Gdzie mam szukać zatem?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ale to powinno być gdzieś ogłoszone chyba nie?:)
tj nie dokumenty a publikacje
dzienniki urzędowe?
nie chodzi mi o pismo z własnoręcznym podpisem gubernatora "mianuję na stanowisko szefa USC parafii X z dniem ..."
a "obwieszczenie"
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd powołuje USC w xxxx
czy
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd przyznaje prawo prowadzenia ksiąg SC filii xx parafii xxxx w xxxx
albo
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd likwiduje urząd SC parafii xxxx w xxxx
poza tym nie lubię "wojna było i się spaliło":)
szczególnie jak nie wiadomo czy było co do palenia
tj nie dokumenty a publikacje
dzienniki urzędowe?
nie chodzi mi o pismo z własnoręcznym podpisem gubernatora "mianuję na stanowisko szefa USC parafii X z dniem ..."
a "obwieszczenie"
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd powołuje USC w xxxx
czy
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd przyznaje prawo prowadzenia ksiąg SC filii xx parafii xxxx w xxxx
albo
na podstawie xxxx, z dniem xxxx, gubernator /rząd likwiduje urząd SC parafii xxxx w xxxx
poza tym nie lubię "wojna było i się spaliło":)
szczególnie jak nie wiadomo czy było co do palenia
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Tomek1973 pisze:Nie zmienia to faktu, że to zdanie nie jest prawdziwe.
Zdanie jest wyrwane z kontekstu (a jest nim Sandomierz i okolica) i przez to nieprawdziwe. Przyjmuje jednak do wiadomości, że nie jest pełne, czy też precyzyjne. Wówczas bowiem wyrwanie z kontekstu by mu nie szkodziło. Mam nadzieję, że wcześniej doprecyzowałem skutecznie?
Też nie lubię, zbyt często są to wiadomości niepotwierdzone, czy wręcz nieprawdziwe.Sroczyński_Włodzimierz pisze:poza tym nie lubię "wojna było i się spaliło":)
Otóż to. Kluczem jest odpowiedź na pytanie, komu podlegali urzędnicy prowadzący asc. Może szczebel krajowy, czy departamentu to za wysokie progi i wystarczy szukać w gminie czy powiecie.szczególnie jak nie wiadomo czy było co do palenia
Moje pomysła nieuczesane:
- skoro teoretycznie urzędnik był powołowywany dla danej gminy to może kwestia kompetencji wójta?
- księgi unikaty pozostawały w gminie a duplikaty wędrowały do sądów pokoju czyli szczebel powiatowy, podprefekt czy sędzia pokoju? Sędzia pokoju nie wydaje się na pierwszy rzut oka właściwy, pomieszanie administracji z pionem sądowniczym, może więc podprefekt?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
MSWewn z okresu KW poszło z dymem.Też nie lubię, zbyt często są to wiadomości niepotwierdzone, czy wręcz nieprawdziwe.
Ponadto mam nadzieję, że ta pozycja:
Straty archiwów i bibliotek warszawskich w zakresie rękopiśmiennych źródeł historycznych.
T. I. Archiwum Główne Akt Dawnych
T. II. Archiwa porozbiorowe i najnowsze.
Warszawa 1957
Rozwieje wszystkie wątpliwości w zakresie: co zostało zniszczone, a co nie.
Serdecznie polecam.
t.
-
Sroczyński_Włodzimierz

chyba problem od ..no nie od tej strony
z pozycji "zniszczone" (bo takie milczące(?) założenie) ma wyszukać te, które mogły ewentualnie zawierać
listy (która tylko podejrzewam, ze powinna być opublikowana)
obwieszczenia -publikację prawa o utworzeniu/likwidacji USC
?
Tomku: lista zniszczeń nie rozwieje wątpliwości gdzie byłoby opublikowane
Nie rozwieje wątpliwości czy zostało zniszczone, jeśli wyszło drukiem - w rozumieniu -zostało bezpowrotnie stracone.
Nie mówimy o dokumentach unikatowych ale być może nawet prasie codziennej! No urzędowych dodatkach do prasy.
Być może.
z pozycji "zniszczone" (bo takie milczące(?) założenie) ma wyszukać te, które mogły ewentualnie zawierać
listy (która tylko podejrzewam, ze powinna być opublikowana)
obwieszczenia -publikację prawa o utworzeniu/likwidacji USC
?
Tomku: lista zniszczeń nie rozwieje wątpliwości gdzie byłoby opublikowane
Nie rozwieje wątpliwości czy zostało zniszczone, jeśli wyszło drukiem - w rozumieniu -zostało bezpowrotnie stracone.
Nie mówimy o dokumentach unikatowych ale być może nawet prasie codziennej! No urzędowych dodatkach do prasy.
Być może.
-
Sroczyński_Włodzimierz

co do źródeł jest taka sama pewność jak co do publikacji aktu prawnego
informujesz, że istnieje pewna (w rozumieniu "jakaś" nie "prawdopodobieństwo=1") lista strat
na razie nie jesteśmy w stanie wskazać, gdzie takiego aktu prawnego szukać
nie musi byc w skali kraju
ja to nawet bym się mocno zdziwił, gdyby na poziomie krajowym
zresztą co za poziom "krajowy" 1902 rok też mnie interesuje:) nie tylko 1830 czy 1850
gubernialny/"wojewódzki"/departament
myślę, że jednak nie powiatowy, gminny "raczej na pewno nie" - konstrukcja że gmina sama nadaje sobie uprawnienia jakoś mi nie pasuje
więc (jeśli księstwo) Dziennik Departamentowy - tak bym na początek typował
a trudno bronić tezy, ze wszystkie egzemplarze ww ..bo wojna była
informujesz, że istnieje pewna (w rozumieniu "jakaś" nie "prawdopodobieństwo=1") lista strat
na razie nie jesteśmy w stanie wskazać, gdzie takiego aktu prawnego szukać
nie musi byc w skali kraju
ja to nawet bym się mocno zdziwił, gdyby na poziomie krajowym
zresztą co za poziom "krajowy" 1902 rok też mnie interesuje:) nie tylko 1830 czy 1850
gubernialny/"wojewódzki"/departament
myślę, że jednak nie powiatowy, gminny "raczej na pewno nie" - konstrukcja że gmina sama nadaje sobie uprawnienia jakoś mi nie pasuje
więc (jeśli księstwo) Dziennik Departamentowy - tak bym na początek typował
a trudno bronić tezy, ze wszystkie egzemplarze ww ..bo wojna była
-
Sawicki_Julian

Jeszcze raz ja Jolu, wiem że gdzieś miałem zapisane o katedrze i bibliotece kościelnej w Sandomierzu, teraz jest tego dużo i trudno coś znaleźć, o ile pamiętam że katedra ma metryki od 1818 roku, w bibliotece tam mogą być metryki z roku np. 1775, bo AP wiadomo są od 1810 roku, podam co znalazłem w zapisach. Tu nie ma jak raz wymienionych lat ale są inne parafie do porównanie to podaje ten urywek. Parafia jest czynna od 8 chyba do 11 w dni robocze a w bibliotece to można zadzwonić i zapytać o metryki z katedry ; pozdrawiam i podaje urywek - Julian ;
? Metryki zaślubionych parafii Połaniec z lat 1665-1769. Inventarium ecclesiae Połanecensis A.D. 1676. Cathalogus Librorum ad ecclesiam parochialim Połanecensis. Cathalogus in Domino Morientium A.D. 1721.
? Akta urodzonych, zaślubionych, zmarłych parafii katedralnej w Sandomierzu
Książka zapowiedzi parafii Skrzynno z lat 1603-1619.
? Wypisy z ksiąg metrykalnych chrztów, ślubów i zmarłych parafii Przysucha i Szydłowiec.
? Metryki zaślubionych parafii Połaniec z lat 1665-1769. Inventarium ecclesiae Połanecensis A.D. 1676. Cathalogus Librorum ad ecclesiam parochialim Połanecensis. Cathalogus in Domino Morientium A.D. 1721.
? Akta urodzonych, zaślubionych, zmarłych parafii katedralnej w Sandomierzu
Książka zapowiedzi parafii Skrzynno z lat 1603-1619.
? Wypisy z ksiąg metrykalnych chrztów, ślubów i zmarłych parafii Przysucha i Szydłowiec.
Włodku, nie pisałem o tym, że zostały zniszczone wszystkie egzemplarze jakiegoś drukowanego pisma z wykazem u.s.c.
Napisałem tylko, że zgodnie z tym, co przeczytałem, zostały zniszczone dokumenty MSWewn i Wyznań z okresu KW.
Absolutnie nie twierdzę, że nie znajdziesz takiej listy.
To tyle z mojej strony - niezmiennie życze sukcesów w poszukiwaniach.
t.
Napisałem tylko, że zgodnie z tym, co przeczytałem, zostały zniszczone dokumenty MSWewn i Wyznań z okresu KW.
Absolutnie nie twierdzę, że nie znajdziesz takiej listy.
To tyle z mojej strony - niezmiennie życze sukcesów w poszukiwaniach.
t.