczyzną, zatem w XVI wieku powołanu tu tę formację.
Wedłu danych z 1825 r. w skład Dóbr Ziemskich Narodowych Wiszniów wchodziły m. in. "wybraniectwa Wiszniów, Kaczory, Domanice, Przywory i Zbuczyn z przyległościami"

Krzysiek
Markos

Sympatyk
Mistrz

Czupryna01 pisze: Zaskoczył mnie Pan tym Szymonem Wolanin i Katarzyną, jako rodziców Marianny. Jakkolwiek widziałem wcześniej wpis chrztu Marianny.
Z niektórych czytelnych metryk wypisałem Wolaninow i teraz sprawdzając swoje notatki widzę, że ?Szymon i Katarzyna mieli wcześniej syna *akt 1419 - *1787-07-22 Jacob Wolanin, syn ?Szymona i Katarzyny Wolaninów, chrzestni Józef Perka i panna Katarzyna ?Perczerka
Nie natrafiłem natomiast na chrzest Szymona. Czy coś Panu wiecej wiadomo o Szymonie i Katarzynie?
W międzyczasie mieli też Rozalię (akt 1942/1780).
Szymon Wolanin pierwszy raz pojawia się w 1762r. jako chrzestny Katarzyny Perki.
Przyjmując, że małoletnich nie brano na rodziców chrzestnych(ja się w każdym razie niespotkałem/nie pamiętam takiego przypadku) to można założyć, że Szymon urodził się ~20 lat wcześniej, czyli około 1742 roku. W 1739 roku (akt 2288/1739) jest wpis ze Zbuczyna, gdzie wpisany jest Szymon, syn Stanisława Wolanina i Elżbiety.
Ale to tylko hipoteza, bo trzeba pamiętać, że jednak w dostępnych aktach jest luka 1750-1765, więc nie można wykluczyć, że Szymonów było dwóch i ten będący chrzestnym z lat 60. to inny Szymon niż ten zgłaszający swoje dzieci w latach 70/80.
Czy zachowały się metryki ślubów i zgonów Zbuczyna z 18 wieku? Może są w AD Siedlce albo archiwum parafii Zbuczyn?
Serdecznie dziękuje za każdą pomoc
Romuald
Nic nie wskazuje na to, żeby miało ich nie być na parafii.
No i mam nadzieję, że są, bo sam chciałbym się do nich dobrać w bliżej nieokreślonej przyszłości ;)
Paweł.
Czupryna01

Sympatyk

Czupryna01 pisze: „obydwaj sołtysi” tak, jakby to był dziedziczny tytuł a nie funkcja?
"na częściach sołtyskich w Zbuczynie osiedli"
111chris pisze: W przypadku mojej rodziny oznaczało to tzw. sołtysów łanowych, pozostałość po piechocie wybranieckiej z czasów Stefana Batorego.
Zbuczyn był królewszczyzną, zatem w XVI wieku powołanu tu tę formację.
Wedłu danych z 1825 r. w skład Dóbr Ziemskich Narodowych Wiszniów wchodziły m. in. "wybraniectwa Wiszniów, Kaczory, Domanice, Przywory i Zbuczyn z przyległościami"
Krzysiek
----------------
Dziękuję. Spotkałem się z takim opisem cytuję z własnych, nie 1/1, notatek:
Chłopi wcale nie pałali checią zostania zbrojnym piechurem, więc byli to z własnej Woli ochotnicy, "uwolnieni z innych powinności” ale musieli wyposażyć się w niebieski stroj, szablę i muszkiet. Raz na kwartał zjawić się mieli na ćwiczenia. To nie byli rekruci wzięci w kamasze i gdzieś daleko, daleko skoszarowani. To było wojsko „na Wołanie";- może stąd częste tam nazwisko Wolanin? Ponieważ pochodzili tylko z królewszczyzn, jak np. Zbuczyn to, być może, by łatwiej ich szkolić, tych z okolicy osadzono w kilku bliskich miejscach i dano im tam gospodarstwa?
Ciekawe, że w początku 19 wieku wielu z tych włościan podpisywało się w metrykach w czasach, gdy tylko 5% ludności nie było analfabetami. O szkole w Zbuczynie jest wzmianka na kilku stronach w książce „Dzieje parafii Zbuczyn w latach 1418-2018” red. Wieslaw Charczuk. Szkoda, że historia tej szkoły nie jest mocniej opracowana i że parafia i gmina tym się nie chwalą. Na miejsowej podstawówce powinna zawisnąć tablica z napisem np. „250 lat tradycji szkolnej w Zbuczynie”. Przecież uniwersytet w Warszawie to świeżynka wobec takiej historii.
Pozdrowienia, Romuald
Czupryna01

Sympatyk

[quote="Markos"]
Szymon Wolanin pierwszy raz pojawia się w 1762r. jako chrzestny Katarzyny Perki.
1. Czy miał Pan dostęp do zbioru chrztów 1750-1765?
Wg moich ale niepotwierdzonych informacji w archiwum parafii Zbuczyn są tam metryki małżeństw z 18 w i brakujące w Szwa chrzty 1750-1765 a nawet spotkałem się z pojedynczymi cytowaniami z metryk chrztow tego okresu.

[quote]
W 1739 roku (akt 2288/1739) jest wpis ze Zbuczyna, gdzie wpisany jest Szymon, syn Stanisława Wolanina i Elżbiety.
2. Rodzice wymienionego Szymona mocno pasuja do moich informacji, jak w p.3 DZIĘKUJĘ.
3. Proszę Pana o komentarz i uzupełnienie, jeżeli coś jest Panu wiadome, co do opisu zbuczyńskiej gałęzi Wolanin.
Posługuję się opisem otrzymanym od moich dalekich krewnych (wspólni 4 pra).
"Na przełomie XVII i XVIII wieku w parafialnej miejscowości Zbuczyn niedaleko Siedlec żyło małżeństwo Wojciecha Wolanin i Agnieszki z Welczaków które miało dziewięcioro dzieci: Marcina (1701), Katarzynę (1704), Ewę (1705), Jana (1707), Stanisława (1710 Zbuczyn), Wojciecha (1713), Klarę (1716), Grzegorza (1718) i Zofię (1721).
Stanisław Wolanin w 1734 w Zbuczynie poślubił Elżbietę Perczonkę, prawdopodobnie urodzoną w 1712 roku w Olędach córkę Jakuba i Anastazji z Pietraków.
Elżbieta i Stanisław Wolaninowie mieszkali w Zbuczynie i tam urodziła się piątka ich dzieci: Katarzyna (1742), Fabian (1745), Adam (1750) Wojciech (1755) i Stanisław (1748 ur kwiecień, ochrzczony maj)”
Tu dodajemy przez Pana odkrytego Szymona *1739, akt 2288/1739
Jeżeli Szymon to syn Stanisława *1710 to jednocześnie jest bratem Stanisława *1748 ożenionego z tajemniczą Anną, jakby trojga nazwisk: Hadynowska, Szawłowska i Niedzielska
Serdecznie Panu dziękuje za poświęcony czas i wysiłek
Romuald
Markos

Sympatyk
Mistrz

Czupryna01 pisze:
1. Czy miał Pan dostęp do zbioru chrztów 1750-1765?

Wg moich ale niepotwierdzonych informacji w archiwum parafii Zbuczyn są tam metryki małżeństw z 18 w i brakujące w Szwa chrzty 1750-1765 a nawet spotkałem się z pojedynczymi cytowaniami z metryk chrztow tego okresu.
Tyle co dostałem kiedyś od brzoalicja czyli m.in chrzty 1757-1765
W 1739 roku (akt 2288/1739) jest wpis ze Zbuczyna, gdzie wpisany jest Szymon, syn Stanisława Wolanina i Elżbiety.
2. Rodzice wymienionego Szymona mocno pasuja do moich informacji, jak w p.3 DZIĘKUJĘ.
Nie ma sprawy :)
3. Proszę Pana o komentarz i uzupełnienie, jeżeli coś jest Panu wiadome, co do opisu zbuczyńskiej gałęzi Wolanin.
Posługuję się opisem otrzymanym od moich dalekich krewnych (wspólni 4 pra).
"Na przełomie XVII i XVIII wieku w parafialnej miejscowości Zbuczyn niedaleko Siedlec żyło małżeństwo Wojciecha Wolanin i Agnieszki z Welczaków które miało dziewięcioro dzieci: Marcina (1701), Katarzynę (1704), Ewę (1705), Jana (1707), Stanisława (1710 Zbuczyn), Wojciecha (1713), Klarę (1716), Grzegorza (1718) i Zofię (1721).
Stanisław Wolanin w 1734 w Zbuczynie poślubił Elżbietę Perczonkę, prawdopodobnie urodzoną w 1712 roku w Olędach córkę Jakuba i Anastazji z Pietraków.
Elżbieta i Stanisław Wolaninowie mieszkali w Zbuczynie i tam urodziła się piątka ich dzieci: Katarzyna (1742), Fabian (1745), Adam (1750) Wojciech (1755) i Stanisław (1748 ur kwiecień, ochrzczony maj)”
Tu dodajemy przez Pana odkrytego Szymona *1739, akt 2288/1739
Wszystko się zgadza z moimi zapiskami.
Stanisław i Elżbieta mieli jeszcze córkę(akt 1350/1735), ale jakie tam jest imię napisane to nie wiem ;)
Jeżeli Szymon to syn Stanisława *1710 to jednocześnie jest bratem Stanisława *1748 ożenionego z tajemniczą Anną, jakby trojga nazwisk: Hadynowska, Szawłowska i Niedzielska
Serdecznie Panu dziękuje za poświęcony czas i wysiłek
Romuald
Patrząc na indeksy to: w parafii Hadynów, we wsi Szawły mieszkało sporo Niedzielaków. To może być to.
Paweł.
Tom57

Sympatyk

Post autor: Tom57 »

Pierwsza żona Michała Pióro to Franciszka z Biernackich, których syn Józef Pióro urodził się w Radlni parafia Hadynów 15.03.1787 roku. Michał Pióro później zamieszkał w Sobiczach par. Zbuczyn i dalsze losy jego i jego rodziny zdołałem ustalić. Natomiast nie odnalazłem aktu urodzenia, aktu małżeństwa ani aktu zgonu jego pierwszej żony Franciszki z Biernackich, która musiała umrzeć pomiędzy rokiem 1787 a 1791 w którym to Michał Pióro ożenił się powtórnie z Konstancją z Sobiczewskich.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Tomek
tomsaw pisze:@Tom57
Wiesz cos wiecej o tym Michale? Skąd pewność, że urodził się w parafii Hadynów?
Przejrzałeś akty parafii Zbuczyn?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/6080335
Jest np. zapis z 1726r. o urodzinach Michała (2407)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 7d55d0189b
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”